Miljømessige, økonomiske og teknologiske utfordringer ved fangst av Calanus finmarchicus
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3102836Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Målet med masteroppgaven er å se på hvordan fangst og ombordprosessering avCalanus finmarchicus/ raudåte foregår i Norge idag, og utfordringene og mulighe-tene i næringen. Masteroppgaven er en del av Calafeed prosjektet som har somhovedmål å utnytte raudåte som en foringrediens til laks i oppdrettsnæringen. Cala-nus finmarchicus eller raudåte er en planktonorganisme som lever i norskehavet.Den er en sentral del av økosystemet, og er en viktig del av næringskjeden til pe-lagrisk fisk som sild og makrell. I tillegg er raudåte sentral i matfatet til fiskelarver(Thorsen Broms 2019). Det er flere grunner til at det å analysere raudåte som enfiskefôringrediens er viktig, og det begrunnes med at raudåte inneholder essensiellenæringsstoffer som fisken trenger, og dette utnyttes i dag av pelagrisk fisk. I fremti-den kan disse bli benyttet i oppdrettsnæringen som en del av foret til laksen. I dager det en stadig økende bruk av soya og andre vegetabilske ingredienser, men dissefører derimot til helseutfordringer hos laksen, lavere vekst og redusert forutnyttelse(Gatlin mfl. 2007). Raudåte kan potensielt være en bærekraftig ingrediens ved atden finnes i norskehavet, og foret til laksen i oppdrettsnæringen består av 50-60%marine proteiner som ikke kan erstattes av vegitabilske, og dermed kan Calanusfinmarchicus være en lokal ingrediens som kan erstatte andre marine ingredienser ifiskeforet (Skretting 2021) (Naylor mfl. 2009). Det at Calanus finmarchicus finnes inorskehavet kan også potensielt være kostnadsreduserende i produksjon av fiskefor.For å finne mer informasjon ble det foretatt et litteratursøk som ga lite informasjon,og dette førte til at det ble foretatt intervjuer med rederier og forskere som er knyttettil næringen. Intervjuobjektene ga informasjon innenfor sesong, operasjon, ombordog annen relevant informasjon. Det ble gjennomført et åpent semistrukturelt inter-vju der det ble benyttet en intervjuguide, men samtidig var intervjuet åpent slik atintervjuobjektene kunne komme med annen relevant informasjon. Intervjuobjektenevar enige om at dette er en næring med mye potensiale, men at det trengs utvikling ispesielt tre hovedområder. Hovedområdene er kartlegging av hvor raudåten befinnerseg og hvordan en finner den, nye fangstmetoder for å effektivisere høstingen og nyeombordprosseseringsteknikker som gjør at en kan oppbevare mer ombord. For kart-legging kom ideer om bruk av seildroner og satelittbilder som et forslag, for høstingvar det bruk av mer passive løsninger eller bobletrål, og for ombordprosesseringenvar det å separere raudåte i to straksjoner, en fettrik og en proteinrik ombord. Alleintervjuobjektene var enige at det trengs mer ressurser, utvikling og kapital i nærin-gen for å finne nye løsninger for høsting og bearbeiding om bord, men at potensialetfor at raudåte kan bli en foringrediens er der. The goal of the master’s thesis is to examine how the capture and onboard processingof Calanus finmarchicus are carried out in Norway today, along with the challengesand opportunities in the industry. The master’s thesis is part of the Calafeed project,which aims to utilize Calanus finmarchicus as a feed ingredient for salmon in theaquaculture industry. Calanus finmarchicus is a planktonic organism that lives inthe Norwegian Sea. It is a central part of the ecosystem and plays an important rolein the food chain of pelagic fish such as herring and mackerel. Additionally, Calanusfinmarchicus is a crucial food source for fish larvae (Thorsen Broms 2019). Thereare several reasons why analyzing Calanus finmarchicus asa fish feed ingredient isimportant. Calanus finmarchicus contains essential nutrients that fish need, whichare currently utilized by pelagic fish. In the future, these nutrients could be utilizedin salmon aquaculture as part of their diet. Currently, there is an increasing use ofsoy and other vegetable ingredients, but these can lead to health challenges, reduced growth, and lower utilization in salmon (Gatlin mfl. 2007). Calanus finmarchicushas the potential to be a sustainable ingredient since it is found in the NorwegianSea, and the feed for salmon in the aquaculture industry consists of 50-60% marineproteins that cannot be replaced by vegetable sources (Skretting 2021) (Naylor mfl.2009). Therefore, Calanus finmarchicus can be a local ingredient that can substitutefor other marine ingredients in fish feed. The presence of Calanus finmarchicus in theNorwegian Sea could also potentially reduce production costs for fish feed. To gathermore information, a literature search was conducted, but it provided limited information. As a result, interviews were conducted with fishing companies and researchersassociated with the industry. The interviewees provided information on the seasons,operations, onboard processes, and other relevant details. An open semi-structuredinterview was conducted using an interview guide, but the interview also allowedthe interviewees to provide additional relevant information. The interviewees agreedthat this is an industry with great potential but requires development in three mainareas. These areas include mapping the distribution and locating Calanus finmarchicus, developing new harvesting methods to improve efficiency, and implementingnew onboard processing techniques to increase storage capacity. Ideas such as usingsail drones and satellite imagery were suggested for mapping, while more passivesolutions or bubble trawls were proposed for harvesting. Regarding onboard processing, separating Calanus finmarchicus into two fractions, one rich in fat and theother rich in protein, was discussed. All interviewees agreed that the industry needsmore resources, development, and funding to find new solutions for harvesting andonboard processing, but they acknowledged the potential for Calanus finmarchicusto become a feed ingredient.