Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Recent Submissions
-
Simulated Digestion of Red Sea Cucumber (Parastichopus tremulus): A Study of Protein Quality and Antioxidant Activity
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Sea cucumbers from unharvested areas, are underutilized resources which may have the potential to become a future food resource. The aim of this study was to evaluate protein quality and investigate the changes in antioxidant ... -
Marine-Derived Peptides with Anti-Hypertensive Properties: Prospects for Pharmaceuticals, Supplements, and Functional Food
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Hypertension, a major health concern linked to heart disease and premature mortality, has prompted a search for alternative treatments due to side effects of existing medications. Sustainable harvesting of low-trophic ... -
Changes in food quality attributes of Saccharina latissima following pre-treatments, frozen storage and subsequent thawing
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Changes in relevant quality attributes for the food industry were monitored in Saccharina latissima following pre-treatment (PT), freezing and thawing. The evaluation included the monitoring of qualitative indicators (dry ... -
Exploring the Potential of Atlantic Mesopelagic Species Processed on Board Commercial Fishing Vessels as a Source of Dietary Lipids
(Journal article; Peer reviewed, 2024)This study investigates the use of untapped mesopelagic species as a source of long-chain polyunsaturated omega-3 fatty acids (LC n-3 PUFAs) to meet the growing demand. The challenges faced by commercial fishing vessels, ... -
Enzymatic hydrolysis of chicken viscera and bones: Rest raw material characterization and evaluation of industrially relevant process parameters on product yields
(Journal article; Peer reviewed, 2024)Enzymatic hydrolysis is an efficient processing method for valorizing chicken rest raw material by generating new food- or feed ingredients. This paper characterizes two types of chicken rest raw material: viscera and a ... -
Produktutvikling av feltrasjoner rettet mot frokostretter
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven er en del av innovasjonsprosjektet Energon arktiske feltrasjoner finansiert av Norges forskningsråd, der denne oppgaven tar for seg produktutviklingen av frokostretter. Problemstillingen var produktutvikling ... -
Development of Arctic Field Lunch Rations to Improve Appetite and Performance in Field Operations
(Master thesis, 2024)I lys av de nylige økte investeringene innen militæret, både nasjonalt og globalt, er behovet for å øke fokuset på soldatens ytelse og holdbarhet gjennom kosthold stadig viktigere. EnergonX AS, et startup-selskap med mål ... -
Muligheter for økt utnyttelse av restråstoff fra norsk hvitfisk
(Master thesis, 2024)Denne masteroppgaven tar sikte på å kartlegge holdninger, potensialer og data på utnyttelsesgrad av restråstoff av fisk i Norge og i utlandet. Oppgaven ser også på hva som forhindrer optimal utnyttelse og hvilke tiltak som ... -
Improved utilization of side-streams from pelagic fish industry by value chain mapping
(Master thesis, 2024)Dette masterprojekt er et teoretiske projekt der kortlægger værdikæden for udvalgte pelagiske fisk som sild og makrel. Ved hjælp af kortlægningen kan det vurderes, evaluere og fremme den cirkulære økonomi og reducere spild ... -
Effekt av en hemmekultur med nisin-produserende Lactococcus lactis etter 1-2 dagers lagring
(Master thesis, 2024)En hemmekultur med nisin-produserende Lactococcus lactis ble benyttet til ysting av halvfast ost etter å ha vært lagret i 1 og 2 dager i kjøleskap for å undersøke effekten mot senesing. Det ble gjennomført manuell ysting ... -
Produktutvikling av feltrasjoner tilpasset arktiske forhold med fokus på «grab & go» produkter
(Master thesis, 2024)Den primære utfordringen militære operasjoner i arktiske klima er å sikre tilstrekkelig og ernæringsmessig balansert og tilpasset næring til troppene, for å unngå nedsettelse av fysisk eller kognitiv yteevne. Prosjektet ... -
Comparison of dairy mozzarella and plant-based alternatives under pizza baking conditions, with focus on sensorial-, nutritional-, and rheological properties
(Master thesis, 2024)Cheese is one of the most commercially important food groups in the world, partially due to their use in popular dishes like pizza, which has gained global recognition and popularity due to its simple and distinct taste. ... -
Enzymatisk hydrolyse av fjørferestråstoff: Undersøkelse av enzymkinetikk og forholdet mellom vann og substrat
(Master thesis, 2024)I denne studien undersøkes utnyttelsen av kyllingrestråstoff gjennom enzymatisk hydrolyse for å produsere høykvalitets proteinprodukter. Bakgrunnen for studien ligger i det økende behovet for bærekraftig matproduksjon og ... -
Exploring Patient Similarity Networks for multimodal data: Methodological considerations and clinical insights in Mild Cognitive Impairment
(Master thesis, 2024)Nesten 10 millioner nye personer får diagnosen demens hvert år, noe som legger en betydelig byrde på pasienten, familien og samfunnet (WHO, 2024). Mild Kognitiv Svikt (MCI) er anerkjent som en forløper til demens, og kan ... -
Fortification of Food with Microencapsulated Omega-3: Consumer Insight and Stability Evaluation
(Master thesis, 2024)Omega-3 fettsyrer er anerkjent for deres helsefremmende effekter, men en betydelig andel av befolkningen oppfyller ikke de anbefalte kostholdsinntakene. Noen av grunnene til dette er høye sjømatpriser, smakspreferanser og ... -
Functional Adaptation of Escherichia coli Inducible Promoter Systems for Use in Pseudomonas putida and Bacillus subtilis
(Master thesis, 2024)Mennesker har brukt mikrober i tusenvis av år, og gjør det nå i større grad enn noen gang før. Anvendelsesområdene er mangfoldige, fra småskala fermentering under hjemmebrygging til storskala industriell biosyntese av ... -
Explorations of monocyte responses to stimulation with fucoidan and alginates
(Master thesis, 2024)Historisk sett har biomaterialer vært nyttige for medisinsk bruk, og utviklet seg fra enkle treproteser og gullimplantater for tenner mer sofistikerte moderne bruksområder, som leveringssystemer for legemidler. En spesielt ... -
The Effect of High Plasmid Copy Number and Oxygen Limitation on Growth and mCherry Production in Escherichia coli BL21 A3-mCherry
(Master thesis, 2024)Rekombinant proteinproduksjon har et bredt spekter av bruksområder som kan brukes i ulike industrier. Imidlertid står rekombinant proteinproduksjon overfor noen utfordringer, en av dem er jevn oksygenfordeling i reaktorene ... -
Karakterisering av promotorsystemene AntR-pAnt og RhaSR-pRha for Pseudomonas fluorescens og effekten av antranilat på alginatproduksjonen
(Master thesis, 2024)Biopolymeren alginat har flere egenskaper som gjør den egnet til bruk i flere forskjellige industrier. Alginat består av to monomerer, mannuronsyre og guluronsyre. Det er sammensetningen av disse bestanddelene som bestemmer ... -
Chapter 2. Peptides and Proteins
(Chapter, 2024)