Browsing Institutt for bioteknologi og matvitenskap by Title
Now showing items 598-617 of 1579
-
Exploring the Role of Egg Microbiota in the Initial Colonization of Yolk-Sac Fry of Atlantic Salmon (Salmo salar)
(Master thesis, 2023)Mikrobiell kolonisering av skinn, tarm og gjeller er kjent for å påvirke fiskens utvikling og helse. Det finnes imidlertid lite forskning som fokuserer på å forstå eggmikrobiotaens bidrag til kolonisering av yngel etter ... -
Expression of recombinant proteins in Escherichia coli: The influence of the nucleotide sequences at the 5´ ends of target genes.
(Doctoral Theses at NTNU, 1503-8181; 287, Doctoral thesis, 2012)The nucleotide sequence at the 5´ end of genes can be specified as the sequence of a promoter associated 5´ untranslated region (UTR) together with the initial coding sequence of a gene. Because this genetic region has ... -
Extracellular matrix modifications by oligoguluronates for cancer treatment
(Master thesis, 2018)Type I collagen is the main structural protein of the extracellular matrix, and is abnormally produced in many types of solid tumours. The presence of a thick and linearised collagen fibres constituting a dense network in ... -
Extraction and Analysis of Marine Lipids with Emphasis on Phospholipids- Evaluation and Improvement of Methods
(Master thesis, 2011)Extraction and Analysis of Marine Lipids with Emphasis on Phospholipids- Evaluation and Improvement of Methods -
Extraction and characterization of bioactive natural products from brown seaweed Alaria esculenta
(Master thesis, 2022)Natural products are chemical compounds found in natural sources including terrestrial and marine organisms. In addition to their nutritional values, natural products can also exhibit health benefits such as antipathogenic, ... -
Extraction and Characterization of Collagen From Heads of Cod (Gadus morhua) and Pollock (Pollachius virens)
(Master thesis, 2022)En stor mengde restråstoff oppstår fra fiskeri og akvakultur globalt hvert år. I 2019 ble det produsert en mengde på totalt 964 000 tonn restråstoff fra hvitfisk, pelagisk fisk, akvakultur og skalldyr i Norge. Det ble ... -
Extraction and characterization of protein from Alaria esculenta, Palmaria palmata and Saccharina latissima
(Master thesis, 2016)Global population growth stimulates the search for new, sustainable ingredients in food and feed. The largest potential for production growth is found in the ocean, including cultivation and harvesting of macroalgae. Today, ... -
Extraction, Characterization, and Biological Activities of Laminarin and Fucoidan from Laminaria hyperborea
(Master thesis, 2019)Fucoidan og laminaran finnes som biprodukter i sidestrømmer som stammer fra alginatproduksjon. Utnyttelse av restråstoff fra tare kan generere produkter av kommersiell verdi, og dermed føre til økonomisk vekst for ... -
Extraction, partial purification and characterization of alkaline protease from rainbow trout (Onchorhynchus Mykiss) viscera
(Journal article; Peer reviewed, 2019)In this study, crude alkaline proteases were recovered from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) viscera and partially purified by use of different saturation of ammonium sulfate. The enzyme exhibited highest yield, purity ... -
Fabrication of Cellular Microarrays
(Master thesis, 2017)Cellular microarrays are known for their use as a tool to investigate variations between single cells in terms of how they respond to different physiological parameters. The work of this thesis focused on developing a ... -
Factors influencing the mechanical stability of alginate beads applicable for immunoisolation of mammalian cells
(Journal article; Peer reviewed, 2014)Transplantation of microencapsulated cells has been proposed as a cure for many types of endocrine disorders. Alginate-based microcapsules have been used in many of the feasibility studied addressing cure of the endocrine ... -
Fangstbehandling i snurrevadflåten – sluttrapport
(Research report, 2010)Hovedmålet med prosjektet har vært å forbedre fangstbehandlingen gjennom å forenkle, forbedre og effektivisere fangsting av hvitfisk, samtidig som at kvaliteten på fangsten og arbeidsmiljøet for de involverte blir ivaretatt. ... -
Fangstoperasjon og fiskekvalitet Tokt med snurrevadfartøyet Harhaug mars 2012
(Research report, 2013)Målsettingen med toktet var å undersøke hvordan de forskjellige delene i nota beveger seg under fangstprosessen i snurrevadfiske, og hvordan dette påvirker overlevelse, stressnivå og fangstskader på fisken. I tillegg var ... -
Farge i kjøttdeig - påvirkningsfaktorer og forbrukeroppfattelse
(Master thesis, 2023)Denne masteroppgaven undersøker hvordan fargevariasjoner i kjøttdeig oppstår, og forbrukernes oppfatninger knyttet til farge på kjøttdeig. Fire ulike produksjonsmetoder (1, 2, 3 og 4), som Nortura benytter seg av i sin ... -
Farge i kjøttdeig- Påvirkningsfaktorer og forbrukeroppfattelse
(Master thesis, 2023)Denne masteroppgaven undersøker hvordan fargevariasjoner i kjøttdeig oppstår, og forbrukernes oppfatninger knyttet til farge på kjøttdeig. Fire ulike produksjonsmetoder (1, 2, 3 og 4), som Nortura benytter seg av i sin ... -
The fate of sulfamethoxazole and trimethoprim in a micro-aerated anaerobic membrane bioreactor and the occurrence of antibiotic resistance in the permeate
(Peer reviewed; Journal article, 2023)This study investigates the effects, conversions, and resistance induction, following the addition of 150 μg·L−1 of two antibiotics, sulfamethoxazole (SMX) and trimethoprim (TMP), in a laboratory-scale micro-aerated anaerobic ... -
Feasibility of handheld multispectral imaging for detecting quality parameters and freshness of raw Atlantic salmon (Salmo salar L.) products
(Master thesis, 2023)I denne oppgaven ble et håndholdt multispektral bildetaker prototype utviklet av Videometer A/S for TraceMyFish forskningsprosjektet, brukt til å teste kvalitetsparametere av 20 laksefileter og 30 hodet-på-sløyet laks. ... -
Feeding and water temperature modulate the potential activity of gut microbiota in greater amberjack juveniles (Seriola dumerili)
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Gut microbial communities are highly dynamic and respond to factors such as diet and host metabolism. However, there is limited knowledge on changes in gut microbiota during the daily cycle. To investigate how interactions ... -
Feeding Strategy and Effect on Fillet Quality of Atlantic Salmon (Salmo salar)
(Master thesis, 2016)This thesis seeks to explore how changes in feeding strategy can affect the fillet quality of farmed Atlantic salmon (Salmo salar). By changing the number of daily feedings or the degree of marine raw materials it will be ...