• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Fakultet for naturvitenskap (NV)
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effekt av vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på kononiseringen av lakseyngel

Mathisen, Amalie Johanne Horn
Master thesis
Thumbnail
Åpne
no.ntnu:inspera:2305440.pdf (12.81Mb)
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2630126
Utgivelsesdato
2019
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Institutt for bioteknologi og matvitenskap [892]
Sammendrag
Lakseyngel klekkes bakteriefritt, men man antar at tarmen koloniseres raskt av bakterier i

omgivelsene når munnen åpnes. Både vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet er vist å påvirke

tarmmikrobiotaen til fisk, men man kjenner ikke den relative betydningen for den enkelte av

disse faktorene. Formålet med denne masteroppgaven var å undersøke betydningen av

vertsgenetikk og mikrobiell vannkvalitet på sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos

plommesekkyngel av laks. Et eksperiment ble utført med to stammer av laks (en villstamme og

en akvakulturstamme). Lakseyngelen ble klekt i et bakteriefritt miljø og senere eksponert for

to ulike mikrobielle vannkvaliteter, nemlig r- og K-selektert vann. Illuminasekvensering av V3-

V4 regionen av 16S-rRNA genet ble anvendt for å karakterisere og sammenligne mikrobiotaen

assosiert med vann og laksetarm. Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes og Bacteroidetes

var de vanligste fylaene i laksetarmene for alle fiskegruppene. Tarmmikrobiotan til laks var

signifikant forskjellig fra vann mikrobiotan. Ingen forskjell ble observert i tarmmikrobiota for

vill- og oppdrettslaks. Derimot var det en signifikant forskjell i sammensetningen av

tarmmikrobiotaen for fisk som hadde fått K-selektert vann og fisk i r-selektert vann. Denne

studien indikerer at vannmikrobiotaen er en mer signifikant faktor enn vertsgenetikk for

sammensetningen av tarmmikrobiotaen hos plommesekkyngel av laks.
 
The salmon fry hatches germ-free, but the gut is rapidly colonized by bacteria in the surrounding

environment as soon as the mouth opens. Both host-genetics and microbial water quality have

previously been found to affect the microbiota of the fish gut. However, the relative importance

of each of these factors is poorly understood. The purpose of this study was to investigate the

influence of host-genetics and microbial water quality on the colonization of Atlantic salmon

yolk-sac fry. An experiment was conducted with two strains of Atlantic salmon (a wild strain

and an aquaculture strain). The salmon fry was hatched in a germ-free environment and later

exposed to two distinct microbial water qualities, namely r- and K-selected water. Illumina

sequencing of the V3-V4 region of the 16S rRNA gene was applied to characterize and compare

the microbiota associated with the water and salmon gut. The most abundant phyla in the fish

gut for all rearing groups were Proteobacteria, Actinobacteria, Firmicutes, and Bacteroidetes.

The salmon gut microbiota was found to be significantly different from the water microbiota.

No differences were observed between the wild and aquaculture strain of Atlantic salmon.

However, a significant difference was found in the composition of the gut microbiota for fish

reared in K-selected water and the fish reared in r-selected water. This study indicates that the

water microbiota is a more significant factor than host genetics for the composition of the gut

microbiota of Atlantic salmon yolk-sac fry.
 
Utgiver
NTNU

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit