• Sensory and Physicochemical Quality Characteristics of Haddock Fish Cake Enriched with Atlantic Mackerel 

      Cropotova, Janna; Mozuraityte, Revilija; Standal, Inger Beate; Szulecka, Olga; Kulikowsk, Tomasz; Mytlewski, Adam; Rustad, Turid (Peer reviewed; Journal article, 2021)
      Research background. It is desirable to increase the consumption of pelagic fish rich in long-chain omega-3 fatty acids. Partial replacement of traditionally used white fish species by pelagic fish will increase the content ...
    • Stabilisering av marin olje med naturlige antioksidanter 

      Hollås, Linn; Øian, Stener (Bachelor thesis, 2023)
      Hensikten med denne oppgaven er å besvare problemstillingen: Har rosmarinekstrakt i kombinasjon med pakkemetodene MAP og vakuumpakking en begrensende effekt mot oksidasjon av uraffinert makrellolje? Dette er viktig, fordi ...
    • Stabilitetstesting og vurdering av nytt reagens på ABX Micros ES 60 

      Vinkenes, Silje; Skaland, Aleksander (Bachelor thesis, 2016)
      Dette prosjektet er skrevet på vegne av Horiba og Bergman Diagnostika AS, hvor oppgaven var å teste stabiliteten på et nytt reagens som Horiba har laget, på to like ABX Micros ES 60. Den praktiske delen gikk ut på å analysere ...
    • Stimulering til proliferasjon av B-lymfocytter in vitro med flowcytometrisk påvisning 

      Godø, Solveig Norunn; Sætreås, Ruth Helene; Trapata, Karolina Barbara (Bachelor thesis, 2017)
      Hensikten med oppgaven er å undersøke hvilke kombinasjoner av immunologiske faktorer som fører til proliferasjon in vitro ved å benytte perifert blod. Oppformering av B-lymfocytter er et viktig redskap innen mange områder ...
    • Strategier for å begrense spredning av virus mellom sjølokaliteter med laksefisk 

      Stene, Anne; Gansel, Lars Christian; Jansen, Mona Dverdal (Research report, 2018)
    • Study of the influence of pulsed electric field pre-treatment on quality parameters of sea bass during brine salting 

      Cropotova, Janna; Tappi, Silvia; Genovese, Jessica; Rocculi, Pietro; Laghi, Luca; Dalla Rosa, Marco; Rustad, Turid (Peer reviewed; Journal article, 2021)
      Pulsed electric field (PEF), as an emerging technique, has recently gained increased popularity in food processing and preservation. However, applications in the seafood industry are still scarce. In the present study, sea ...
    • Svangerskapsdiabetes Patogenesen, insulinresistensen, risikofaktorer, HbA1c og GOTT 

      Othman, Ahmed; ; Assaf, Badreddin (Bachelor thesis, 2022)
      Svangerskapsdiabetes mellitus (GDM) er definert som enhver grad av hyperglykemi som oppdages for første gang under svangerskapet. Denne definisjonen inkluderer tilfeller av udiagnostisert type 2 diabetes mellitus (T2DM) ...
    • Svartider på laboratoriet - en kvalitetsindikator 

      Dyrkorn, Ida Kristin; Lervåg, Ida Marie; Balseth, Linda Kristin (Bachelor thesis, 2017)
      Oppgaven tar for seg forløp og svartider ved medisinsk biokjemi ved Molde sjukehus, og vurderer dette opp mot etablerte kvalitetsindikatorer. Det er sett på prøver til seks ulike analyser tatt av pasienter ved sykehuset. ...
    • Tap av areal for sjøørret (Salmo trutta) i elver og bekkar i Ålesund kommune 

      Hofseth, Steinar Lunde (Bachelor thesis, 2023)
      Samandrag Denne bacheloroppgåva kvantifiserer tapet av anadromt elveareal, innsjøareal og elvestrekning i 29 vassdrag i Ålesund kommune. Dagens tilstand er samanlikna med «original» tilstand, som vil seie den opphavelege ...
    • Tap av gruntvannsområder i indre Nordfjord som følge av utfylling og mudring. 

      Hunvik, Gry (Bachelor thesis, 2023)
      I historisk sammenheng har elvedaler innerst i fjordarmer vært viktige bosetningsområder, og dannet grunnlaget for mange av de største tettstedene i Norge i dag. Dette har ført til behov for infrastruktur og sentrumsutvikling, ...
    • The mechanism (Phe362Tyr mutation) behind resistance in Lepeophtheirus salmonis pre-dates organophosphate use in salmon farming 

      Kaur, Kiranpreet; Besnier, Francois; Glover, Kevin; Nilsen, Frank; Aspehaug, Vidar Teis; Fjørtoft, Helene Børretzen; Horsberg, Tor Einar (Journal article; Peer reviewed, 2017)
      The salmon louse is an ectoparasitic copepod of salmonids in the marine environment, and represents a global challenge to salmon aquaculture. A major issue is the reliance of the industry on a limited number of chemicals ...
    • The Phe362Tyr mutation conveying resistance to organophosphates occurs in high frequencies in salmon lice collected from wild salmon and trout 

      Fjørtoft, Helene Børretzen; Besnier, Francois; Stene, Anne; Nilsen, Frank; Bjørn, Pål Arne; Tveten, Ann-Kristin; Finstad, Bengt; Aspehaug, Vidar; Glover, Kevin (Journal article; Peer reviewed, 2017)
      The parasitic salmon louse, and its resistance to chemical delousing agents, represents one of the largest challenges to the salmon aquaculture industry. We genotyped lice sampled from wild salmon and sea trout throughout ...
    • Tiltak i RAS for å redusere nitrogenovermetning hos MOWI ASA avd. Fjæra 

      Hansen, Frederikke; Løyning, Marie (Bachelor thesis, 2022)
      Dersom overmetning av nitrogen (N2) forekommer i et oppdrettsanlegg, vil fisken påvirkes negativt. Høy N2-overmetning over lengre tid vil resultere i økt dødelighet. MOWI ASA avd. Fjæra har hatt utfordringer med gassovermetning, ...
    • Tiltreknings effekten til agn i ulike tilstander og intensitetsnivåer 

      Brandshaug, Ben Johan Borgundvåg; Sørensen, Susanne Solli (Bachelor thesis, 2022)
      Denne oppgaven vil ta for seg effekten av tre ulike agntyper av sild, og se hvordan de ulike tilstandene og intensitetsnivå vil trekke til seg organismer. Oppgaven vil dermed se nærmere på den generelle luktsprednings ...
    • Transformation of Seafood Side-Streams and Residuals into Valuable Products 

      Siddiqui, Shahida Anusha; Schulte, Henning; Pleissner, Daniel; Schönfelder, Stephanie; Kvangarsnes, Kristine; Dauksas, Egidijus; Rustad, Turid; Cropotova, Janna; Heinz, Volker; Smetana, Sergiy (Peer reviewed; Journal article, 2023)
      Seafood processing creates enormous amounts of side-streams. This review deals with the use of seafood side-streams for transformation into valuable products and identifies suitable approaches for making use of it for ...
    • Transfusjon utenfor sykehuset 

      Tran, Anne Thuyet Bang; Rove, Camilla Kjennbakken; Khalaf, Hanan Abdulridha (Bachelor thesis, 2017)
      Denne oppgaven tar for seg følgende problemstilling; Hvordan blir transfusjon av blodkomponenter utført utenfor sykehuset ved primærhelsetjenesten? Hensikten med denne oppgaven var å finne ut hvordan det er mulig med ...
    • Trygg mat med HACCP-basert internkontroll 

      Tomren, Randi Natalie (Bachelor thesis, 2020)
      1.0 Sammendrag Arbeidet med denne bacheloroppgaven har vært svært spennende. I starten av semesteret hadde jeg begrenset kunnskap om både internkontroll og HACCP, men gjennom disse månedene med undersøking og skriving, har ...
    • Undersøkelse av død rognkjeks i merd 

      Beckstrøm, Karianne; Hurlen, Ingrid Stokseth (Bachelor thesis, 2022)
      Rognkjeks er en av fiskeartene brukt som rensefisk til lakselusbekjempelse i oppdrettsanlegg. På grunn av høy dødelighet er det interessant å finne ut mer om rognkjeksens velferd i merd, og om rognkjeksens tilstand kan ...
    • Undersøkelse av hemolyse interferens på folat, kalium og ASAT 

      Trinh, Thomas Uy; Kimani, Geoffrey Mwangi; Mogstad, Jon Terje Kuløy (Bachelor thesis, 2019)
      Innledning: Problemstilling: Hvor hemolysert kan en blodprøve være for å kunne gi nøyaktige svar ved serumprøver i folat, kalium og ASAT ved Ålesunds Cobas moduler? Hensikten med dette forsøket er å måle hemolyse-indeks ...
    • Undersøkelse av laks- og sjøørretbestandene i Stordalselva på Sunnmøre 

      Baardsen, Ingvild. Pedersen, Haakon Arthur. Sørvik, Hanne Elise Gjelsten. (Bachelor thesis, 2019)
      Denne oppgaven handler om bestandsutvikling av laks og sjøørret i ei lokal elv på Sunnmøre. Oppgaven har hovedfokus på elvefasen til fisken. Det ble utført 5 kvalitative intervju, der det ble sett på historien til elva og ...