Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Recent Submissions
-
Establishing a Bacillus methanolicus - Corynebacterium glutamicum consortium towards the sustainable production of amino acids
(Master thesis, 2023)Kjemikalier med høy kommersiell verdi, som aminosyrer, produseres hovedsakelig ved fermentering av plantebaserte produkter i dagens industrielle bioteknologi. Dette vekker bekymring, da disse substratene konkurrerer med ... -
Determining the Potential of Second Generation β-clamp Targeting Peptides as Antimicrobial Agents
(Master thesis, 2024)Antibiotikareistens er et kritisk globalt helseproblem som truer effekten av antibiotika, som har vært viktige i behandlingen av bakterielle infeksjoner siden antibiotika ble oppdaget på begynnelsen av 1900-tallet. Det ... -
Effect of ultrasound treatment on quality parameters and health promoting activity of fish protein hydrolysates extracted from side streams of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Fish protein hydrolysates (FPH) obtained by enzymatic hydrolysis allows for smart valorization of fish side streams. However, further treatments are normally needed to enhance bioactive and functional properties of the ... -
Alginate hydrogel beads containing anthocyanins as a freshness indicator for intelligent food packaging
(Doctoral theses at NTNU;2024:320, Doctoral thesis, 2024)Intelligent food packaging systems are designed to provide dynamic information about products to different stakeholders within the supply chain, including consumers, retailers, and distributors. One such example is the ... -
Sammenligning av ekstraksjonsmetoder for vitamin A og vitamin E i grønnkål og crispisalat
(Bachelor thesis, 2024)Oppgavens hovedmål var å etablere en god “in-house” metode for ekstraksjon av vitamin A (i form av β-karoten) og vitamin E (i form av α-tokoferol) i plantemateriale som grønnkål og crispisalat. Hensikten var at metoden ... -
Metodeutvikling for ekstraksjon av vitamin B1, B2, B3, B5, B6 og B9 i crispisalat og grønnkål
(Bachelor thesis, 2024)Hovedmålet med denne bacheloroppgaven var å utvikle en gunstig ekstraksjonsmetode for best mulig kvantifisering av vitamin B1, B2, B3, B5, B6 og B9 fra crispisalat (Lactuca sativa) og grønnkål (Brassica oleracea convar. ... -
Gelatin Extraction from Lumpfish (Cyclopetrus lumpus) and Pink Salmon (Oncorhynchus gorbuscha) Skin
(Master thesis, 2024)I 2020 nådde den globale sjømatproduksjonen omtrent 179 millioner tonn, hvor det estimeres at 35 % av den årlige fangsten går tapt eller blir kastet. Rognkjeks fiskes hovedsakelig for rognen sin eller brukes som rensefisk, ... -
Unveiling the Potential of Extremolytes: Metabolic Engineering of Corynebacterium glutamicum for Thermal Stress Resistance
(Master thesis, 2024)Mikrobielle cellefabrikker har blitt bærekraftige alternativer til tradisjonelle produksjonsprosesser ved å produsere verdifulle stoffer som kjemikalier, legemidler og biodrivstoff. Til tross for deres potensial møter ... -
The impact of centrifugation on water quality and decontamination of Listeria monocytogenes in Atlantic salmon (Salmo salar L.) processing water
(Master thesis, 2024)Listeria monocytogenes, som forårsaker listeriose, er en beryktet matbåren patogen i lakseindustrien. Bakterien kan bli værende i matforedlingsanlegg til tross for grundige rengjørings- og desinfeksjonsrutiner, i tillegg ... -
Genomic characterisation of Escherichia coli causing bloodstream infections
(Master thesis, 2024)Bakgrunn: Blodstrøminfeksjon (BSI) er definert av tilstedeværelsen av levedyktige mikrober i blodet til en pasient med systemiske tegn på infeksjon. Dette kan føre til sepsis, et infeksiøst syndrom assosiert med økt ... -
Bacterial colonization of zebrafish (Danio rerio) and Atlantic salmon (Salmo salar) in gnotobiotic model systems
(Master thesis, 2024)I plommesekkstadiet er oppdrettslaks (Salmo salar) spesielt sårbar for ugunstige mikrobielle betingelser, og høy dødelighet rapporteres ofte fra oppdrettsnæringen i dette livsstadiet. Dette kan til en viss grad tilskrives ... -
Biopreservation of Ready-to-Eat Seafood Using Lactic Acid Bacteria Against Listeria monocytogenes
(Master thesis, 2024)Seafood is a healthy, nutritious diet that can promote the growth of various pathogens. Pathogenic bacteria that can be commonly present in seafood are Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella species, and ... -
Simulated Digestion of Red Sea Cucumber (Parastichopus tremulus): A Study of Protein Quality and Antioxidant Activity
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Sea cucumbers from unharvested areas, are underutilized resources which may have the potential to become a future food resource. The aim of this study was to evaluate protein quality and investigate the changes in antioxidant ... -
Marine-Derived Peptides with Anti-Hypertensive Properties: Prospects for Pharmaceuticals, Supplements, and Functional Food
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Hypertension, a major health concern linked to heart disease and premature mortality, has prompted a search for alternative treatments due to side effects of existing medications. Sustainable harvesting of low-trophic ... -
Changes in food quality attributes of Saccharina latissima following pre-treatments, frozen storage and subsequent thawing
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Changes in relevant quality attributes for the food industry were monitored in Saccharina latissima following pre-treatment (PT), freezing and thawing. The evaluation included the monitoring of qualitative indicators (dry ... -
Exploring the Potential of Atlantic Mesopelagic Species Processed on Board Commercial Fishing Vessels as a Source of Dietary Lipids
(Journal article; Peer reviewed, 2024)This study investigates the use of untapped mesopelagic species as a source of long-chain polyunsaturated omega-3 fatty acids (LC n-3 PUFAs) to meet the growing demand. The challenges faced by commercial fishing vessels, ... -
Enzymatic hydrolysis of chicken viscera and bones: Rest raw material characterization and evaluation of industrially relevant process parameters on product yields
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Enzymatic hydrolysis is an efficient processing method for valorizing chicken rest raw material by generating new food- or feed ingredients. This paper characterizes two types of chicken rest raw material: viscera and a ... -
Produktutvikling av feltrasjoner rettet mot frokostretter
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven er en del av innovasjonsprosjektet Energon arktiske feltrasjoner finansiert av Norges forskningsråd, der denne oppgaven tar for seg produktutviklingen av frokostretter. Problemstillingen var produktutvikling ... -
Development of Arctic Field Lunch Rations to Improve Appetite and Performance in Field Operations
(Master thesis, 2024)I lys av de nylige økte investeringene innen militæret, både nasjonalt og globalt, er behovet for å øke fokuset på soldatens ytelse og holdbarhet gjennom kosthold stadig viktigere. EnergonX AS, et startup-selskap med mål ... -
Muligheter for økt utnyttelse av restråstoff fra norsk hvitfisk
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven tar sikte på å kartlegge holdninger, potensialer og data på utnyttelsesgrad av restråstoff av fisk i Norge og i utlandet. Oppgaven ser også på hva som forhindrer optimal utnyttelse og hvilke tiltak som ...