Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1081-1100 av 1539
-
Overexpression of two new acyl-CoA:diacylglycerol acyltransferase 2-like acyl-CoA:sterol acyltransferases enhanced squalene accumulation in Aurantiochytrium limacinum
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Thraustochytrids are heterotrophic marine eukaryotes known to accumulate large amounts of triacylglycerols, and they also synthesize terpenoids like carotenoids and squalene, which all have an increasing market demand. ... -
Overlevelse av Salmonella enterica serovar Agbeni og Salmonella enterica serovar Typhimurium på tørket frukt og nøtter.
(Master thesis, 2020)Tørket frukt og nøtter har lav vannaktivitet (aw), og de fleste bakterier kan ikke vokse i slike omstendigheter. Noen matbårne patogene, slik som Salmonella, kan imidlertid overleve i flere måneder i mat med lav aw ved ... -
Overlevelse av Salmonella Typhimurium og Salmonella Agbeni på tørkede kokosprodukter
(Master thesis, 2023)Tørkede produkter med lav vannaktivitet blir generelt regnet som spiseklare produkter som er trygge for konsum. Derimot er det en mulighet for noen patogene bakterier å overleve i slike miljøer som kan forårsake sykdommer ... -
Overlevelse og eventuell vekst av Salmonella i tørket frukt - en mulig risiko for norske forbrukere
(Master thesis, 2020)Våren 2019 ble det påvist et sykdomsutbrudd med Salmonella i tørket frukt i Norge. Totalt fikk 58 personer påvist salmonellose og det var begge kjønn i alle aldre spredt rundt i hele landet som ble syke. Produktet som ble ... -
Overpumping av makrell (II) Effekt pa fangstkvalitet
(Research report, 2014)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Kvaliteten på ... -
Overpumping av makrell (Ill) Effekt pa fangstkvalitet, resultater fra tokt 2014
(Research report, 2014)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Dette er 3. ... -
Overpumping av makrell Effekt på fangstkvalitet
(Research report, 2013)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Resultatene viser ... -
Overview of tRNA Modifications in Chloroplasts
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The chloroplast is a promising platform for biotechnological innovation due to its compact translation machinery. Nucleotide modifications within a minimal set of tRNAs modulate codon–anticodon interactions that are crucial ... -
Oxidation of Fish Oil - The Influence of Aroma Compounds on Determination of PV and AV
(Master thesis, 2016)The consumption of fish oil as a nutraceutical has increased extensively in the recent years, due to their high content of health beneficial omega-3 fatty acids. The omega-3 fatty acids in fish oil are highly unsaturated ... -
Oxidation of Fish Oil and Powder - Exploring Suitable Methods for the Determination of Oxidative Changes in Fish Oil and Powder
(Master thesis, 2022)Lipidoksidasjon (harskning) er en av hovedårsakene til kvalitetsforringelse i mat, noe som begrenser muligheten for anrikning av marine n-3 fettsyrer i matvarer. De gunstige helseeffektene av langkjeda n-3 flerumettede ... -
Oxidation of marine lipids in liposomes and emulsions mediated by iron and methemoglobin
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2014:169, Doctoral thesis, 2014)Long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids (LC omega-3 PUFA) are vital for physiological functions and have therapeutic and health benefits. The consumption of LC PUFA in the Western world has been below recommended ... -
Oxidation of marine phospholipids in liposomes
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2007:143, Doctoral thesis, 2007)Marine phospholipids contain a high amount of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), which have documented beneficial effect on human health. Due to this, marine phospholipids have a high potential for use in products ... -
Oxidative and Hydrolytic Changes in Lipids of pelagic Fish during different Processing Steps
(Master thesis, 2014)Lipid oxidation and lipid hydrolysis are two major causes for deterioration in marine lipids, mainly due to the high content of polyunsaturated fatty acids. Differences in fatty acid composition, storage conditions and ... -
A pair of esterases from a commensal gut bacterium remove acetylations from all positions on complex β-mannans
(Peer reviewed; Journal article, 2020)β-mannans and xylans are important components of the plant cell wall and they are acetylated to be protected from degradation by glycoside hydrolases. β-mannans are widely present in human and animal diets as fiber from ... -
PAMP-INDUCED SECRETED PEPTIDE 3 (PIP3) modulates immunity in Arabidopsis thaliana
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Small post-translationally modified peptides are important signalling components of plant defence responses against phytopathogens, acting both as positive and negative modulators. PAMP-INDUCED SECRETED PEPTIDE (PIP) 1 and ... -
Parameter inference for enzyme and temperature constrained genome-scale models
(Journal article; Peer reviewed, 2023)The metabolism of all living organisms is dependent on temperature, and therefore, having a good method to predict temperature effects at a system level is of importance. A recently developed Bayesian computational framework ... -
Particle Mobility in Mucus: Role of Surface Interactions and Use of G-blocks
(Master thesis, 2012)The mucus layers on the internal surfaces of the human body serve as an important barrier against foreign material, but it also create restrictions regarding drug delivery. Discovering methods to overcome this barrier would ... -
Pathways of Lipid Metabolism in Marine Algae, Co-Expression Network, Bottlenecks and Candidate Genes for Enhanced Production of EPA and DHA in Species of Chromista
(Journal article; Peer reviewed, 2013)The importance of n-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) for human health has received more focus the last decades, and the global consumption of n-3 LC-PUFA has increased. Seafood, the natural n-3 LC-PUFA ... -
Påvirkning av gassatmosfære på trekullproduksjon
(Master thesis, 2019)Fokuset på en mer bærekraftig metallindutri har økt de siste årene. Et alternativ for å redusere CO2 utslippene er å erstatte fossilt kull som reduksjonmiddel med trekull. Elkem er verdensledende innenfor produksjon av ... -
Påvirkning av Geotrichum candidum på karakteristikk i Camembert
(Bachelor thesis, 2021)Bakgrunnen for denne oppgaven var å svare på problemstillingen: «Hvilken effekt har tilsetning av melkesoppen Geotrichum candidum i kombinasjon med Penicillium candidum på utviklingen av mugglaget, samt sensoriske egenskaper ...