Blar i Institutt for Biologiske fag Ålesund på tittel
Viser treff 24-43 av 285
-
Bruk av ultralydbehandling for å forbedre kvalitetsparametere og funksjonelle egenskaper til fiskeproteinhydrolysat ekstrahert fra makrell
(Bachelor thesis, 2023)Fiskeproteinhydrolysat (FPH) fra fiskerestråstoff, produsert via enzymatisk hydrolyse åpner for økt tilgjengelighet av bioaktive og funksjonelle egenskaper sammenlignet med ubehandlet protein. Benyttelse av marint restråstoff, ... -
Bruk av videosystem og KI for å finne lakseluslarver i ferske planktonprøver
(Bachelor thesis, 2024)Lakselusen koster oppdrettsnæringen mange milliarder i året og dreper både villaks og oppdrettslaks. Det har blitt utviklet en spredningsmodell for lakselus som brukes for å finne steder med høyt smittepress. Spredningsmodellen ... -
Bruken av RT-qPCR og LFA i deteksjonen av SARS-CoV-2 – en metodesammenligning
(Bachelor thesis, 2021)I mars 2020 erklærte verdens helseorganisasjon COVID-19 for en pandemi. I desember 2020 ble det registrert på verdensbasis over 100 000 nye smittetilfeller hver dag. Per idag er (den molekylærgenetiske) analysemetoden ... -
Bærekraftig bruk av lakseblod.
(Bachelor thesis, 2021)I dagens oppdrettsnæring blir det meste av fisken brukt, men blodet er noe som ingen bruker direkte. Blodet er derfor en stor ugift for bedrifter å kvitte seg med, med tanke på det blir kastet. Det er her vi ønsker å komme ... -
Challenges and opportunities of underwater image analysis for lice counting and welfare assessments of Atlantic salmon (Salmo salar) during the sea-phase
(Master thesis, 2023)Havbruksnæringen har i lang tid vært anerkjent som en industri med potensial til å møte fremtidens behov for høyere matproduksjon, og den norske oppdrettsnæringen har vært i sterk vekst de siste tiårene. Til tross for de ... -
The combined effect of pulsed electric field treatment and brine salting on changes in the oxidative stability of lipids and proteins and color characteristics of sea bass (Dicentrarchus labrax)
(Peer reviewed; Journal article, 2021)A combined effect of pulsed electric field application and salting in a brine with 5 and 10% w/w NaCl on oxidative stability of lipids and proteins, as well as color characteristics of sea bass samples, was assessed in the ... -
Combined effects of ultrasound, plasma-activated water, and peracetic acid on decontamination of mackerel fillets
(Peer reviewed; Journal article, 2021)It is usually quite challenging to rely on one single intervention to achieve a satisfactory antimicrobial effect and maintain quality attributes of food. This study aimed to investigate the decontamination effectiveness ... -
Comparing Life Cycle Assessment (LCA) of Salmonid Aquaculture Production Systems: Status and Perspectives
(Journal article; Peer reviewed, 2019)Aquaculture is the fastest growing food sector worldwide, mostly driven by a steadily increasing protein demand. In response to growing ecological concerns, life cycle assessment (LCA) emerged as a key environmental tool ... -
Comparing the primary energy and phosphorus consumption of soybean and seaweed-based aquafeed proteins – A material and substance flow analysis
(Journal article; Peer reviewed, 2018)This study compares the environmental performances of two protein sources for aquafeed production: Brazilian soy protein and Norwegian seaweed protein concentrates. The efficiency and sustainability of these two production ... -
Considering elements of natural strategies to control salmon lice infestation in marine cage culture
(Peer reviewed; Journal article, 2022)Salmon lice are a severe problem in salmonid aquaculture and also affect wild salmon smolts migrating through fjord systems in spring. To keep the lice burden within acceptable limits, frequent use of chemical delousing ... -
Consumer acceptance of new food trends resulting from the fourth industrial revolution technologies: A narrative review of literature and future perspectives
(Peer reviewed; Journal article, 2022)The growing consumer awareness of climate change and the resulting food sustainability issues have led to an increasing adoption of several emerging food trends. Some of these trends have been strengthened by the emergence ... -
Depigmentation - Possible causes of change in phenotype, potential genetic mechanisms, and methods for investigating the cause of depigmentation
(Bachelor thesis, 2022)Defekter i pigmentering klassifiseres som enten hypo-, hyper- eller depigmentering. Hypo- og hyperpigmentering er tilstander med henholdsvis redusert og økt mengde pigment. Depigmentering er en tilstand hvor områder av ... -
Development of RT-qPCR for quantification of human enterovirus D68 in vitro
(Journal article; Peer reviewed, 2023) -
DGGE Identification of Microorganisms Associated With Borrelia burgdorferi Sensu Lato- or Anaplasma phagocytophilum-infected Ixodes ricinus Ticks from Northwest Norway
(Journal article; Peer reviewed, 2013)Ticks acquire a wide range of microorganisms as a natural part of their lifecycle. Bacteria, viruses, and protozoa can be transmitted to ticks during feeding and free-living phases. DGGE profiling is a molecular method to ... -
DHA-indusert stressrespons i A549-celler med fokus på ekspresjonen av Beclin 1-genet
(Bachelor thesis, 2021)Lungekreft av typen NSCLC (non-small cell cancer) er en alvorlig og potensielt dødelig diagnose med få effektive og gode behandlingstilbud. Kunnskap om hvordan naturlige ressurser som omega-3 flerumettede fettsyrer påvirker ... -
Differensialtelling av leukocytter med ABX Pentra XL 80
(Bachelor thesis, 2023)Denne bacheloroppgaven omhandler produksjon av en bildeprosedyre angående utførelsen av 5-differensialtelling på ABX Pentra XL 80 produsert av Horiba Medical. Kjernen i oppgaven var å produsere en bildeprosedyre som ... -
Digital transformation in the agri-food industry: recent applications and the role of the COVID-19 pandemic
(Peer reviewed; Journal article, 2023)Providing food has become more complex because of climate change and other environmental and societal stressors, such as political instability, the growth in the world population, and outbreaks of new diseases, especially ... -
DNA and scale reading to identify repeat spawning in Atlantic salmon: Unique insights into patterns of iteroparity
(Journal article; Peer reviewed, 2023)Iteroparity represents an important but often overlooked component of life history in anadromous Atlantic salmon. Here, we combined individual DNA profiling and scale reading to identify repeat spawners among ~8000 adult ... -
Drag Forces and deformation of aquaculture cages – full-scale towing tests in the field
(Journal article; Peer reviewed, 2018)Fish cages can experience strong loads due to hydrodynamic forces in the sea. Numerical models are often used to estimate drag forces on net cages, and the development and validation of such models is mostly based on ... -
E-læring i mikrobiologi
(Bachelor thesis, 2017)Denne oppgaven er et bachelorprosjekt som er laget på bakgrunn av et ønske fra både lærere og studenter om et mer variert læringstilbud. Oppgaven inneholder både en visuell del i form av filmer, og en skriftlig del, i form ...