Økonomisk risiko i BackeGruppens prosjektgjennomføring - Identifisering av risikofaktorer og kartlegging av rutiner for risikostyring
Abstract
Masteroppgaven omhandler i hovedsak identifisering av risikofaktorer og risikostyring i byggeprosjekter gjennom casestudie av 4 prosjekter i BackeGruppen. Tilbudsgjennomganger i BackeGruppens selskaper, samt erfaringer fra tilbudsprosesser, viser at BackeGruppen i for liten grad har en systematisk og enhetlig praksis rundt vurdering av påslag, risiko og muligheter i sine prosjekter. Casestudien består derfor i å avdekke de viktigste økonomiske risikofaktorene i de 4 prosjektene, samt å presentere rutiner for risikostyring som benyttes. 2 av prosjektene gjennomføres av Bøhmer Entreprenør i Drammen, 1 av Aasen Bygg i Trondheim, og 1 av Forny i Oslo.
Casestudiens resultater viser at de risikofaktorene som er vurdert som viktigst er grunnforhold, anbudsbeskrivelse, egen beskrivelse og mengder, byggherre, og kontraktsjus. Disse risikofaktorene har inntruffet i flere av prosjektene i studien, og har delvis medført store økonomiske konsekvenser. Studiens hyppigste risikofaktor, og kanskje også den som har medført størst økonomiske konsekvenser er egen beskrivelse og mengder i forbindelse med anbudskalkulasjon. Studien avdekket utfordringer knyttet til mangler og feil i kalkylen i alle 4 prosjektene, delvis med sprekker i millionklassen. Byggherre er også vist som en realisert risikofaktor med stor betydning. Dette er oftest knyttet opp mot byggherrens anbudsbeskrivelse og kontraktsjus. I flere av prosjektene er det diskusjoner rundt hva som er beskrevet i anbudsbeskrivelsen og hva som er inkludert i kontrakten mellom byggherren og BackeGruppens selskaper. I Bøhmers prosjekt Solberg skole har Bøhmer tapt omtrent 2 millioner kroner i kostnader til elementer i prosjektet som ikke ble tatt inn i kalkylen etter vurdering av anbudsbeskrivelsen. I tillegg er det generert store ressurskostnader til oppfølging av prosessen med byggherren.
Studien viser at det er store forskjeller i rutiner og risikostyring i selskapene. Noen selskaper benytter BackeGruppens Totalkvalitetssystem aktivt i sin risikostyring, mens andre ikke benytter det i det hele tatt.