Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1090-1109 av 1561
-
Optimized submerged batch fermentation strategy for systems scale studies of metabolic switching in Streptomyces coelicolor A3(2)
(Journal article; Peer reviewed, 2012)Background: Systems biology approaches to study metabolic switching in Streptomyces coelicolor A3(2) depend on cultivation conditions ensuring high reproducibility and distinct phases of culture growth and secondary ... -
Optimizing biomass formation of riboflavin producing C. glutamicum strains growing on SSL sugars using Model Predictive Control
(Master thesis, 2020)Riboflavin, eller vitamin B2 er et essensielt mellomledd for alle plante- og dyreceller. Det er industrielt viktig innen helse, mat og i dyrefôrindustrien. Corynebacterium glutamicum har blitt mye brukt i industriell ... -
Optimizing Emulsions for More Efficient Uptake of Lipophilic Compounds
(Master thesis, 2018)Lipid based oral drug delivery systems provide a spectrum of formulations for the delivery of poorly water soluble compounds. When naturally occurring lipid molecules are utilized in these systems, in addition to being ... -
Optimizing Utilization of Pelagic Fish Rest Raw Material: A Study on Oxidative Stability in North Sea Herring Oil
(Master thesis, 2024)Bearbeidingen av pelagisk fisk, som sild, gir verdifullt restråstoff (innvoller, hoder, avskjær, bein, skinn) hovedsakelig brukt til dyrefôrproduksjon. Dette restråstoffet er hovedkilden til langkjedede omega-3-fettsyrer, ... -
Optimzing the 5'-end of Coding Sequences in Recombinant mRNA to achieve high-level Expression in the Bacterium Escherichia coli
(Master thesis, 2012)Recombinant protein production in Escherichia coli provides a cheap and efficient way of producing medically and industrially relevant proteins. Sequence features of individual genes and especially their 5 terminal coding ... -
Order-Disorder Transition of Triple Helical -1,3-D-Glucans in Aqueous Mixtures of Dimethyl Sulfoxide and Imidazole: Schizophyllan and its Chemically Modified Derivatives
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Schizophyllan is a high molecular weight β-1,3-D-glucan having three β-1,3-D-glucoses and one branched β-1,6-D-glucose in the repeating unit. It dissolves as a triple helix in aqueous solutions but exhibits two separate ... -
Osteogenic differentiation of human mesenchymal stem cells in mineralized alginate matrices
(Journal article; Peer reviewed, 2015)Mineralized biomaterials are promising for use in bone tissue engineering. Culturing osteogenic cells in such materials will potentially generate biological bone grafts that may even further augment bone healing. Here, ... -
Overexpression of two new acyl-CoA:diacylglycerol acyltransferase 2-like acyl-CoA:sterol acyltransferases enhanced squalene accumulation in Aurantiochytrium limacinum
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Thraustochytrids are heterotrophic marine eukaryotes known to accumulate large amounts of triacylglycerols, and they also synthesize terpenoids like carotenoids and squalene, which all have an increasing market demand. ... -
Overlevelse av Salmonella enterica serovar Agbeni og Salmonella enterica serovar Typhimurium på tørket frukt og nøtter.
(Master thesis, 2020)Tørket frukt og nøtter har lav vannaktivitet (aw), og de fleste bakterier kan ikke vokse i slike omstendigheter. Noen matbårne patogene, slik som Salmonella, kan imidlertid overleve i flere måneder i mat med lav aw ved ... -
Overlevelse av Salmonella Typhimurium og Salmonella Agbeni på tørkede kokosprodukter
(Master thesis, 2023)Tørkede produkter med lav vannaktivitet blir generelt regnet som spiseklare produkter som er trygge for konsum. Derimot er det en mulighet for noen patogene bakterier å overleve i slike miljøer som kan forårsake sykdommer ... -
Overlevelse og eventuell vekst av Salmonella i tørket frukt - en mulig risiko for norske forbrukere
(Master thesis, 2020)Våren 2019 ble det påvist et sykdomsutbrudd med Salmonella i tørket frukt i Norge. Totalt fikk 58 personer påvist salmonellose og det var begge kjønn i alle aldre spredt rundt i hele landet som ble syke. Produktet som ble ... -
Overpumping av makrell (II) Effekt pa fangstkvalitet
(Research report, 2014)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Kvaliteten på ... -
Overpumping av makrell (Ill) Effekt pa fangstkvalitet, resultater fra tokt 2014
(Research report, 2014)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Dette er 3. ... -
Overpumping av makrell Effekt på fangstkvalitet
(Research report, 2013)Prosjektets hovedmål er å klarlegge hvorvidt det kan registreres forskjeller i makrellens kvalitet når den er pumpet direkte om bord i fangstfartøyet og når den er pumpet til et annet fartøy (overpumping). Resultatene viser ... -
Overview of tRNA Modifications in Chloroplasts
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The chloroplast is a promising platform for biotechnological innovation due to its compact translation machinery. Nucleotide modifications within a minimal set of tRNAs modulate codon–anticodon interactions that are crucial ... -
Oxidation of Fish Oil - The Influence of Aroma Compounds on Determination of PV and AV
(Master thesis, 2016)The consumption of fish oil as a nutraceutical has increased extensively in the recent years, due to their high content of health beneficial omega-3 fatty acids. The omega-3 fatty acids in fish oil are highly unsaturated ... -
Oxidation of Fish Oil and Powder - Exploring Suitable Methods for the Determination of Oxidative Changes in Fish Oil and Powder
(Master thesis, 2022)Lipidoksidasjon (harskning) er en av hovedårsakene til kvalitetsforringelse i mat, noe som begrenser muligheten for anrikning av marine n-3 fettsyrer i matvarer. De gunstige helseeffektene av langkjeda n-3 flerumettede ... -
Oxidation of marine lipids in liposomes and emulsions mediated by iron and methemoglobin
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2014:169, Doctoral thesis, 2014)Long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids (LC omega-3 PUFA) are vital for physiological functions and have therapeutic and health benefits. The consumption of LC PUFA in the Western world has been below recommended ... -
Oxidation of marine phospholipids in liposomes
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2007:143, Doctoral thesis, 2007)Marine phospholipids contain a high amount of n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), which have documented beneficial effect on human health. Due to this, marine phospholipids have a high potential for use in products ... -
Oxidative and Hydrolytic Changes in Lipids of pelagic Fish during different Processing Steps
(Master thesis, 2014)Lipid oxidation and lipid hydrolysis are two major causes for deterioration in marine lipids, mainly due to the high content of polyunsaturated fatty acids. Differences in fatty acid composition, storage conditions and ...