Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Recent Submissions
-
Effekten av kobber- og sølvionisert vann mot potensielt patogene bakterier i salat
(Bachelor thesis, 2022)Hensikten med denne bacheloroppgaven var å undersøke om kobber- og sølvionisert vann, som benyttes mot Legionella pneumophila i vannbehandlingssystem, kan benyttes til å hemme vekst av potensielle patogene bakterier i ... -
Antimicrobial resistance in Aeromonas spp. Isolated from ready-to-eat seafood and production environment (in Norway)
(Bachelor thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-06-01 -
Øke utnyttelsesgraden av fiskerestråstoff
(Bachelor thesis, 2022)Sammendrag Hensikten med denne oppgaven var å se på hvordan man kan videreforedle hydrolysatet av fiskerestråstoff på en måte som øker kvaliteten og kommersiell verdi. I tillegg vil denne oppgaven besvare problemer når det ... -
Kvalitetsendringer på tint og fersk torsk (Gadus morhua) under lagring – En studie for optimalisering av kvalitet på tint og «refreshed» fiskeprodukter
(Master thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-05-16 -
Harskningsproblematikk i brød av linfrø
(Bachelor thesis, 2022)Denne bacheloroppgaven er et samarbeid med Linbakst, der harskningsforløpet i linfrøbrød ble undersøkt. Problemstillingen var å se om tilsetning av ulike antioksidanter vil redusere dannelsen av harskningsprodukter. For å ... -
Oxidation of Fish Oil and Powder - Exploring Suitable Methods for the Determination of Oxidative Changes in Fish Oil and Powder
(Master thesis, 2022)Lipidoksidasjon (harskning) er en av hovedårsakene til kvalitetsforringelse i mat, noe som begrenser muligheten for anrikning av marine n-3 fettsyrer i matvarer. De gunstige helseeffektene av langkjeda n-3 flerumettede ... -
A study of AlgE-type mannuronan C-5-epimerases from Azotobacter chroococcum and Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2022)Alginat er en biopolymer bestående av beta-D-mannuronsyre (M) og alfa-L-guluronsyre (G), bundet sammen med 1-4 glykosidbindinger. Alginat er biokompatibelt og kan danne hydrogeler, som for eksempel kan brukes i medisinsk ... -
Biokjemisk sammensetning, biologisk aktivitet og effekt av simulert fordøyelse i rød sjøpølse Parastichopus tremulus
(Master thesis, 2022)Verdens befolkning er forventet å vokse kraftig. Det er allerede en stor global utfordring å produsere nok næringsrik og helsefremmende mat til den voksende befolkningen på en bærekraftig måte. Interessen for marine proteiner ... -
Effect of guluronate oligomers onextracellular matrices that containfibronectin- Relevance to cancer treatment
(Master thesis, 2022)Kollagen og fibronektin er fibrill-dannende proteiner som finnes i ekstracellulært matriks, og utgjør en viktig strukturell komponent i friskt vev. Både kollagen og fibronektin er vanligvis oppregulert i kreftassosiert ... -
Impact of DNA glycosylases on epigenetic regulation of gene expression via active DNA demethylation in human cells
(Master thesis, 2022)Chemical modification of DNA bases is a key strategy employed by cells in epigenetic regulation of gene expression. 5-methylcytosine (5mC) is an important epigenetic mark and transcription repressor in the human genome ... -
Genome-scale reconstructions to assess metabolic phylogeny and organism clustering
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Approaches for systematizing information of relatedness between organisms is important in biology. Phylogenetic analyses based on sets of highly conserved genes are currently the basis for the Tree of Life. Genome-scale ... -
Determination of Glyphosate in Dried Wheat by 1H-NMR Spectroscopy
(Peer reviewed; Journal article, 2020)A wheat field was sprayed with a dosage of 1.1 kg a.i./ha Roundup PowerMax 10 days before harvest. The 1H Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy was used for the detection and quantification of the glyphosate (GLYP) ... -
Reducing the High Iodine Content of Saccharina latissima and Improving the Profile of Other Valuable Compounds by Water Blanching
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Saccharina latissima contains high amounts of iodine in comparison to other seaweeds. The present study aimed to decrease the iodine content of S. latissima (sugar kelp) by water blanching and freezing to avoid an excess ... -
Data on the sensory characteristics and chemical composition of the edible red seaweed dulse (Palmaria palmata) after dry and semi-dry storage
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The data article refers to the paper “Semi-dry storage as a maturation process for improving the sensory characteristics of the edible red seaweed dulse ( Palmaria palmata )” [1] . The data refers to the analysis of samples ... -
High‐quality genome‐scale metabolic model of Aurantiochytrium sp. T66
(Journal article; Peer reviewed, 2021)The long‐chain, ω‐3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) (e.g., eicosapentaenoic acid [EPA] and docosahexaenoic acid [DHA]), are essential for humans and animals, including marine fish species. Presently, the primary source ... -
Effect of different live feed organisms on microbiota, growth and survival during start-feeding of ballan wrasse (Labrus bergylta)
(Master thesis, 2022)Rensefisk har en sentral rolle i lakseindustrien som en biologisk behandling mot lakselus (Lepeophtheirus salmonis). Parasittene har en negativ påvirkning på velferden til fisken, i tillegg til lakseprodusentenes økonomiske ... -
Physiological and Metabolic Consequences of Expression Vector Presence in Escherichia coli
(Master thesis, 2022)Escherichia coli er en av de mest brukte vertsorganismene for rekombinant proteinproduksjon, selv om bakterien har ulemper som kan redusere proteinutbytte. Ekspresjonsvektorer kan påføre produksjonsorganismen en metabolsk ... -
Thin film breakage in oil–in–water emulsions, a multidisciplinary study
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Coalescence is a critical phenomenon in separation and transport processes. An improved understanding of coalescence can enhance current models predicting emulsion stability and separation. We here report a combined ... -
Mild processing of seafood—A review
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Recent years have shown a tremendous increase in consumer demands for healthy, natural, high-quality convenience foods, especially within the fish and seafood sector. Traditional processing technologies such as drying or ... -
Impaired NDRG1 functions in Schwann cells cause demyelinating neuropathy in a dog model of Charcot-Marie-Tooth type 4D
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Mutations in the N-myc downstream-regulated gene 1 (NDRG1) cause degenerative polyneuropathy in ways that are poorly understood. We have investigated Alaskan Malamute dogs with neuropathy caused by a missense mutation in ...