Risk analysis of drinking water storage reservoirs in Norway focusing on microbiological contamination
Peer reviewed, Journal article
Published version
View/ Open
Date
2020Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Vann. 2020, 55 (2), 124-135.Abstract
Risikoanalyse av drikkevannsbasseng i Norge med fokus på mikrobiell forurensning. Vann er vårt viktigste næringsmiddel og befolkningen er helt avhengig av rent vann og en tilfredsstillende vannforsyning for å kunne opprettholde et funksjonsdyktig samfunn. Dersom det skulle skje en svikt eller forurensning i vannforsyningen vil det raskt skape problemer for et samfunn. Denne artikkelen tar for seg mikrobielle farer og mulige uønskede hendelser som kan føre til kontaminering av drikkevannet i drikkevannsbasseng og i verste fall føre til en helsefare for befolkningen. Mulige farer og uønskede hendelser ble undersøkt ved å gjennomføre en systematisk gjennomgang av tilsynsrapporter fra Mattilsynet, feltundersøkelser med befaring og intervjuer samt en etterfølgende risikoanalyse. Gjennom disse undersøkelsene ble det avdekket flere farer og uønskede hendelser. Tilførsel av zoonotiske smittestoffer (Campylobacter sp., Escherichia coli (E. coli), Salmonella sp. og parasitten Cryptosporidium sp.) via fugler og pattedyr som kommer i indirekte kontakt med drikkevann i drikkevannsbasseng ble vurdert som en stor risiko, noe som betyr at risikoen må reduseres og forebyggende tiltak iverksettes. Water is the most important substance on earth and human existence is reliant on a stable supply of clean drinking water to maintain a functioning society and survive. Thus, water supply failure or contamination would have significant consequences. This article aims to investigate microbial hazards and possible hazardous events that could lead to the contamination of drinking water storage reservoirs and health risks to the Norwegian population. Possible hazards and hazardous events were investigated by conducting a review of supervisory reports from the Norwegian Food Safety Authority (NFSA) and a field study that involved a survey and interviews before the final risk analysis. Through these investigations, several hazards and hazardous events were revealed. The introduction of zoonotic hazards (Campylobacter sp., Escherichia coli (E. coli), Salmonella sp. and the parasite Cryptosporidium sp.) due to birds and mammals having indirect contact with the drinking water in drinking water storage reservoirs was considered a major risk. This risk must be reduced, and preventative measures need to be implemented.