Kornform og mekaniske egenskaper for et granodiorittmateriale etter testknusing og laboratorieknusing
Abstract
Pukk er en ikke-fornybar ressurs som forbrukes i et høyt tempo. Av dette følger et ansvar om å forvalte tilgjengelige ressurser best mulig, også tilslagsmaterialer tiltenkt vegkonstruksjoner. Det er derfor nødvendig med kunnskap rundt de mekanismene som avgjør materialytelsen. Knusing er en avgjørende faktor for sluttproduktets kvalitet, og den generelle oppfatningen er at kubiske materialer bør tilstrebes ved produksjon av tilslagsmaterialer.
Oppgaven belyser temaer rundt kornformens påvirkning på mekaniske egenskaper for et knust (ett knusetrinn) granodiorittmateriale. Kornform evalueres gjennom testene flisighetsindeks og stenglighetsindeks, mens mekaniske egenskaper er målt etter Los Angeles og micro-Deval.Det er ikke funnet en sammenheng mellom kornform og mekaniske egenskaper for det førstegangsknuste materialet.
Testmaterialet er siden laboratorieknust med den hensikt å identifisere de konsekvensene dette medfører med tanke på kornform og styrkeegenskaper. Det er som følge av dette registrert drastisk forbedring hva angår både kornform (økt kubisitet) og motstand mot slitasje og knusing. Det er videre avveid hvorvidt den styrkemessige forbedringen kommer som følge av økt kubisitet eller om sprekker og mikroriss kan være fjernet i løpet av knusingen og at materialet med dette har gjenopprettet sine iboende styrkeegenskaper. Kausaliteten er i så måte ikke avgjort.
Oppgaven er skrevet i samarbeid med Statens vegvesen og er en del av forskningsprosjektet Kortreist stein. Testmaterialet er produsert i Nokia, Finland, og er knust ved Metso Minerals sitt testsenter i Tampere. Det er gjennomført tester på tre materialer som hver består av tre paralleller. Kornstørrelsefordelingen i forkant av testknusingen og matenivået skiller de tre materialene.