Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 609-628 av 1538
-
Fluxome study of Pseudomonas fluorescens reveals major reorganisation of carbon flux through central metabolic pathways in response to inactivation of the anti-sigma factor MucA
(Journal article; Peer reviewed, 2015)Background: The bacterium Pseudomonas fluorescens switches to an alginate-producing phenotype when the pleiotropic anti-sigma factor MucA is inactivated. The inactivation is accompanied by an increased biomass yield on ... -
Foaming properties of acid-soluble protein-rich ingredient obtained from industrial rapeseed meal
(Journal article; Peer reviewed, 2018)The use of the rapeseed meal as a source for preparation of protein-rich ingredients for the food industry is an alternative to the current limited application as a feed additive. The aim of this study was to evaluate ... -
Food Safety Risks Posed by Heavy Metals and Persistent Organic Pollutants (POPs) related to Consumption of Sea Cucumbers
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The global production of sea cucumbers was 245 thousand tons in 2020. Sea cucumbers are important food items in Asian and Pacific cuisines, the highest proportion being consumed in China as “bêche-de-mer” dried, gutted, ... -
Food-Loss Control at the Macronutrient Level: Protein Inventory for the Norwegian Farmed Salmon Production System
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The growing world population and the growing need for food are raising the importance of more efficient and sustainable food production systems. Food loss is a significant global challenge and a major stressor on natural ... -
Forbrukerholdninger til bruk av ulike røykemetoder i produksjon av kaldrøkt laks
(Bachelor thesis, 2021)Kaldrøyking på tradisjonelt vis kan tilføre laks uønskede stoffer som kan være skadelige og kreftfremkallende. Ved å bruke renset konsentrert røyk, fjerner man disse stoffene, og metoden er derfor sunnere. Alternative ... -
Forbrukerinteresse for vegansk og vegetarisk mat i Norge
(Master thesis, 2019)Interessen for vegansk og vegetarisk kosthold i Norge er for tiden stigende. I flere år på rad har Norges største dagligvarekjeder rapportert om økt omsetning av veganske og vegetariske produkter og utvidet sortimentet. ... -
Fordeling av vann i fersk og frossen torskemuskel studert ved hjelp av NMR
(Master thesis, 2009) -
Forekomst av Listeria spp. i et nyetablert prosesseringsanlegg for laks - Vekst av Listeria monocytogenes og Listeria innocua på rustfritt stål, alene og i interaksjon med fire andre bakterieisolater
(Master thesis, 2019)Norsk oppdrettsnæring er verdensledende og i 2018 eksporterte Norge laks til en verdi av 67,8 milliarder kroner, som ble nok et rekordår. Kunden krever i et stadig mindre prosessert produkt og bruk av færre konserveringsmidler, ... -
Formation of Hydroxyapatite via Transformation of Amorphous Calcium Phosphate in the Presence of Alginate Additives
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Hydroxyapatite (HA) is the primary mineral of vertebral tooth and bone tissue; thus, it is often incorporated into synthetic composite materials designed for hard tissue engineering applications. Understanding the formation ... -
Formation of Persister Cells and Metabolic Response to Sub-MIC Concentrations of Antibiotics in Escherichia coli
(Master thesis, 2021)Antibiotikaresistente bakterier har blitt et økende problem i behandling av flere ulike sykdommer, men mange antibiotikabehandlinger mislykkes også selv ved fravær av resistente bakterier. Bakterier kan overleve høye ... -
Foundation for massive-scale analysis of fermented beverages
(Master thesis, 2021)Brygging og konsum av øl er sentralt i svært mange kulturer, og er en av de eldste vedvarende formene for bioteknologi vi har. Det kommersielle markedet for øl er stort, med enormt mange ulike typer og stiler allerede i ... -
Fra lærerstyrt undervisning til varierte læringsformer
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Motivasjon er en av de viktigste faktorene for læring. Aktive og varierte læringsformer, samt bruk av formative og hyppige tilbakemeldinger er sentrale ingredienser for å skape motivasjon for læring. Dette var bakgrunnen ... -
Freezing and thawing of fish - Effect of storage temperature and thawing method on protein denaturation and lysosomal enzymes
(Master thesis, 2021)Atlantisk laks er en lett bedervelig matvare som fraktes over store avstander. På grunn av dette trengs det det gode konserveringsmetoder. Generelt sett oppnås dette ved frysing, som gir lang holdbarhet. For å få tilnærmet ... -
From Brown Seaweed to a Sustainable Microbial Feedstock for the Production of Riboflavin
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The increasing global demand for food and energy production encourages the development of new production strategies focused on sustainability. Often, microbial bioprocesses rely on food or feed competitive feedstocks; ... -
From the Ocean to the Lab—Assessing Iron Limitation in Cyanobacteria: An Interface Paper
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Iron is an essential, yet scarce, nutrient in marine environments. Phytoplankton, and especially cyanobacteria, have developed a wide range of mechanisms to acquire iron and maintain their iron-rich photosynthetic machinery. ... -
Functional characterisation of AlgE1-MS and AlgE1-AR, two variants of the alginate modifying enzyme AlgE1
(Master thesis, 2023)Alginat er en linær polysakkarid bestående av to C-5 epimerer: \ce{\beta-D-mannuronat} (M) og \ce{\alpha-L-guluronat} (G). Disse er bundet sammen med $1\rightarrow4$ glykosidbindinger. Alginat kan komme i mange størrelser ... -
Functional characterization of a lytic polysaccharide monooxygenase from Schizophyllum commune that degrades non-crystalline substrates
(Journal article; Peer reviewed, 2023)Lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) are mono-copper enzymes that use O2 or H2O2 to oxidatively cleave glycosidic bonds. LPMOs are prevalent in nature, and the functional variation among these enzymes is a topic of ... -
Functional characterization of selected chitinases and chitosanases – a pathway to generate chitooligosaccharides from chitosans
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2012:320, Doctoral thesis, 2012) -
Functional characterization of three Azotobacter chroococcum alginate-modifying enzymes related to the Azotobacter vinelandii AlgE mannuronan C-5-epimerase family
(Peer reviewed; Journal article, 2020)Bacterial alginate initially consists of 1-4-linked beta-D-mannuronic acid residues (M) which can be later epimerized to alpha-L-guluronic acid (G). The family of AlgE mannuronan C-5-epimerases from Azotobacter vinelandii ...