Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRostad, Pia
dc.contributor.authorWahl, Erik
dc.contributor.authorHannisdal, Atle
dc.date.accessioned2020-07-02T10:15:58Z
dc.date.available2020-07-02T10:15:58Z
dc.date.created2020-06-29T16:49:46Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationVann. 2020, 55 (2), 124-135.en_US
dc.identifier.issn0042-2592
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2660468
dc.description.abstractRisikoanalyse av drikkevannsbasseng i Norge med fokus på mikrobiell forurensning. Vann er vårt viktigste næringsmiddel og befolkningen er helt avhengig av rent vann og en tilfredsstillende vannforsyning for å kunne opprettholde et funksjonsdyktig samfunn. Dersom det skulle skje en svikt eller forurensning i vannforsyningen vil det raskt skape problemer for et samfunn. Denne artikkelen tar for seg mikrobielle farer og mulige uønskede hendelser som kan føre til kontaminering av drikkevannet i drikkevannsbasseng og i verste fall føre til en helsefare for befolkningen. Mulige farer og uønskede hendelser ble undersøkt ved å gjennomføre en systematisk gjennomgang av tilsynsrapporter fra Mattilsynet, feltundersøkelser med befaring og intervjuer samt en etterfølgende risikoanalyse. Gjennom disse undersøkelsene ble det avdekket flere farer og uønskede hendelser. Tilførsel av zoonotiske smittestoffer (Campylobacter sp., Escherichia coli (E. coli), Salmonella sp. og parasitten Cryptosporidium sp.) via fugler og pattedyr som kommer i indirekte kontakt med drikkevann i drikkevannsbasseng ble vurdert som en stor risiko, noe som betyr at risikoen må reduseres og forebyggende tiltak iverksettes.en_US
dc.description.abstractWater is the most important substance on earth and human existence is reliant on a stable supply of clean drinking water to maintain a functioning society and survive. Thus, water supply failure or contamination would have significant consequences. This article aims to investigate microbial hazards and possible hazardous events that could lead to the contamination of drinking water storage reservoirs and health risks to the Norwegian population. Possible hazards and hazardous events were investigated by conducting a review of supervisory reports from the Norwegian Food Safety Authority (NFSA) and a field study that involved a survey and interviews before the final risk analysis. Through these investigations, several hazards and hazardous events were revealed. The introduction of zoonotic hazards (Campylobacter sp., Escherichia coli (E. coli), Salmonella sp. and the parasite Cryptosporidium sp.) due to birds and mammals having indirect contact with the drinking water in drinking water storage reservoirs was considered a major risk. This risk must be reduced, and preventative measures need to be implemented.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.titleRisk analysis of drinking water storage reservoirs in Norway focusing on microbiological contaminationen_US
dc.typePeer revieweden_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.source.pagenumber124-135en_US
dc.source.volume55en_US
dc.source.journalVannen_US
dc.source.issue2en_US
dc.identifier.cristin1817668
dc.description.localcodePublisert med tillatelse fra tidsskriftet.
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal
cristin.qualitycode1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel