Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1189-1208 av 1540
-
Quantitative 3-D colocalization analysis as a tool to study the intracellular trafficking and dissociation of pDNA-chitosan polyplexes
(Journal article; Peer reviewed, 2012)Multichannel microscopy is frequently used to study intermolecular interactions and spatial relationships between biomolecules and organelles or vesicles in cells. Based on multichannel images, quantitative colocalization ... -
Quantitative metabolomics of the thermophilic methylotroph Bacillus methanolicus
(Peer reviewed; Journal article, 2016)Background The gram-positive bacterium Bacillus methanolicus MGA3 is a promising candidate for methanol-based biotechnologies. Accurate determination of intracellular metabolites is crucial for engineering this bacteria ... -
Quantitative transcriptomics, and lipidomics in evaluating ovarian developmental effects in Atlantic cod (Gadus morhua) caged at a capped marine waste disposal site
(Peer reviewed; Journal article, 2020)In the present study, a previously capped waste disposal site at Kollevåg (Norway) was selected to study the effects of contaminant leakage on biomarkers associated with Atlantic cod (Gadus morhua) reproductive endocrinology ... -
Radioaktivitet i mat fra utmark i Trøndelag med fokus på cesium-137.
(Bachelor thesis, 2021)April 2021 markerte 35 år siden ulykken ved kjernekraftverket i Tsjernobyl. Som en følge av ulykken kom det radioaktivt nedfall over deler av Norge, deriblant Trøndelag. Dette har ført til at myndighetene følger med på ... -
Radiological detection of nephrocalcinosis in farmed Atlantic salmon Salmo salar L.
(Journal article; Peer reviewed, 2022) -
Rakefisk: Studie av rakeprosessen for røye og ørret, med og uten tilsatt starterkultur
(Master thesis, 2013)Rakefisk er en del av en viktig tradisjon i Norge: preservering av råvarer. I dag er rakefisk også blitt en del av norsk matkultur, med egne festivaler og kåringer, og har stor økonomisk betydning. Den har gått fra å være ... -
Rapport fra tokt på Nordkappbanken med snurrevadbåten "Gunnar K", 18.- 24. mai 2011
(Research report, 2012)Forskningstoktet ble qjennomført med kombinasjonsfartøyet "Gunnar K" av Myre (N-246-Ø) eid av Kristoffersen Fiskebåt AS i perioden 19. - 23. mai. Alle halene skjedde i et begrenset område øst av Nordkapp. Utfyllende ... -
Re-wiring of antibiotic biosynthesis regulation in Streptomyces venezuelae for inducible heterologous production of secondary metabolites
(Master thesis, 2014)Streptomyces venezuelae ATCC10712 which is an object of research investigation during this master thesis belongs to Actinomycetales which are widely recognized as a producer of antibiotics. Secondary metabolites synthesis ... -
Rearing water treatment induces microbial selection influencing the microbiota and pathogen associated transcripts of cod (Gadus morhua) larvae.
(Journal article; Peer reviewed, 2018)We have previously shown that K-selection and microbial stability in the rearing water increases survival and growth of Atlantic cod (Gadus morhua) larvae, and that recirculating aquaculture systems (RAS) are compatible ... -
Recombinant expression and structural investigation of JdLPMO10A using Nuclear magnetic Resonance (NMR) spectroscopy
(Master thesis, 2019)En bærekraftig produksjon av karbonnøytral energi er ekstremt viktig dersom verdenssamfunnet skal oppnå 2,0 graders målet satt ved Parisavtalen i 2015. Et stort fokus har derfor blitt lagt på utviklingen av fornybare ... -
Recombinant Gene Expression in Escherichia coli: An Experiment and Literature-Based Study of the Roles of the 5'-Ends of Target Genes
(Master thesis, 2012)Experiment-based study: The 5 -untranslated region (5 -UTR), and the DNA region corresponding to it, have been shown to have a significant influence on the expression of genes both at transcriptional and translational ... -
Reconstruction of a genome-scale metabolic model for the analysis of the leaginous phenotype of Aurantiochytrium sp. T66
(Master thesis, 2019)Thraustochytrider er heterotrofe protister som under bestemte betingelser akkumulerer store mengder triglyserider som er svært rike på omega-3-flerumettede fettsyrer. Det økende globale behovet for disse fettsyrene har ... -
Redd maten! - Systematisk utvikling av nytt potetlompekonsept for reduksjon av matsvinn i primærleddet for småskalaproduksjon.
(Bachelor thesis, 2020)Formålet med dette prosjektet var å undersøke om småskalaproduksjon kan være et virkemiddel for å redusere matsvinn. Til å undersøke dette ble det bestemt å utvikle et nytt potetlompekonsept for småskalaproduksjon, basert ... -
Redd Maten! – Fra matsvinn i dagligvare, til nytt produkt
(Bachelor thesis, 2023)Denne bacheloroppgaven hadde som hensikt å kartlegge hvilke råvarer som produserer mest matsvinn hos dagligvarebutikker og deretter utvikle nye produkter basert på de identifiserte råvarene. For å kartlegge mengden matsvinn ... -
Reduced physiological plasticity in a fish adapted to stable temperatures
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Plasticity can allow organisms to maintain consistent performance across a wide range of environmental conditions. However, it remains largely unknown how costly plasticity is and whether a trade-off exists between plasticity ... -
Reducing the High Iodine Content of Saccharina latissima and Improving the Profile of Other Valuable Compounds by Water Blanching
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Saccharina latissima contains high amounts of iodine in comparison to other seaweeds. The present study aimed to decrease the iodine content of S. latissima (sugar kelp) by water blanching and freezing to avoid an excess ... -
Reduction of salt during marinating of herring and the effect on stability of lipids
(Master thesis, 2015)Salt (NaCl) is the most established food additive in the world and still widely used for its good preservative effects, sensorial properties and low cost. A large part of the food consumed today contain higher levels of ... -
Reduction of salt in haddock mince: Effect of different salts on the solubility of proteins
(Journal article; Peer reviewed, 2016)Due to negative health effects of high sodium intake, it is recommended to reduce the daily salt intake by around 50%. To reduce the sodium content, sodium salts can be exchanged with potassium or magnesium salts. The ... -
Reduksjon av smeltevann fra fisketransport
(Nofima rapport;7/2023, Research report, 2023)Undersøkelser i prosjektet viser at det er store forskjeller mellom de ulike aktørene i bransjen med tanke på temperaturkontroll av fisk. Hovedutfordringen med avrenning ligger nok hos produsentene, der fisken generelt ... -
Regional villgjær i ølproduksjon: Karakterisering av fermenteringsegenskaper og sensorisk egenart - Regional wild yeast in beer production : Characterization of fermentation properties and sensory distinctive character
(Master thesis, 2018)Gjærens genetiske og fysiologiske egenskaper er avgjørende for smaks- og aromautvikling i øl, og det er kjent at det er signifikante forskjeller mellom gjærarter i produksjon av aromastoffer. Hensikten med denne oppgaven ...