Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1383-1402 av 1540
-
The Effect of Cell-Penetrating Peptide on the Lipid Composition of Multiple Myeloma Cell Line JJN-3
(Master thesis, 2014)Lipidomics is a relatively new field in life science, it is based in the study of pathways and networks of cellular lipids in a cell. Lipidomics is a subclass of metabolomics, one of the omics disciplines that the recent ... -
The Effect of Essential Fatty Acids for the Somatic Growth in Nauplii of Calanus finmarchicus
(Journal article; Peer reviewed, 2016) -
The Effect of G-block on the Extracellular Matrix Barrier to Molecular Diffusion
(Master thesis, 2015)Changes in extracellular matrix (ECM) are one of the characteristics of solid tumours. Many types of cancers associated with high mortality rates develop solid tumours with an extensive fibrotic extracellular matrix. Over ... -
The Effect of High-intensity Interval Training on Maximal Aerobic Capacity, DNA Methylation and Gene Expression in Healthy Elderly Men
(Master thesis, 2013)Physical activity is generally beneficial to maintain good health and prevent diseases. Development of some diseases may include epigenetic changes. Epigenetic changes involve alterations to the genome without changing the ... -
The Effect of High-Pressure Processing and Soluble Gas Stabilization on Biobased Packaging Material, Packaging of Rehydrated Clip-Fish Loins
(Master thesis, 2023)Formålet med denne masteroppgaven har vært å evaluere hvorvidt biologisk nedbrytbar matemballasje (folie av cellulose laminert til BioPBS) gir like god beskyttelse som ikke-gjenvinnbar emballasje (PA/PE), når det utsettes ... -
The effect of hydrolysis on quality of lipids from chicken rest raw material.
(Master thesis, 2021)Abstract will be available on 2024-08-02 -
The effect of maturation process on chemical and sensory properties of Palmaria palmata
(Master thesis, 2019)The high demand for sustainable and healthy food is caused by the rapid growth of the world population. The ocean has an enormous potential to produce food for humans and feed for animals. However, this potential has not ... -
The effect of membrane filtration on the microbial communities associated with rearing water, gut and skin mucus of Atlantic salmon parr (Salmo salar) in recirculating aquaculture systems (RAS)
(Master thesis, 2018)Fish are constantly in contact with microorganisms in the surrounding environment, and their mucosal surfaces; skin, gills and the gastrointestinal tract are colonized by microbiota that play vital functions for their ... -
The effect of natural antioxidants in combination of modified atmospheric packaging to prolong shelf life and enhance quality of Atlantic salmon.
(Master thesis, 2021)En økende etterspørsel for fersk oppdrettsfisk vokser frem siden fisk kan gi flere viktige næringsstoffer til menneskets kosthold, inkludert omega-3 fettsyrer. Til tross for dets høye følsomhet for biokjemisk og mikrobiell ... -
The effect of organic load on the rearing water and biofilter biofilm microbiota across the freshwater and brackish water phases in RAS with Atlantic salmon (Salmo salar)
(Master thesis, 2023)Oppdrett av Atlantisk laks opplever for tiden betydelig vekst innenfor landbaserte resirkulerende akvakultursystemer, spesielt for smoltproduksjon. Biofilteret i RAS spiller en avgjørende rolle i å opprettholde ideell ... -
The Effect of Osmotic Pressure on Rigor Mortis in Salmonids
(Master thesis, 2016)Rigor mortis is a natural phenomenon caused by a series of complicated chemical changes in the muscles after the death of an animal. This concept is important especially in meat technology since it affects texture, yield ... -
The Effect of Oxygen Limitation on Growth Characteristics and The Redox State of Escherichia coli BL21 During Recombiant Protein Production
(Master thesis, 2023)Markedet tilknytt produksjon av rekombinante protein har vekst kraftig dei siste åra, og det er forventa at det skal vekse seg endå større i framtida. Ein av dei føretrekte ekspresjonsvertane er Escherichia coli, med sitt ... -
The effect of pre-mortem crowding on fillet quality of live caught Atlantic mackerel (Scomber scombrus L.)
(Master thesis, 2019)I denne masteroppgaven ble påvirkningen av pre-mortem trenging og effekten av det medførende stresset har på filetkvaliteten til atlantisk makrell (Scomber scombrus L.) undersøkt. To ulike forsøk ble gjennomført; 1) 32 ... -
The effect of r- and K-selection on planktonic microbial community characteristics in lab-scale bioreactors
(Master thesis, 2019)Miljøer med tilgjengelige ressurser, tomme nisjer og mye plass selekterer for r-strategiske organismer som har høye maksimale vekstrater. K-strateger, derimot, har høyere substrat affinitet og utnyttelses effektivitet, som ... -
The Effect of Sous-vide Cooking Parameters, Chilled Storage and Antioxidants on Quality Characteristics of Atlantic Mackerel (Scomber Scombrus) in Relation to Structural Changes in Proteins.
(Journal article; Peer reviewed, 2019)The aim of the present study was to assess the influence of different sous-vide time-temperature regimes and use of two types of commercial antioxidants (rosemary extract and rosmary extract and ascorbyl palmitate) on ... -
The Effect of Superchilling on Lipid Oxidation, Quality and Shelf Life of Atlantic Salmon (Salmo salar)
(Master thesis, 2022)Behovet for bærekraftige matkilder øker etter hvert som verdens befolkning vokser. Samtidig er næringsmiddelindustrien under press for å levere ferske kvalitetsprodukter. Dette kan enten gjøres ved å sikre kort tid fra ... -
The effect on quality and shelf life of Atlantic salmon treated with natural antioxidants combined with modified atmosphere packaging
(Master thesis, 2020)Etterspørselen etter naturlige og ferske fiskeprodukter av høy kvalitet er økende. Atlanterhavslaks tilfører flere viktige næringsstoffer til kostholdet, men bruken er begrenset grunnet høy sensitivitet til biokjemisk og ... -
The Effects of Biofilter Disinfection on Nitrification Capacity and Bacterial Communities in RAS with Atlantic salmon (Salmo salar L.) fry
(Master thesis, 2023)Resirkulerende akvakultursystemer (RAS) har økt i popularitet for produksjon av atlantisk laksesmolt (Salmo salar L.) i Norge. I tillegg til lavere vannforbruk enn i tradisjonelle gjennomstrømningssystemer (FTS), bidrar ... -
The Effects of Different Water Treatments on Microbial Community in a Commercial-scale RAS for Production of Lumpsucker (Cyclopterus lumpus)
(Master thesis, 2019)Rognkjeks (Cyclopterus lumpus) har nylig blitt introdusert som rensefisk i norsk oppdrett av laks (Salmo salar). Det har blitt antatt at oppdrett av rognkjeks i resirkulerende akvakultursystemer (RAS) vil forbedre vekst ... -
The effects of gut microbiota on fitness in Daphnia magna
(Master thesis, 2020)Samlingen av mikrobielle samfunn i magetarmkanalen er formet av vertens genetikk, individer innen samme art og habitat, og miljøfaktorer. Endringer i sammensetningen til det mikrobielle samfunnet kan påvirke vertens fysiske ...