Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 618-637 of 1591
-
Farge i kjøttdeig - påvirkningsfaktorer og forbrukeroppfattelse
(Master thesis, 2023)Denne masteroppgaven undersøker hvordan fargevariasjoner i kjøttdeig oppstår, og forbrukernes oppfatninger knyttet til farge på kjøttdeig. Fire ulike produksjonsmetoder (1, 2, 3 og 4), som Nortura benytter seg av i sin ... -
Farge i kjøttdeig- Påvirkningsfaktorer og forbrukeroppfattelse
(Master thesis, 2023)Denne masteroppgaven undersøker hvordan fargevariasjoner i kjøttdeig oppstår, og forbrukernes oppfatninger knyttet til farge på kjøttdeig. Fire ulike produksjonsmetoder (1, 2, 3 og 4), som Nortura benytter seg av i sin ... -
The fate of sulfamethoxazole and trimethoprim in a micro-aerated anaerobic membrane bioreactor and the occurrence of antibiotic resistance in the permeate
(Peer reviewed; Journal article, 2023)This study investigates the effects, conversions, and resistance induction, following the addition of 150 μg·L−1 of two antibiotics, sulfamethoxazole (SMX) and trimethoprim (TMP), in a laboratory-scale micro-aerated anaerobic ... -
Feasibility of handheld multispectral imaging for detecting quality parameters and freshness of raw Atlantic salmon (Salmo salar L.) products
(Master thesis, 2023)I denne oppgaven ble et håndholdt multispektral bildetaker prototype utviklet av Videometer A/S for TraceMyFish forskningsprosjektet, brukt til å teste kvalitetsparametere av 20 laksefileter og 30 hodet-på-sløyet laks. ... -
Feeding and water temperature modulate the potential activity of gut microbiota in greater amberjack juveniles (Seriola dumerili)
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Gut microbial communities are highly dynamic and respond to factors such as diet and host metabolism. However, there is limited knowledge on changes in gut microbiota during the daily cycle. To investigate how interactions ... -
Feeding Strategy and Effect on Fillet Quality of Atlantic Salmon (Salmo salar)
(Master thesis, 2016)This thesis seeks to explore how changes in feeding strategy can affect the fillet quality of farmed Atlantic salmon (Salmo salar). By changing the number of daily feedings or the degree of marine raw materials it will be ... -
Fermentation and chemical characterization of red pigments found in Aspergillus cavernicola and Penicillium atrosanguineum
(Master thesis, 2020)Kunsten å farge mat har blitt praktisert gjennom århundrer, og fungert som springbrett for utviklingen av en rekke syntetiske fargestoffer. I nyere tid har økning i forbrukernes kjøpekraft og sterkere bevissthet rundt ... -
Fish Gelatin from Cold Water Fish Species: Physical and rheological characterisation of fish gelatin and mixtures of fish gelatin and kappa-carrageenan
(Dr. ingeniøravhandling, 0809-103X; 2003:24, Doctoral thesis, 2003)This study comprises physical and rheological characterisation of fish gelatin (FG) from cold water fish species, and the mixtures of fish gelatin and kappa-carrageenan (CG). The low content of proline and hydroxyproline ... -
Fish Protein Hydrolysates - two case studies of potential for utilization of rest raw material as food ingredients in Norway and India
(Master thesis, 2019)Med en økende verdensbefolkning øker behovet for å redusere matsvinn og bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Marint restråstoff inneholder verdifulle næringsstoffer, og interessen for bruk av disse som ingredienser ... -
Fish protein powders - characterisation of composition and properties
(Master thesis, 2018)Fish resources are limited and large amounts of by-products produced after filleting are either discarded or utilized for feed production in the aquaculture industry and are in general underused. Therefore, it is a need to ... -
Fiskefarse med redusert innhold av salt (NaCl) og tilsatt natriumalginat
(Master thesis, 2012)Flere studier har vist at saltinntaket til mennesker er for høyt, noe som kan føre til økt risiko for blant annet høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Den største delen av saltinntaket kommer fra mat som er bearbeidet. ... -
Fiskeproteinhydrolysat som ingrediens i mat, med fokus på maskering av bitre peptider og andre uønskede smaks- og aromaforbindelser
(Bachelor thesis, 2019)Under produksjon av fisk genereres det store mengder restråstoff, hvorav bare en liten andel går til humant konsum. Anvendelse av marint restråstoff i mat begrenses gjerne av uønsket smak og lukt, og for fiskeprotein kan ... -
Fluopsin C for treating multidrug-resistant infections: In vitro activity aganist clinically important strains and in vivo efficacy against carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae
(Journal article; Peer reviewed, 2019)The increasing emergence of multidrug-resistant (MDR) organisms in hospital infectionsis causing a global public health crisis. The development of drugs with effective antibioticaction against such agents is of the highest ... -
Fluorescent Reporters for investigating the Bacterial Stringent Response
(Master thesis, 2013)The ``stringent response'' is a bacterial physiological adaptation to nutritional stress most well studied in the model organism \textit{Escherichia coli}. It is a research topic of interest both for increasing our ... -
Fluxome study of Pseudomonas fluorescens reveals major reorganisation of carbon flux through central metabolic pathways in response to inactivation of the anti-sigma factor MucA
(Journal article; Peer reviewed, 2015)Background: The bacterium Pseudomonas fluorescens switches to an alginate-producing phenotype when the pleiotropic anti-sigma factor MucA is inactivated. The inactivation is accompanied by an increased biomass yield on ... -
Foaming properties of acid-soluble protein-rich ingredient obtained from industrial rapeseed meal
(Journal article; Peer reviewed, 2018)The use of the rapeseed meal as a source for preparation of protein-rich ingredients for the food industry is an alternative to the current limited application as a feed additive. The aim of this study was to evaluate ... -
Food Safety Risks Posed by Heavy Metals and Persistent Organic Pollutants (POPs) related to Consumption of Sea Cucumbers
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The global production of sea cucumbers was 245 thousand tons in 2020. Sea cucumbers are important food items in Asian and Pacific cuisines, the highest proportion being consumed in China as “bêche-de-mer” dried, gutted, ... -
Food-Loss Control at the Macronutrient Level: Protein Inventory for the Norwegian Farmed Salmon Production System
(Peer reviewed; Journal article, 2020)The growing world population and the growing need for food are raising the importance of more efficient and sustainable food production systems. Food loss is a significant global challenge and a major stressor on natural ... -
Forbrukerholdninger til bruk av ulike røykemetoder i produksjon av kaldrøkt laks
(Bachelor thesis, 2021)Kaldrøyking på tradisjonelt vis kan tilføre laks uønskede stoffer som kan være skadelige og kreftfremkallende. Ved å bruke renset konsentrert røyk, fjerner man disse stoffene, og metoden er derfor sunnere. Alternative ... -
Forbrukerinteresse for vegansk og vegetarisk mat i Norge
(Master thesis, 2019)Interessen for vegansk og vegetarisk kosthold i Norge er for tiden stigende. I flere år på rad har Norges største dagligvarekjeder rapportert om økt omsetning av veganske og vegetariske produkter og utvidet sortimentet. ...