Radioaktivitet i mat fra utmark i Trøndelag med fokus på cesium-137.
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2782643Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
April 2021 markerte 35 år siden ulykken ved kjernekraftverket i Tsjernobyl. Som en følge av ulykken kom det radioaktivt nedfall over deler av Norge, deriblant Trøndelag.Dette har ført til at myndighetene følger med på nivået av cesium-137 i matvarer fra utmark i Trøndelag. Formålet med oppgaven er å undersøke hvordan nedfallet av cesium-137 påvirker matvarer fra utmark i Trøndelag, og hvordan dette påvirker inntaket av radioaktive stoffer hos mennesker via mat og drikke. Analysesenteret i Trondheim har foretatt målinger på av sopp, sau, rein og geitost siden ulykken.Måleresultater fra 1990 til 2020 ble samlet i et regneark, slik at en kan fremstille gjennomsnittsmåling, medianverdi og høyeste målte verdi for alle årene i form av grafer. Det er kartlagt hvor mange verdier som eventuelt overstiger myndighetens grenseverdier. Resultatene kan antyde en trend, men tallmaterialet følger ikke et forsøksdesign, og en kan dermed ikke konkludere at utvalget er representativt. Videre ble det ble foretatt egne målinger av radioaktivitet i matvarer fra utmark i Trøndelag. Målingene anses som stikkprøver, siden det er foretatt for få målinger til å danne et representativt grunnlag.Uten tiltak fra myndighetens side vil mengden cesium-137 fra mat og drikke potensielt føre til at mennesker, og spesielt utsatte grupper, overstiger den årlige stråledosen. Derfor er det nødvendig at myndighetene fortsatt overvåker og iverksetter tiltak i områder som ble hardt rammet etter Tsjernobylulykken. April 2021 marked 35 years since the accident at the Chernobyl nuclear power plant. As a result of the accident, there was radioactive fallout over parts of Norway, including Trøndelag. This has led the authorities to monitor the level of cesium-137 in food from the outlying fields in Trøndelag. The purpose of the thesis is to investigate how the deposition of cesium-137 affects food from outlying fields in Trøndelag, and how this affects the intake of radioactive substances in humans via food and drink. Analysesenteret in Trondheim has measured the level of cesium-137 in fungi, sheep, reindeer and goat cheese since the accident. Measurement results from 1990 to 2020 were collected in a spreadsheet, so that one can calculate average values, median values and highest measured value for all years. The number of instances of cesium-137 that exceed the authority’s upper limit values is also mapped. The results may show a trend, but as they are not obtained by a strict experimental design, one cannot conclude that the development is representative. Furthermore, food from outlying fields in Trøndelag were tested for radioactivity. These measurements are considered snapshots, since too few measurements have been made to form a representative basis. Without any measurements by the authorities, the amounts of cesium-137 from food and drink could potensially lead to people, and especially vulnerable groups, exceeding the annual radiation dose. It is therefore necessary that the authorities continue to monitor and implement measures in areas that were affected after the Chernobyl accident.