Detaljeringsgrad i BIM-prosjekt ved ulik entrepriseform
Abstract
I dag blir prosjekt enten utført som totalentreprise eller utførelsesentreprise. Enutførelsesentreprise innebærer at byggherren har ansvaret for prosjektering, mensentreprenørens ansvar er begrenset til utførelse av beskrevet arbeid. I en totalentreprise harentreprenør ansvar for både prosjektering og bygging av kontraktarbeidene.Vi er også inne i en modernisering av måten vi prosjekterer på. Prosjektene har lenge værttegningsbasert, men nå går en mer over til modellbaserte prosjekt.I denne oppgaven vil jeg se på om det er forskjell på hvordan et modellbasert prosjekt blirutført i en totalentreprise og i en utførelsesentreprise. På bakgrunn av dette er det utarbeidafølgende problemstilling: Er det forskjell i detaljeringsgrad i prosjektering ved ulikentrepriseform? For å svare på denne problemstillingen er det utarbeida treforskningsspørsmål:
• Hvordan utføres modellbasert prosjektering i totalentreprise og utførelsesentreprise ivegprosjekt?• Hvilke forskjeller er det på detaljer i modellbasert prosjektering i forhold tilentrepriseform?• Hvordan burde modellbasert prosjektering utføres i totalentreprise ogutførelsesentreprise med tanke på forbedringspotensial?
Det er mulig å forske på mye innafor disse forskningsspørsmålene, så jeg har valgt å fokuserepå to utvalgte prosjekt. Et som er totalentreprise og ett som er utførelsesentreprise. Innafordisse prosjektene er det valgt å se på prosjektering- og byggefasen, med hovedfokus påfagområdet veg.Innenfor forskningsspørsmålene har jeg valgt å fokusere på detaljene som er i modellene,hvordan fagmodellene blir brukt og hvordan dataflyten er.Det er forskningsspørsmålene og avgrensningene som danner grunnlaget for oppgavensoppbygging og innhold.
For å svare på forskningsspørsmålene er det benyttet kvantitativ studie i form avlitteraturstudie og dokumentstudie, og kvalitativ studie i form av intervju. Litteraturstudiet tarfor seg eksisterende teori angående bruk av BIM, bruk av verktøy for å defineredetaljeringsgrad, fagmodeller og dataflyt. I dokumentstudiet er det sett på dokumenter,tegninger og fagmodeller for prosjekt Rv. 13 Vik-Vangsnes og E134 Gvammen-Århus. For disse prosjektene er det valgt ut representanter fra henholdsvis byggherre, prosjekterende ogentreprenør. Alle med god kunnskap innafor sitt fagfelt og i prosjektet.
Resultatene viser at det er noen forskjeller i detaljeringsgrad ved ulike entrepriseform. I entotalentreprise blir det utarbeida et «forprosjekt», slik at de kan gi pris på et prosjekt. Her erdetaljnivået overordna, og det er først når entreprenør inngår kontrakt at de begynner meddetaljprosjekteringen. Dersom byggherre ikke har satt noen krav i funksjonsbeskrivelsen erdet opp til entreprenør hvor detaljerte modellene deres skal være. I starten av prosjekteringenblir det ofte lagt inn volumobjekt, istedenfor detaljerte objekt, slik at de vet hvor mye plass detreng til å grave/sprenge ut. Dersom det er nødvendig blir disse volumobjektenedetaljprosjektert senere i byggeperioden. Før byggingen starter er det heller ikke allefagmodellene som er ferdige, men disse blir jobbet med i byggeperioden. I en utførelsesentreprise er det byggherre og de prosjekterende som må avklare hvilkedetaljnivå modellene skal ligge på. Dersom det blir bestemt at modellene skal gjelde fremfortegninger, må dette komme med i kontrakten. Når et prosjekt er modellbasert er det viktig atalt av detaljer kommer med i modellene, og det må være mulig å ta ut stikningsdata slik at alter byggbart. Videre vil oppgaven peke på hvordan et modellbasert prosjekt burde være og hva som måbli gjort for å nå dette. Her blir det sett på løsninger for hvilke tiltak en kan gjøre for å få etgodt og vellykket modellbasert prosjekt.