Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 848-867 of 1539
-
Karakterisering av proteaseaktivitet og ekstraksjon av proteiner fra makroalgene Saccharina latissima og Palmaria palmata
(Master thesis, 2017)Makroalger er en fornybar marin ressurs som har et stort potensiale som ingrediens i mat og fôr. I Norge har bruken av makroalger hovedsakelig vært begrenset til ekstraksjon av polysakkarider. Makroalgene inneholder også ... -
Karakterisering av råstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) og kvalitet på olje prosessert fra makrellrestråstoff
(Master thesis, 2019)Det vil bli stadig viktigere å utnytte alle havets ressurser. Potensialet i utnyttelse av restråstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) er stort i den norske fiskeri-næringen. Ulike olje- og proteinprodukter kan bli ... -
Karakterisering av råstoff fra makrell (Scomber scombrus). Produksjon av proteinhydrolysater for optimal utnyttelse av makrellrestråstoff.
(Master thesis, 2019)Nordatlantisk makrell (Scomber scombrus) er en rik kilde til marine lipider og proteiner. I dag eksporteres store deler av makrellen ut av landet i rund form, og verdifullt restråstoffmateriale går tapt. Prosjektet «Pelagisk ... -
Kartlegging av kjølerutiner, temperaturkontroll og temperatursporing ved transport av fersk fisk på is
(Research report, 2022)Hovedandelen av fersk fisk som eksporteres fra Norge transporteres med lastebil og er pakket i ekspandert polystryen (EPS)-bokser der kjølemediet er is. For fisk som transporteres på lastebil eller på bane benyttes det ... -
Kartlegging av Listeria monocytogenes i fôr og sjøfase ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar)
(Research report, 2021)Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt ... -
Kartlegging og optimalisering av lagringsbetingelser på Acartia tonsa Dana (1849) egg
(Master thesis, 2018)Hovedmålet med denne oppgaven var å undersøke sammenhengen mellom lagringsbetingelser og klekkesuksess for lagring av Acartia tonsa Dana egg Oppgaven har fokusert på følgende lagringsbetingelser: Lagring på sjøvann. Lagring ... -
Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.
(Master thesis, 2018)Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. ... -
Klimafotavtrykk av Gilde kjøttdeig pakket i flowpack ved Nortura Malvik
(Master thesis, 2022)I lys av økende bekymring for global oppvarming er det satt til livs flere strategier som peker på at utslippet av drivhusgasser må reduseres. Dette kan sees fra den globale Parisavtalen, til den nasjonale strategien ... -
Klimafotavtrykk for ulike anvendelser av overskuddsmat fra matindustri, grossist og dagligvare i Oslo-området
(Master thesis, 2022)Matsvinn er et globalt problem med både økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer. Omtrent en tredjedel av all mat som produseres blir kastet. Ved at mat kastes vil blant annet økonomiske utgifter, klimagassutslipp ... -
Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks
(Nofima rapportserie;, Research report, 2021)Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ... -
Konstruksjon av en bifunksjonell lyase/deacetylase for degradering av bakterielt alginat i biofilmer
(Master thesis, 2010)Bakterien Pseudomonas aeruginosa er en opportunistisk patogen som er et stort problem for personer med cystisk fibrose der den gir en kronisk lungeinfeksjon. P. aeruginosa blir også funnet i over halvparten av kroniske ... -
Konstruksjon av vektorer for et CRISPR-Cas9 muteringssystem for Azotobacter vinelandii
(Master thesis, 2019)Azotobacter vinelandii er en alginatproduserende bakterie med en viss industriell interesse. Alginat er en biopolymer benyttet i mange industrielle felt på grunn av dens geldannende egenskap. Bakteriell alginat har en annen ... -
Kortreist mat og smak med lokal identitet
(HiST AFT Rapport;01-2012, Research report, 2012-05-23)Prosjektet ”Kortreist mat og smak med lokal identitet" har hatt som målsetning å dokumentere betydningen av produksjonssted for kvalitetskomponenter i noen utvalgte produkter fra småskalaprodusenter i Trøndelags-regionen. ... -
Kunnskapsformidling, sammenlikning og beskrivelse av faste regionale oster samt undersøkelse av produktinformasjons påvirkning på aksept.
(Bachelor thesis, 2023)Oste-VM arrangeres i Trondheim Spektrum 26.-28. oktober, og i den sammenheng er det ønskelig å skape engasjement og interesse rundt arrangementet og lokalproduserte oster fra regionen Midt-Norge. Dette ble forsøkt oppnådd ... -
Kunnskapsstatus om bærekraftig norsk fôrproduksjon til havbruk og husdyr i jordbruket
(Rapport Norsk senter for bygdeforskning, Research report, 2022) -
Kvalitative analyser av råstoffutnyttelse i land som importerer norsk fisk
(Bachelor thesis, 2023)Sammendrag I Norge har vi en fiskeindustri som er gode på å utnytte råstoffet, og som opprettholder en bærekraftig produksjon. Vi har en industri som benytter restråstoff, og som sender ulike typer produkt ut, både til det ... -
Kvalitet og holdbarhet i varmrøkt laks
(Bachelor thesis, 2019)Hensikten med denne Bacheloroppgaven var å vurdere fire ulike produksjonsprotokoller for å produsere varmrøkt Atlantisk laks (Salmon Salar L.). Filetene ble saltet med to ulike salteteknologier, henholdsvis tørrsalting og ... -
Kvalitet og holdbarhet til bearbeidede produkter fra marint råstoff.
(Master thesis, 2013)Konsumering av marine produkter har vist å ha flere positive helseeffekter. For å gjøre folk mer interessert i å spise marine produkter er det behov for utvikle attraktive, stabile og velsmakende produkter. Det er blitt ... -
Kvalitetsaspekter i pre- og post-rigor oppdrettslaks (Salmo salar) under frysing ved forskjellige temperaturer
(Bachelor thesis, 2020)Frysing senker vannaktiviteten, reduserer biokjemiske reaksjoner og mikrobiell aktivitet. Samtidig kan frysing føre til strukturelle skader; langsom frysing gir større iskrystaller, mer strukturelle skader og vanntransport ... -
Kvalitetsendringer på tint og fersk torsk (Gadus morhua) under lagring – En studie for optimalisering av kvalitet på tint og «refreshed» fiskeprodukter
(Master thesis, 2022)Abstract will be available on 2025-05-16