• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karakterisering av proteaseaktivitet og ekstraksjon av proteiner fra makroalgene Saccharina latissima og Palmaria palmata

Solheim, Hanne Carine Blom
Master thesis
Åpne
17277_FULLTEXT.pdf (Låst)
17277_COVER.pdf (Låst)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2615525
Utgivelsesdato
2017
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap [1215]
Sammendrag
Makroalger er en fornybar marin ressurs som har et stort potensiale som ingrediens i mat og fôr. I Norge har bruken av makroalger hovedsakelig vært begrenset til ekstraksjon av polysakkarider. Makroalgene inneholder også andre verdifulle komponenter, som høyverdige proteiner. Utnyttelse av disse kan bidra til å mette en stadig økende befolkning på en bærekraftig måte.

Masteroppgaven hadde to delmål. Det ene var å bestemme den proteolytiske aktiviteten i makroalgene Saccharina latissima og Palmaria palmata. Det andre var å finne effektive metoder for å ekstrahere proteiner fra disse makroalgene.

For å studere proteolytisk aktivitet ble det sett på ulike betingelser (T og pH) for å ekstrahere ut proteasene, stabilitet til proteasene, samt hvilke målemetoder som egnet seg for å måle aktiviteten. To metoder ble benyttet, hvor det ble sett på omsetning av hhv. substratene hemoglobin (generell proteolytisk aktivitet) og L-leucinyl-p-nitroanilid (Leu-pNA) (Leucin-aminopeptidase (LAP)-aktivitet).

Generell proteolytisk aktivitet i ekstraktene var svært lav. Den var høyest ved pH 7 og 30°C; 16,16 og 63,24 mg syreløselige peptider pr. gram tørrvekt alge pr. time, hhv. S. latissima og P. palmata. Økt temperatur gav en signifikant nedgang i aktiviteten.

LAP-aktivitet i ekstraktene var høyest ved pH 8 (25°C). Høyest aktivitet ved pH 8 var på 3,63±0,10 og 8,95±0,55 U/mg tørrvekt alge, hhv. S. latissima og P. palmata. Ved pH 7 økte aktiviteten signifikant når temperaturen ble økt til 40°C.

For å ekstrahere proteiner ble ekstraksjoner med ionefritt (IF) vann utført ved romtemperatur, ved 30 og 40°C, og ved å gi et oppkok. Stabiliteten av ekstraktene i forhold til frysing/tining, samt lagring på kjølerom, ble også studert.

Lagring av ekstrakter på kjølerom i 3 døgn gav økt proteininnhold. Tillaging av ekstrakter ved 30°C gav et signifikant høyere proteininnhold enn ved romtemperatur. Høyere temperaturer (40°C og koking) gav ikke ytterligere signifikant økning. Proteininnholdet i fryste og tinte ekstrakter ble halvert i forhold til proteininnholdet i nylagede ekstrakter.

Enzymassisterte ekstraksjoner med polysakkridaser (cellulase og alginat lyaser) ble utført på S. latissima for å se om det ville gi en økning i ekstraksjon av proteiner. Prøver ble behandlet med et enzym alene, med begge enzymene simultant, eller med enzymene i sekvens.

IF vann gav høyere proteinutbytte enn de fleste av de enzymbehandlede prøvene (15,5±0,2% av totalt aa-innhold). Kun behandling med A1603 alene, sekvensiell behandling med A1603 etter cellulase-behandling, samt sekvensiell behandling med cellulase etter AL951-behandling gav høyere proteinutbytte enn IF vann (~18% av totalt aa-innhold).
Utgiver
NTNU

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit