Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPetersen, Leif Inge Ree
dc.contributor.authorThomassen, Karianne
dc.date.accessioned2023-07-11T17:28:53Z
dc.date.available2023-07-11T17:28:53Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.ntnu:inspera:144929021:93746251
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3078061
dc.description.abstractDenne oppgaven tar for seg ulike fremstillinger av motiver de første korsfarerne hadde og hvordan de har blitt fremstilt i moderne tid. Ut ifra den faghistoriske konsensusen som etablerer at det første korstoget var primært motivert av religiøs idealisme blir andre fremstillinger diskutert. Korsfarerne har blitt fremstilt som blodtørstige, grådige og lykkejegere, men og som religiøst intolerant, fanatiske og uvitende. Ettersom primærkildene ikke støtter disse karakteriseringene eller de tilskrevne motivene har jeg gjort en historiografisk undersøkelse for å spore røttene til denne forvridningen av historien. Funnet er at den samme tropen blir gjenprodusert fra ulike hold, enten det er islamister, vestlige aktører eller kristne ledere. Først viser jeg at opplysningshistorikere var menn av deres egen tid, og at historieskrivningen deres i stor grad var kjennetegnet av moralske dommer og et ønske om å svekke geistligheten. På 1800-tallet ble korstogsnarrativet okkupert av imperialister som så seg selv som en kontinuitet av det første korstog. Denne forestillingen ble så godtatt blant både muslimske intellektuelle og historikere på første del av 1900-tallet. Resultatet er at man sitter igjen med en fremstilling av korstoget og av korsfarerne som er politisert i stor grad, og som ikke stemmer overens med faghistorisk konsensus.
dc.description.abstractThis master´s thesis is a research of different representations of the motivation of the first crusaders. By looking at the scholar consensus I discuss the other depictions found in the Enlightment, in the Imperial Age, in Islamism, decolonization and more recent times. The crusaders have been depicted as greedy, intolerant, fantic and imperialists. This is not in accordance with the source material regarding the first crusade. The modern historical research overwhelmingly supports the claim that the crusaders were primarily motivated by Christian love for their God and their spiritual brothers in the East. I show how the same false account of the crusaders gets constributed by the different groups although they have different motives for portraying the crusades as they do.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvorfor deltok de i det første korstoget? En historiografisk undersøkelse av framstillinger av motivasjon i det første korstoget
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel