dc.contributor.advisor | Aasen, Elin Margrethe | |
dc.contributor.author | Lange-Sandvik, Agata | |
dc.contributor.author | Moldskred, Tonje | |
dc.date.accessioned | 2019-09-06T14:10:31Z | |
dc.date.available | 2019-09-06T14:10:31Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2613490 | |
dc.description.abstract | Hensikt: Oppgavens hensikt er å belyse hvordan sykepleiere kan bidra til å forebygge
underernæring hos personer med demens, hvorfor det er viktig for helsen deres, og
hvordan hjemmebasert omsorg kan øke kvaliteten på ernæringsarbeid.
Metode: Systematisk litteraturstudie.
Resultat: det vises at manglende ernæringsrelaterte ferdigheter og kunnskap er en av
de viktige årsakene til underernæring. Tidspress, manglende bruk av kartleggingsverktøy
og manglende kompetanse kan føre til at sykepleiere oppdager at bruker er underernært
eller står i fare for det. Det finnes mange forskjellige hjelpemidler og
ernæringskartleggingsverktøy som kan hjelpe. Holdninger til at ernæringsarbeidet er en
viktig del av jobben, er en forutsetning for at dette blir gjort systematisk i praksis.
Sykepleier bør ha mulighet til å jobbe tverrfaglig. Det er viktig at sykepleier som jobber i
hjemmetjenesten tar vare på brukers integritet slik at e kan opprettholder sine evner og
uavhengighet. Det er viktig med god relasjon til personer med demens, derfor er
tilstrekkelig bemanning samt at det settes midler og tid til dette arbeidet avgjørende i
ernæringsarbeid. En viktig del i daglig livet til personer med demens speler pårørende
som er kunnskapskilder om personen selv, om hans/hennes spisevaner, samt hjelp i
hverdagens aktiviteter. Det er viktig at sykepleier inkludere pårørende, men også se dem
og gi dem støtte.
Konklusjon: For at sykepleier skal kunne bidra i forebygging av underernæring hos
hjemmeboende personer med demens, må sykepleier og arbeidsplass være faglig
oppdatert, ha gode rutiner for ernæringsarbeid, jobbe tverrprofesjonelt, samt samarbeide
med personer selv og pårørende. | |
dc.description.abstract | Aim: The purpose of the assignment is to illuminate how nurses can help prevent
malnutrition for people with dementia, why it is important for their health, and how
home-based care can increase the quality of nutritional work.
Method: Systematic literature study.
Result: results show that lack of nutrition related skills and knowledge is one of the
major causes of malnutrition. Time pressure, lack of use of mapping tools and lack of
competence can cause the nurse to discover that the user is malnourished or in danger
of it. There are many different aids and nutrition mapping tools that can help. Attitudes
that nutrition work is an important part of the job are a prerequisite for this to be done
systematically in practice. Nurses should have the opportunity to work interdisciplinary.
It is important that the nurse working in home care takes care of the user's integrity so
that he or she can maintain his or her abilities and independence. It is important to have
a good relationship with people with dementia, therefore sufficient staffing and the
means and time for this work are crucial in nutritional work. An important part of daily
life of people with dementia's relatives who are knowledge sources about the person
himself, about his / her eating habits, and help in everyday activities. It is important that
nurses include relatives, but also see them and support them.
Conclusion: In order for nurses to be able to contribute to the prevention of
malnutrition with home- living people with dementia, the nurse and workplace must be
academically updated, have good routines for nutritional work, work cross-professionally,
and cooperate with the person himself and relatives. | |
dc.language | nob | |
dc.publisher | NTNU | |
dc.title | Forebyggende ernæringsarbeid i hjemmebasert omsorg. | |
dc.type | Bachelor thesis | |