Blar i Institutt for bioteknologi og matvitenskap på tittel
Viser treff 1281-1300 av 1539
-
Sirkulær økonomi
(Chapter, 2020) -
Slaughter Methods and Processing of Farmed Atlantic Cod ( Gadus morhua ): welfare aspects and flesh quality
(Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2011:79, Doctoral thesis, 2011)Atlantic cod is an important species for food production in Norway, and over the last couples of decades; Atlantic cod farming has gradually evolved as an industry in Norway. The harvesting procedures of farmed fish have ... -
Sluttrapport AP2: Skånsom ombordtaking og oppbevaring av snurrevadfanget fisk før avliving Visualisering av konsept for oppbevaring av fisk før bedøving
(Research report, 2013)Denne sluttrapporten for AP 2 i prosjektet "Automatisk fangstbehandling av hvitfisk på snurrevadfartøy" sammenfatter aktiviteter av ulik art gjennomført i prosjektperioden. Det er utarbeidet et forslag til en standardisert ... -
SMAC-mimetic induced cell death in LPS-pretreated human macrophages
(Master thesis, 2021)Betennelse er en biologisk respons i kroppsvevet forårsaket av skadelig stimuli. For å opprettholde homeostase i kroppen er det viktig å nøye regulere immuncellene. Dysregulert aktivitet av en immuncelletype som heter ... -
“Smart Yoghurt” – Combining innovative technologies towards more efficient yoghurt manufacturing
(Master thesis, 2020)Tradisjonell varmebehandling (>80 °C, inntil 30 min) kan påvirke de ernæringsmessige og organoleptiske egenskapene til meieriprodukter negativt, og påvirker også industriens øko-fotavtrykk. Teknologier som ikke tar i bruk ... -
Smoking of salmon fillets – study of salting on the different parts of the fillet and how thickness affects salt uptake
(Master thesis, 2022)Smoked salmon is one of the fish products traditionally consumed in Europe. The conventional smoking process includes brine or dry salting, smoking and drying at low (20-30°C) temperatures. The salting stage is one of the ... -
SMUG1 regulates fat homeostasis leading to a fatty liver phenotype in mice
(Journal article; Peer reviewed, 2022) -
Sodium reduction in dry fermented sausages - Effects on the fermentation process, product quality and taste
(Master thesis, 2018)Dry fermented sausage is considered a traditional craft containing a high amount of salt. Lactic acid bacteria play an essential role in the production of fermented meat production. The bacteria are essential for lowering ... -
Sodium reduction in muscle foods: Analytical methods for measuring sodium and changes in the food matrix during sodium reduction in muscle foods.
(Doctoral thesis at NTNU;2015:159, Doctoral thesis, 2015)Salt (NaCl) is the world’s most established food additive, because of its excellent preservative effects, its positive effect on technological and sensory properties, and low cost. This combination of factors has resulted ... -
Soft, chewable gelatin-based pharmaceutical oral formulations: a technical approach
(Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Solubility Patterns in Relation to Coating of Mineral Supplements
(Master thesis, 2019)Målet for dette prosjektet var å utvikle et belegg eller en bærer for Bolifor® fosfatsalt som brukes i akvakulturfôr. Bæreren/belegget må være slik at det beskytter fosfatsaltet mot å lekke i vann. Lekking av fosfat er et ... -
Sous vide-behandling av makrell. Effekt av prosessparametere og tilsatte antioksidanter på stabilitet til proteiner og lipider.
(Master thesis, 2018)Atlantisk makrell er en pelagisk fisk som er rik på viktige næringsstoffer som omega-3-lipider, proteiner, D-vitamin og selen. Disse næringsstoffene har dokumentert positiv effekt på helsa. Dermed kan makrell bidra til et ... -
Sous-vide behandling av Atlantisk sild med tilsetning av naturlige antioksidanter ekstrahert fra urter fra middelhavsområdet
(Master thesis, 2020)Oregano-ekstrakt var den eneste antioksidant ekstraktet som viste potensiale til å forsinke lipidoksidasjonen i fisk under lagring. Oregano-ekstrakt hadde effektivitet til å forsinke lipidoksidasjon i fisk, mens ... -
Specialized Alginates and Microcapsules for Cell Therapy and Tissue Engineering: Focus on Immunological Properties in a Whole Blood Model
(Master thesis, 2013)Alginates are a group of abundant natural polysaccharides with excellent gel-forming capacity and good biocompatibility, provided they are sufficiently well purified. Alginate shows great promise as an encapsulation material ... -
Species distribution and prevalence of putative virulence factors in mesophilic Aeromonas spp. isolated from fresh retail sushi
(Journal article; Peer reviewed, 2017)Aeromonas spp. are ubiquitous bacteria that have received increasing attention as human pathogens because of their widespread occurrence in food, especially seafood and vegetables. The aim of this work was to assess the ... -
Species level identification and susceptibility testing of Enterobacterales isolates from the Norwegian salmon industry
(Master thesis, 2022)Abstract will be available on 2023-06-30 -
Spray drying microencapsulation of salmon oil with plant-based protein
(Master thesis, 2022)Marine lipids and especially polyunsaturated omega-3 fatty acids play important roles in human nutrition and health (Hamed et al. 2022). Their unsaturated nature makes them highly susceptible to lipid oxidation that result ... -
The stability and composition of the gut and skin microbiota of Atlantic salmon throughout the yolk sac stage
(Peer reviewed; Journal article, 2023)The bacterial colonization of newly hatched fish is important for the larval development and health. Still, little is known about the ontogeny of the early microbiota of fish. Here, we conducted two independent experiments ... -
Standard Intein Gene Expression Ramps (SIGER) for Protein-Independent Expression Control
(Journal article; Peer reviewed, 2023) -
Start-up of a nitrifying MBBR biofilter for a pilot-RAS operated at high salinity for grow-out salmon at Havlandet
(Master thesis, 2021)Den økende etterspørselen etter mat produsert på en miljøvennlig måte kan delvis bli løst med fiskeproduksjon i landbaserte resirkulerende akvakulturelle system (RAS). Vannet i RAS blir mekanisk og mikrobiologisk renset ...