Forebyggende ernæringsarbeid i hjemmebasert omsorg.
Abstract
Hensikt: Oppgavens hensikt er å belyse hvordan sykepleiere kan bidra til å forebyggeunderernæring hos personer med demens, hvorfor det er viktig for helsen deres, oghvordan hjemmebasert omsorg kan øke kvaliteten på ernæringsarbeid.
Metode: Systematisk litteraturstudie.
Resultat: det vises at manglende ernæringsrelaterte ferdigheter og kunnskap er en avde viktige årsakene til underernæring. Tidspress, manglende bruk av kartleggingsverktøyog manglende kompetanse kan føre til at sykepleiere oppdager at bruker er underernærteller står i fare for det. Det finnes mange forskjellige hjelpemidler ogernæringskartleggingsverktøy som kan hjelpe. Holdninger til at ernæringsarbeidet er enviktig del av jobben, er en forutsetning for at dette blir gjort systematisk i praksis.Sykepleier bør ha mulighet til å jobbe tverrfaglig. Det er viktig at sykepleier som jobber ihjemmetjenesten tar vare på brukers integritet slik at e kan opprettholder sine evner oguavhengighet. Det er viktig med god relasjon til personer med demens, derfor ertilstrekkelig bemanning samt at det settes midler og tid til dette arbeidet avgjørende iernæringsarbeid. En viktig del i daglig livet til personer med demens speler pårørendesom er kunnskapskilder om personen selv, om hans/hennes spisevaner, samt hjelp ihverdagens aktiviteter. Det er viktig at sykepleier inkludere pårørende, men også se demog gi dem støtte.
Konklusjon: For at sykepleier skal kunne bidra i forebygging av underernæring hoshjemmeboende personer med demens, må sykepleier og arbeidsplass være fagligoppdatert, ha gode rutiner for ernæringsarbeid, jobbe tverrprofesjonelt, samt samarbeidemed personer selv og pårørende. Aim: The purpose of the assignment is to illuminate how nurses can help preventmalnutrition for people with dementia, why it is important for their health, and howhome-based care can increase the quality of nutritional work.
Method: Systematic literature study.
Result: results show that lack of nutrition related skills and knowledge is one of themajor causes of malnutrition. Time pressure, lack of use of mapping tools and lack ofcompetence can cause the nurse to discover that the user is malnourished or in dangerof it. There are many different aids and nutrition mapping tools that can help. Attitudesthat nutrition work is an important part of the job are a prerequisite for this to be donesystematically in practice. Nurses should have the opportunity to work interdisciplinary.It is important that the nurse working in home care takes care of the user's integrity sothat he or she can maintain his or her abilities and independence. It is important to havea good relationship with people with dementia, therefore sufficient staffing and themeans and time for this work are crucial in nutritional work. An important part of dailylife of people with dementia's relatives who are knowledge sources about the personhimself, about his / her eating habits, and help in everyday activities. It is important thatnurses include relatives, but also see them and support them.
Conclusion: In order for nurses to be able to contribute to the prevention ofmalnutrition with home- living people with dementia, the nurse and workplace must beacademically updated, have good routines for nutritional work, work cross-professionally,and cooperate with the person himself and relatives.