Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 857-876 of 1542
-
Klimafotavtrykk for ulike anvendelser av overskuddsmat fra matindustri, grossist og dagligvare i Oslo-området
(Master thesis, 2022)Matsvinn er et globalt problem med både økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer. Omtrent en tredjedel av all mat som produseres blir kastet. Ved at mat kastes vil blant annet økonomiske utgifter, klimagassutslipp ... -
Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks
(Nofima rapportserie;, Research report, 2021)Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ... -
Konstruksjon av en bifunksjonell lyase/deacetylase for degradering av bakterielt alginat i biofilmer
(Master thesis, 2010)Bakterien Pseudomonas aeruginosa er en opportunistisk patogen som er et stort problem for personer med cystisk fibrose der den gir en kronisk lungeinfeksjon. P. aeruginosa blir også funnet i over halvparten av kroniske ... -
Konstruksjon av vektorer for et CRISPR-Cas9 muteringssystem for Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2019)Azotobacter vinelandii er en alginatproduserende bakterie med en viss industriell interesse. Alginat er en biopolymer benyttet i mange industrielle felt på grunn av dens geldannende egenskap. Bakteriell alginat har en annen ... -
Kortreist mat og smak med lokal identitet
(HiST AFT Rapport;01-2012, Research report, 2012-05-23)Prosjektet ”Kortreist mat og smak med lokal identitet" har hatt som målsetning å dokumentere betydningen av produksjonssted for kvalitetskomponenter i noen utvalgte produkter fra småskalaprodusenter i Trøndelags-regionen. ... -
Kunnskapsformidling, sammenlikning og beskrivelse av faste regionale oster samt undersøkelse av produktinformasjons påvirkning på aksept.
(Bachelor thesis, 2023)Oste-VM arrangeres i Trondheim Spektrum 26.-28. oktober, og i den sammenheng er det ønskelig å skape engasjement og interesse rundt arrangementet og lokalproduserte oster fra regionen Midt-Norge. Dette ble forsøkt oppnådd ... -
Kunnskapsstatus om bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket
(Rapport Norsk senter for bygdeforskning, Research report, 2022) -
Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
(Bachelor thesis, 2023)Sammendrag I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det ... -
Kvalitet og holdbarhet i varmrøkt laks
(Bachelor thesis, 2019)Hensikten med denne Bacheloroppgaven var å vurdere fire ulike produksjonsprotokoller for å produsere varmrøkt Atlantisk laks (Salmon Salar L.). Filetene ble saltet med to ulike salteteknologier, henholdsvis tørrsalting og ... -
Kvalitet og holdbarhet til bearbeidede produkter fra marint råstoff.
(Master thesis, 2013)Konsumering av marine produkter har vist å ha flere positive helseeffekter. For å gjøre folk mer interessert i å spise marine produkter er det behov for utvikle attraktive, stabile og velsmakende produkter. Det er blitt ... -
Kvalitetsaspekter i pre- og post-rigor oppdrettslaks (Salmo salar) under frysing ved forskjellige temperaturer
(Bachelor thesis, 2020)Frysing senker vannaktiviteten, reduserer biokjemiske reaksjoner og mikrobiell aktivitet. Samtidig kan frysing føre til strukturelle skader; langsom frysing gir større iskrystaller, mer strukturelle skader og vanntransport ... -
Kvalitetsendringer på tint og fersk torsk (Gadus morhua) under lagring – En studie for optimalisering av kvalitet på tint og «refreshed» fiskeprodukter
(Master thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-05-16 -
KVERNINGSGRAD AV MALTS OG MESKETIDS PÅVIRKNING PÅ VØRTER
(Bachelor thesis, 2020)Denne oppgaven har som formål å legge til rette for en praktisk gjennomførelse av et prosjekt som skal undersøke påvirkningen av kverningsgrad og mesketemperatur på innholdet av løst, gjærbart sukker i en vørter. Teoridelen ... -
L-lysine production by Bacillus methanolicus: Genome-based mutational analysis and L-lysine secretion engineering
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Bacillus methanolicus is a methylotrophic bacterium with an increasing interest in academic research and for biotechnological applications. This bacterium was previously applied for methanol-based production of l-glutamate, ... -
Large dependency of intracellular NAD and CoA pools on cultivation conditions in Saccharomyces cerevisiae
(Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Lavsaltprodukter av fisk: Betydning av ulike salter på egenskapene til muskelproteiner
(Master thesis, 2012)Prosessert mat utgjør en av de største kildene til natrium i vestlig kosthold. Et forhøyet inntak av natrium er forbundet med høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Denne kunnskapen har økt ... -
Lavsaltprodukter av torsk (Gadus morhua) og laks (Salmo salar) - Betydningen av MgCl2 og MgSO4 på muskelproteiners løselighet og termiske stabilitet
(Master thesis, 2016)Salt (NaCl) er et av de mest anvendte konserveringsmidlene i matindustrien, noe som skyldes lave kostnader og saltets bidrag til smak og konservering. Det har imidlertid vist seg at en stor andel av befolkningen konsumerer ... -
Legacy and emerging per- and polyfluorinated alkyl substances (PFASs) in sediment and edible fish from the Eastern Red Sea
(Journal article; Peer reviewed, 2021) -
Levering av vannløselige molekyler gjennom hud: Diffusjon av molekyler gjennom stratum corneum
(Master thesis, 2011)En transdermal leveringsform gir store fordeler framfor oral, intramuskulær og intravenøs levering, men byr også på noen utfordringer. Den største utfordringen er at kun et begrenset antall molekyler kan administreres på ... -
Linear Modelling of the Mass Balance and Energy Demand for a Recirculating Aquaculture System
(Peer reviewed; Journal article, 2023)This work seeks to understand the predominant drivers affecting energy demand for a recirculating aquaculture system (RAS) by developing a numerical model in Matlab coupled with Aspen HYSYS and validating against measurement ...