Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1501-1520 av 1537
-
Utvikling av majones med høyt omega-3 og proteininnhold
(Bachelor thesis, 2019)Sammendrag Det er mange som ikke få i seg nok omega-3 gjennom kostholdet som gir et ubalansert fettinntak. Omega-3 i kosten kommer fra vegetabilske oljer og marine oljer. Vegetabilske oljer for eksempel flytende margarin ... -
Utvikling av metoder for måling av antioksidativ kapasitet i fiskeproteinhydrolysat
(Bachelor thesis, 2021)Store mengder marint råstoff regnes i dag som svinn. Det er derfor interessant å se på hvilke antioksidative egenskaper ressursene har for å kunne benyttes i blant annet næringsmiddelindustrien i form av for eksempel ... -
Utvikling av vegetarpølser
(Bachelor thesis, 2021)Produktutvikling er en lang og krevende prosess. Det involverer mye prøving og feiling, og det finnes ingen snarveier til et perfekt endelig produkt. Produktutvikling er viktig for vekst og suksess i en bedrift, for uten ... -
UV treatment in RAS influences the rearing water microbiota and reduces the survival of European lobster larvae (Homarus gammarus)
(Peer reviewed; Journal article, 2021)The rearing environment is important for a stable production of good quality lobster juveniles. By providing an environment excluding pathogens and dominated by mutualistic bacteria, the probability of developing healthy ... -
Vakuumfrysetørking av mysekonsentrat
(Bachelor thesis, 2019)Hovedmålet for denne bacheloroppgaven var å sammenligne frysetørket og spraytørket WPC80 for å se om de ulike tørkemetodene ga produkter med ulike egenskaper. I tillegg ble det forsøkt å produsere WPC80 av myse i liten ... -
Valorization of rapeseed meal: Influence of ethanol antinutrients removal on protein extractability, amino acid composition and fractional profile
(Journal article; Peer reviewed, 2019)The production of rapeseed oil leads to generation of large quantities of rapeseed meal as a by-product. To increase the applicability of the rapeseed meal in feed and food industries, the content of antinutrient compounds ... -
Variation of Iodine Content in Processed Cultivated Saccharina latissima - Alkaline Extraction and Quantification by ICP-MS
(Master thesis, 2017)Norway is an established seafood nation, and with the shift to a green economy, macroalgae present themselves as an exciting contributor. Concern has been expressed about the high accumulation of iodine by some brown ... -
Varmebehandling av makrell - Effekt på proteinstabilitet
(Master thesis, 2015)Denne masteroppgaven er skrevet som en del av The ProHealthPelagic Project som er ledet av SINTEF Fiskeri og havbruk AS. Målet med oppgaven er å studere kvalitetsendringer ved varmebehandling av makrell (Scomber scombrus). ... -
Vegetarian soy burgers - effect of alginate, brown seaweed and methyl cellulose on texture
(Master thesis, 2022)Grunnet miljøpåvirkninger fra storfeproduksjon og helseproblemer knyttet til konsum av rødt kjøtt, har det oppstått en økt interesse for kjøttanaloger de siste årene. Mange kjøttanaloger basert på soyaproteinisolat (SPI) ... -
Veiledning til holdbarhets- og forbrukerundersøkelse av pølser, og gjennomføring av internrevisjon ved Oppdal Smak & Behag.
(Bachelor thesis, 2020)Oppdal Smak & Behag har lansert sin egen pølseserie; Hannes pølser. Derfor ønsket de å kartlegge hvor godt forbrukere liker de ulike pølsetypene og hvilke pølser de foretrekker. I tillegg hadde de et behov for å undersøke ... -
Vekst av Listeria innocua i fast, kittmodnet ost. En undersøkelse av vekst og overlevelse av Listeria innocua i en fast, kittmodnet ost gitt dens fysiokjemiske endringer gjennom modningstiden, samt småskalaprodusenters forståelse og håndtering av regelverket for tilstedeværelse av Listeria spp.
(Master thesis, 2020)Hovedmålet med oppgaven er å etablere kunnskap om småskalaprodusert fast, kittmodnet ost «Tilsiter-type» sett i forhold til aktuelt regelverk og forskrifter, og undersøke om dens fysiokjemiske endringer gjennom modningstiden ... -
Vekstpotensialet til Aeromonas-arter i lett prosesserte sjømatprodukter - bestemmelse av vekstkinetikk som funksjon av saltkonsentrasjon og prøvetaking av lettsaltede lakseprodukter
(Bachelor thesis, 2020)Lett prosessert mat blir stadig mer populært, men som følge av dette kuttes flere viktige barrierer som har som funksjon å hemme bakterievekst. Saltreduksjon er her av stor betydning og kan medføre utfordringer rundt sikring ... -
Verdiøkning av restråstoff fra krabbeforedling
(Bachelor thesis, 2021)Hensikten med oppgaven var å studere prosessforhold ved enzymatisk hydrolyse av restråstoff, og finne de mest optimale forholdene for størst mulig proteinutbytte. Motivasjonen for oppgaven var engasjement og interesse for ... -
Viability and morphology of human fibroblasts in RGD-functionalized 3D alginate scaffolds Qualitative image analysis with focus on the effects of microstructuring
(Master thesis, 2021)Bruk av tredimensjonal (3D) cellekultivering istedenfor konvensjonell todimensjonal (2D) kultivering er av økende interesse, ettersom det har vist seg å kunne indusere mer komplekse egenskaper og funksjoner hos celler, som ... -
Viability and Survival of Cells in Alginate Gels
(Master thesis, 2019)Different biomaterials are studied for purposes of tissue engineering, drug development and many fields of research to serve as scaffolds for three-dimensional (3D) cell cultures to provide more authentic and tissue-like ... -
Videreutvikling av et undervisningsopplegg i mat- og helsefaget basert på Fagfornyelsen 2020
(Bachelor thesis, 2019)Denne bacheloroppgaven var en del av LianTunets pågående prosjekt med å videreutvikle konseptet Matnyttig skoledag til et undervisningsopplegg som kan brukes nasjonalt. LianTunet AS er et selskap som ønsker å fremme holdning ... -
Vietnamese chitin raw material, the chitin de- N -acetylation reaction, and a new chitosanalginate gelling concept
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2013:177, Doctoral thesis, 2013)Chitin is a linear biopolymer composed of 2-acetamido-2-deoxy-D-glucopyranose (N-acetylglucosamine or GlcNAc, A-unit) linked by ß – (1-4) glycosidic linkages. Chitin occurs as a structural polysaccharide in animals ... -
Viscoelastic properties of nanocellulose based inks for 3D printing and mechanical properties of CNF/alginate biocomposite gels
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Inks for 3D printing based on cellulose nanofibrils (CNFs) or mixtures of CNFs and either cellulose nanocrystals (CNCs) or alginate were assessed by determining their viscoelastic properties i.e. complex viscosity and ... -
Visible light-exposed lignin facilitates cellulose solubilization by lytic polysaccharide monooxygenases
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Lytic polysaccharide monooxygenases (LPMOs) catalyze oxidative cleavage of crystalline polysaccharides such as cellulose and are crucial for the conversion of plant biomass in Nature and in industrial applications. Sunlight ... -
Vitamin C from Seaweed: A Review Assessing Seaweed as Contributor to Daily Intake
(Peer reviewed; Journal article, 2021)Seaweeds are indiscriminately said to contain significant amounts of vitamin C, but seaweeds are a diverse group, which may limit the ability to generalize. Several studies have been performed on vitamin C in seaweed, and ...