Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Nye registreringer
-
Chapter 2. Peptides and Proteins
(Chapter, 2024) -
Impact of soluble gas stabilisation (SGS) technology on the quality of superchilled vacuum-packed salmon portions following different cold chain scenarios
(Journal article; Peer reviewed, 2024)The soluble gas stabilisation (SGS) technology involves dissolving CO2 into food at low temperatures before packaging. This study examines the impact of SGS on superchilled vacuum-packed salmon portions under varying cold ... -
Karakterisering av promotorsystemene AntR-pAnt og RhaSR-pRha for Pseudomonas fluorescens og effekten av antranilat på alginatproduksjonen
(Master thesis, 2024)Biopolymeren alginat har flere egenskaper som gjør den egnet til bruk i flere forskjellige industrier. Alginat består av to monomerer, mannuronsyre og guluronsyre. Det er sammensetningen av disse bestanddelene som bestemmer ... -
Ekstraksjon av bioaktive forbindelser fra Alaria esculenta ved bruk av pulserende elektrisk felt teknologi
(Bachelor thesis, 2024)Marine makroalger er rike på bioaktive forbindelser, som er naturlige stoffer med spesialiserte biologiske funksjoner, inkludert antioksidative og antimikrobielle egenskaper. Det er en økende etterspørsel etter naturlige ... -
Characterisation of phenotypic antibiotic resistance and resistance transfer in Enterobacterales isolated from Norwegian blue mussels (Mytilus edulis)
(Master thesis, 2024)Miljøovervåkning av antibiotikaresistens kan gi verdifull innsikt i utviklingen av antibiotikaresistens og hjelpe til med å identifisere nye trusler. Muslinger representerer et viktig verktøy for å overvåke antibiotikaresistens ... -
Fra matsvinn til matvare: Bærekraftig bruk av svinn-epler til produksjon av syltetøy
(Bachelor thesis, 2024)Hovedmålet med oppgaven var å bidra til å redusere matsvinn gjennom å utvikle et nytt syltetøykonsept basert på epler som i dag blir kastet i butikk. Produktet skulle oppnå tilnærmet lik aksept og kvalitet som tilsvarende ... -
Produktutvikling av et sunt og praktisk lunsjmåltid for travle studenter.
(Bachelor thesis, 2024)Denne rapporten beskriver et produktutviklingsprosjekt med mål om å utvikle et sunt og praktisk matprodukt, rettet mot unge studenter med en travel hverdag. En Cooper’s stage-gate-modell ble brukt gjennom hele prosjektet ... -
Designing microbial consortia using metabolic modelling: An exploration of possibilities and limitations
(Master thesis, 2024)Interessen for mikrobielle konsortier, som alternativ til mer tradisjonelle bioprosesser basert på monokulturer, er økende. Bruk av konsortier kan gi økt designfleksibilitet, høyere produktutbytte og en verktøykasse med ... -
The quality of frozen–thawed Atlantic salmon (Salmo salar L.) fillets as affected by sub-chilling before freezing
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Background: To maintain the quality of frozen Atlantic salmon after thawing and highlight the potential for moving from air fright to boat for long-distance export, a study was designed to investigate the effects of ... -
Species diversity and antibiotic resistance in Aeromonas spp. from aquatic environments
(Master thesis, 2024)Antimikrobiell resistens utgjør en trussel mot global helse, miljø og matsikkerhet. Medlemmer av slekten Aeromonas har blitt et fokus for studier av antimikrobiell resistens å grunn av deres rolle som reservoarer for ... -
Biokonservering av fersk laks med utvalgte melkesyrebakteriestammer (Carnobacterium maltaromaticum, Carnobacterium divergens, Leuconostoc gelidum) – påvirkning på sensorisk kvalitet
(Bachelor thesis, 2024)Sjømat utgjør en betydelig del av næringsmiddelindustrien globalt, og Norge står som den fremste produsenten av oppdrettslaks. Forbrukere har vist økt etterspørsel etter lite prosesserte og spiseklare fiskeprodukter, noe ... -
Undersøkelse av antibiotikaresistens hos miljøbakterier fra akvatiske miljø i Trondheim
(Bachelor thesis, 2024)I dag er antimikrobiell resistens (AMR) en av de største truslene mot verdens folkehelse. Spredning og utvikling av AMR er spesielt bekymringsfullt når patogene bakterier utvikler resistens mot flere ulike klasser antibiotika. ... -
Forekomst av antibiotikaresistens hos E. coli i akvatiske miljø i Trondheim
(Bachelor thesis, 2024)Antibiotikaresistens (AR) er en av nåtidens største globale helseutfordringer. Den voksende resistensen blant bakteriene truer medisinsk behandling og utviklingen omtales ofte som en stille pandemi. Spesielt fremveksten ... -
Optimizing Utilization of Pelagic Fish Rest Raw Material: A Study on Oxidative Stability in North Sea Herring Oil
(Master thesis, 2024)Bearbeidingen av pelagisk fisk, som sild, gir verdifullt restråstoff (innvoller, hoder, avskjær, bein, skinn) hovedsakelig brukt til dyrefôrproduksjon. Dette restråstoffet er hovedkilden til langkjedede omega-3-fettsyrer, ... -
Kartlegging av norske forbrukeres kunnskap og holdninger til ultraprosessert mat
(Bachelor thesis, 2024)Hensikten med oppgaven var å kartlegge norske forbrukeres kunnskap og holdninger til ultraprosessert mat ved bruk av en elektronisk forbrukerundersøkelse. Respondentene var personer over 18 år og bosatt i Norge. Undersøkelsen ... -
Shear-driven and Static winterization of Algae oil: Impact on crystal morphology and separation efficiency
(Bachelor thesis, 2024)Formålet med denne oppgaven var å undersøke skjærstyrt og statisk vinterisering, og deres respektive påvirkinger på krystallmorfologier og separasjonseffektivitet i algeolje. For å gjøre dette ble algeolje vinterisert ... -
Holdbarhet, kvalitet og utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med fokus på torskemelke
(Bachelor thesis, 2024)I denne bacheloroppgaven ble det sett på utnyttelse av restråstoff fra hvitfisk med torskemelke i fokus. Formålet var å øke kunnskapen rundt holdbarheten til torskemelke, hvor det var tiltenkt at melke kunne gå til videre ... -
Mannuronate C-5 epimerases and their use in alginate modification
(Journal article; Peer reviewed, 2023)Alginate is a polysaccharide consisting of β-D-mannuronate (M) and α-L-guluronate (G) produced by brown algae and some bacterial species. Alginate has a wide range of industrial and pharmaceutical applications, owing mainly ... -
A Comparative Analysis of Rheometer and Pipe Rig Methods for Rheological Characterization of Microfibrillated Cellulose Suspensions as a Model Fluid for Wastewater Sludge
(Master thesis, 2023)In the pursuit of optimizing material handling processes, gaining a thorough understanding of material behavior and its underlying properties is crucial. Among these properties, the apparent viscosity holds a pivotal role ... -
Biopreservation of Atlantic salmon using lactic acid bacteria isolated from ready-to-eat seafood: Insight into antimicrobial activity, growth properties and effect on quality
(Doctoral theses at NTNU;2024:192, Doctoral thesis, 2024)Today’s fast lifestyle and changes in dietary habits have increased the demand for ready-to-eat (RTE) seafood products. These products, rich in polyunsaturated fatty acids, proteins, essential amino acids, minerals, and ...