Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 840-859 av 1538
-
K-selection as microbial community management strategy: A method for improved viability of larvae in aquaculture
(Journal article; Peer reviewed, 2018)Aquaculture has the potential to become a major food supplier in a world with an increasing human population, and increased consumption of fish will likely have positive health implications. For marine aquaculture, the ... -
Kan digital samhandling mellom studenteksperter i praksis stimulere til refleksjon, diskusjon og kritisk tenkning?
(Journal article; Peer reviewed, 2023)Arbeidslivspraksis som en integrert del av høyere utdanning kan styrke kandidatenes kvalifikasjoner for arbeidslivet. Praksisbedrifter aktuelle i denne studien er produksjonsbedrifter, forskningsinstitusjoner, laboratorium ... -
Karakterisering av avfallsstrømmer i matindustri
(Master thesis, 2016)I næringsmiddelindustrien, som er en av verdens største industrier, generes store mengder biråstoffer og prosessvann under produksjon og flyten av avfallsstrømmene er svært stor. Det er flere betydelige miljøutfordringer ... -
Karakterisering av gener som påvirker biosyntesen av alginat i Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2012)For å undersøke faktorer som innvirker på alginat-produksjonen til Azotobacter vinelandii har det blitt laget et mutant-bibliotek med stammen A. vinelandii ATCC 12518 som utgangspunkt. Etter screeningsforsøk med henblikk ... -
Karakterisering av gener som påvirker biosyntesen av alginat i Pseudomonas fluorescens
(Master thesis, 2011)Pseudomonas fluorescens har evne til å produsere store store mengder alginat. Tidligere er det laget en stamme, P. fluorescens SBW25 MS1 ΔalgC::TnKb61, hvor algD-operonet og algC er satt under kontroll av Pm-promotor. Dette ... -
Karakterisering av mikrobielt samfunn og forekomst av antibiotikaresistente Escherichia coli i blåskjell (Mytilus edulis)
(Master thesis, 2023)Filterfôringsmekanismen til blåskjell fører til at partikler i miljøet rundt filtreres og oppkonsentreres, og dermed blir blåskjell ansett til å gjenspeile det mikrobielle samfunnet i det marine miljøet. Revanning av ... -
Karakterisering av mikrobiota i vill torsk (Gadus morhua)
(Master thesis, 2012)Det har i senere tid vært en økende interesse for GI-mikrobiota i fisk, men det er fremdeles begrenset kunnskap om mikrobiotaens sammensetning og funksjon i tarmen hos vill fisk. Målet med dette prosjektet var å karakterisere ... -
Karakterisering av proteaseaktivitet og ekstraksjon av proteiner fra makroalgene Saccharina latissima og Palmaria palmata
(Master thesis, 2017)Makroalger er en fornybar marin ressurs som har et stort potensiale som ingrediens i mat og fôr. I Norge har bruken av makroalger hovedsakelig vært begrenset til ekstraksjon av polysakkarider. Makroalgene inneholder også ... -
Karakterisering av råstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) og kvalitet på olje prosessert fra makrellrestråstoff
(Master thesis, 2019)Det vil bli stadig viktigere å utnytte alle havets ressurser. Potensialet i utnyttelse av restråstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) er stort i den norske fiskeri-næringen. Ulike olje- og proteinprodukter kan bli ... -
Karakterisering av råstoff fra makrell (Scomber scombrus). Produksjon av proteinhydrolysater for optimal utnyttelse av makrellrestråstoff.
(Master thesis, 2019)Nordatlantisk makrell (Scomber scombrus) er en rik kilde til marine lipider og proteiner. I dag eksporteres store deler av makrellen ut av landet i rund form, og verdifullt restråstoffmateriale går tapt. Prosjektet «Pelagisk ... -
Kartlegging av kjølerutiner, temperaturkontroll og temperatursporing ved transport av fersk fisk på is
(Research report, 2022)Hovedandelen av fersk fisk som eksporteres fra Norge transporteres med lastebil og er pakket i ekspandert polystryen (EPS)-bokser der kjølemediet er is. For fisk som transporteres på lastebil eller på bane benyttes det ... -
Kartlegging av Listeria monocytogenes i fôr og sjøfase ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar)
(Research report, 2021)Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt ... -
Kartlegging og optimalisering av lagringsbetingelser på Acartia tonsa Dana (1849) egg
(Master thesis, 2018)Hovedmålet med denne oppgaven var å undersøke sammenhengen mellom lagringsbetingelser og klekkesuksess for lagring av Acartia tonsa Dana egg Oppgaven har fokusert på følgende lagringsbetingelser: Lagring på sjøvann. Lagring ... -
Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.
(Master thesis, 2018)Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. ... -
Klimafotavtrykk av Gilde kjøttdeig pakket i flowpack ved Nortura Malvik
(Master thesis, 2022)I lys av økende bekymring for global oppvarming er det satt til livs flere strategier som peker på at utslippet av drivhusgasser må reduseres. Dette kan sees fra den globale Parisavtalen, til den nasjonale strategien ... -
Klimafotavtrykk for ulike anvendelser av overskuddsmat fra matindustri, grossist og dagligvare i Oslo-området
(Master thesis, 2022)Matsvinn er et globalt problem med både økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer. Omtrent en tredjedel av all mat som produseres blir kastet. Ved at mat kastes vil blant annet økonomiske utgifter, klimagassutslipp ... -
Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks
(Nofima rapportserie;, Research report, 2021)Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ... -
Konstruksjon av en bifunksjonell lyase/deacetylase for degradering av bakterielt alginat i biofilmer
(Master thesis, 2010)Bakterien Pseudomonas aeruginosa er en opportunistisk patogen som er et stort problem for personer med cystisk fibrose der den gir en kronisk lungeinfeksjon. P. aeruginosa blir også funnet i over halvparten av kroniske ... -
Konstruksjon av vektorer for et CRISPR-Cas9 muteringssystem for Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2019)Azotobacter vinelandii er en alginatproduserende bakterie med en viss industriell interesse. Alginat er en biopolymer benyttet i mange industrielle felt på grunn av dens geldannende egenskap. Bakteriell alginat har en annen ... -
Kortreist mat og smak med lokal identitet
(HiST AFT Rapport;01-2012, Research report, 2012-05-23)Prosjektet ”Kortreist mat og smak med lokal identitet" har hatt som målsetning å dokumentere betydningen av produksjonssted for kvalitetskomponenter i noen utvalgte produkter fra småskalaprodusenter i Trøndelags-regionen. ...