Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 466-485 of 1542
-
Effekt av blansjering på antioksidantaktivitet og innhold av polyfenoler i Saccharina latissima
(Bachelor thesis, 2021)Målet med denne oppgaven var å undersøke hvilken effekt blansjering har på tare når det gjelder antioksidantaktivitet og innhold av polyfenoler, med utgangspunkt i brunalgen Saccharina latissima. Fire forskjellige metoder ... -
Effekt av dyrkningsstrategi på kjemisk sammensetning av makroalger, med fokus på fucoxanthin.
(Bachelor thesis, 2019)I denne oppgaven har det vært arbeidet med å etablere og tilpasse en metode for ekstraksjon og analyse av karotenoidet fucoxanthin fra brunalgen Saccharina latissima, ved laboratoriene til SINTEF Ocean SeaLab i Trondheim. ... -
Effekt av endring i fermenteringsbetingelser på smak, i produksjon av øl
(Master thesis, 2015)Ved produksjon av øl er det hovedsaklig fire ingredienser som brukes: vann, malt, humle og gjær. Gjæren står for fermenteringen av sukker til alkohol, men bidrar også med produksjon av andre smaksstoffer, for eksempel ... -
Effekt av fiber på tarmflora: isolering og karakterisering av fiberdegraderende tarmbakterier
(Master thesis, 2010)Fiber er karbohydratbasert materiale som ikke brytes ned i tarmkanalen av menneskets egne enzymer, men som kan benyttes som substrat for fermentering av tarmens mikroflora. Sammensetningen av mikroflora er trolig et resultat ... -
Effekt av fôr, temperatur og stress på pigmentering i laks - Faglig sluttrapport
(Nofima rapportserie;, Research report, 2019) -
Effekt av innovativ gasspakking på lagringsstabilitet til fiskekaker
(Master thesis, 2020)Ved å lagre et produkt i en modifisert atmosfære (MA) med økt CO2 nivå er det vist at holdbarheten kan forlenges i næringsmidler. Effekten av modifisert atmosfære pakking (MAP) er hovedsakelig bestemt av gassammensetningen ... -
Effekt av lagringstemperatur på mikrobiologisk- og sensorisk kvalitet i fersk laksefilet
(Bachelor thesis, 2023)Fersk laks har i utgangspunktet samme holdbarhetstid, men kjøletemperaturene i kjølekjeden kan variere. 2ºC, 4ºC og 6ºC er tre reelle temperaturer laksen kan holdes på gjennom lagringsperioden. Denne bacheloren skal se ... -
Effekt av rigor status og saltemetode på fargeegenskaper og retensjon av astaxanthin under produksjon og lagring av kaldrøykte laksefileter
(Nofima rapportserie;, Research report, 2010)Denne rapporten beskriver effektene av ulike produksjonsprotokoller (injeksjonssalting vs. tørrsalting) på retensjon av astaxanthin og fargeegenskaper i fileter med ulik rigor status (pre-rigor vs. post-rigor) ved starten ... -
Effekt av ulik dose hemmekultur og ulik lagringstemperatur mot smørsyregjæring i økologisk ost
(Bachelor thesis, 2021)Tilstedeværelse av Clostridium i melk spesielt på vinteren er et problem som resulterer i senesing i ost ved lagring. Dette er utfordringer som osteprodusentene møter og spesielt de som jobber med økologisk melk. Da ... -
Effekt av ulike syrningsbetingelser på tørrstoffanriket yoghurt med hensyn på synerese
(Bachelor thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-06-01 -
Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel
(Master thesis, 2019)Lakseyngel klekkes bakteriefritt, men man antar at tarmen koloniseres raskt av bakterier i omgivelsene når munnen åpnes. Både vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet er vist å påvirke tarmmikrobiotaen til fisk, men man ... -
Effekten av å aktivere en genklynge med potensiell kitin syntase aktivitet i Erwinia carotovora
(Master thesis, 2011)Kitin er en langkjedet, nitrogenholdig polymer som er bygget opp av N-acetyl-glukosamin-enheter (GlcNAc), og finnes i blant annet det ytre skallet til leddyr, og i celleveggen til sopp. Biosyntese av kitin er katalysert ... -
Effekten av kobber- og sølvionisert vann mot potensielt patogene bakterier i salat
(Bachelor thesis, 2022)Hensikten med denne bacheloroppgaven var å undersøke om kobber- og sølvionisert vann, som benyttes mot Legionella pneumophila i vannbehandlingssystem, kan benyttes til å hemme vekst av potensielle patogene bakterier i ... -
Effekten av nanofiltrert innløpsvann på svovelkonsentrasjon og vannkvalitetparametere i resirkulerende akvakultursystemer
(Master thesis, 2021)Atlanterhavslaks (Salmo salar) er den største fiskearten som produseres i akvakulturnæringen, og representerer 93,39% av Norges totale fiskeproduksjon. Utvidelse av akvakulturdrift har i løpet av de siste årene vært ... -
Effekten av soluble gas stabilisation kombinert med lett varmebehandling på mikrobiell kvalitet i ready-to-eat laks (Salmo salar)
(Master thesis, 2019)Det er identifisert en økende etterspørsel etter raske, delikate, og sunne matvarer hos dagens forbrukere grunnet stadig økende tidspress og helsefokus. Atlantisk laks (Salmo salar) har lenge vært tilgjengelig i «ready-to-eat» ... -
Effekten av ulikt fôr på utvalgte kvalitetsparametre i torskeloins fra levendelagret Atlantisk torsk (Gadus morhua)
(Master thesis, 2018)Fangst av Atlantisk torsk (Gadus morhua) er et svært sesongbasert fiske med landing av store volum over en kort periode fra januar til april. De siste 30 årene har det i Norge vært en økning i blant annet teknologiske ... -
Efficient functionalization of alginate biomaterials
(Journal article; Peer reviewed, 2016)Peptide coupled alginates obtained by chemical functionalization of alginates are commonly used as scaffold materials for cells in regenerative medicine and tissue engineering. We here present an alternative to the commonly ... -
Efficient Grafting of Cyclodextrin to Alginate and Performance of the Hydrogel for Release of Model Drug
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Controlling the rate of release of molecules from a hydrogel is of high interest for various drug delivery systems and medical devices. A strategy to alter the release profiles of soluble and poorly soluble active ingredients ... -
Ekstraksjon av gelatin fra rognkjeks (Cyclopterus lumpus) skinn
(Master thesis, 2023)Utnyttelse av lite utnyttede ressurser er viktig for å øke utnyttelsesgraden av råmateriale og tilgjengeligheten av verdifulle komponenter som proteiner uten å belaste miljøet mer. Basert på omtrent 1 million tonn tilgjengelig ... -
Elektrobedøving av oppdrettstorsk ved Nesset Fiskemottak.
(Research report, 2011)Rapporten beskriver evaluering av fiskevelferd i forbindelse med elektrisk bedøvning av oppdrettstorsk. Ulike faktorer er nødvendig for tilfredsstillende håndtering og bedøving av torsk i kommersiell skala diskuteres. ...