Karakterisering av råstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) og kvalitet på olje prosessert fra makrellrestråstoff
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2616830Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Det vil bli stadig viktigere å utnytte alle havets ressurser. Potensialet i utnyttelse av restråstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) er stort i den norske fiskeri-næringen. Ulike olje- og proteinprodukter kan bli svært verdifulle, både økonomisk og med hensyn til miljøet. Ved å utnytte restråstoff fra atlantisk makrell kan verdiskapningen økes, og disse produktene kan potensielt være en verdifull kilde til omega-3 for humant konsum.
Et av målene med denne masteroppgaven var å karakterisere restråstoff fra atlantisk makrell. Den kjemiske sammensetningen ble analysert for ulike fraksjoner og sesonger. Innhold av fett, protein, tørrstoff og aske ble analysert. Fettsyresammensetning, lipidklasser og posisjonering av fettsyrer ble kartlagt mellom ulike sesonger og restråstoffraksjoner.
Kvaliteten på olje utvunnet ved enzymatisk hydrolyse og termisk behandling, fra ulike fraksjoner av makrellrestråstoff, ble undersøkt ved analyse av ulike kvalitetsparametere: Frie fettsyrer (FFA), primære oksidasjonsprodukter (peroksidverdi, PV), sekundære oksidasjonsprodukter (anisidinverdi, AV), total oksidasjonsstatus (TOTOX) og oksidativ stabilitetsindeks (OSI). Det ble gjennomført en vurdering av om oljen utvunnet er av tilfredsstillende kvalitet, og egnet til humant konsum.
Da PV, AV, TOTOX og OSI tyder på at oljen i dette forsøket er oksidert, er det grunn til å anta at oksidasjonsprosessen har eskalert. Dette kan skyldes kvalitet på råmateriale, lagringsforhold, prosesseringsbetingelser og prooksidanter. Elementer som kan føre til økt oksidativ stabilitet av oljene bør studeres. It will be more important to utilize all marine resources. The potential for utilization of rest raw material from Atlantic mackerel (Scomber scombrus) is large in the Norwegian fishing industry. Various oil and protein products can be very valuable, both economically and in terms of the environment. By utilizing rest raw materials from Atlantic mackerel, value creation can be increased, and these products can potentially be a valuable source of omega-3 in human nutrition.
One of the goals of this master's thesis was to characterize rest raw material from Atlantic mackerel. The chemical composition was analyzed with different fractions and seasons. Content of fat, protein, dry matter and ash were analyzed. Fatty acid composition, lipid classes and positioning of fatty acids were mapped between different seasons and rest raw material fractions.
The quality of oil extracted by enzymatic hydrolysis and thermal treatment, from different fractions of mackerel raw material, was examined by analyzing various quality parameters: Free fatty acids (FFA), primary oxidation products (peroxide value, PV), secondary oxidation products (anisidine value, AV), total oxidation value (TOTOX) and oxidative stability index (OSI). An assessment was made, if the oil extracted were of satisfactory quality for human consumption.
PV, AV, TOTOX and OSI indicated that the oil in this experiment is oxidized, and there is reason to assume that the oxidation process has escalated. This may be due to the quality of the raw material, storage conditions, processing conditions and prooxidants. Elements that can lead to increased oxidative stability of the oil should be studied.
Beskrivelse
Full text not available