Design and testing of a natural-circulating heat storage for cooking
Abstract
De siste årene har verden gjennomgått betydelige forbedringer når det gjelder tilgang til elektrisitet.Likevel manglet fortsatt omtrent 770 millioner mennesker tilgang til elektrisitet i 2021, ifølgeen rapport fra World Energy Outlook. Flertallet av disse bor i Afrika sør for Sahara. Mangelenpå elektrisitet gjør at mat tilberedes tradisjonelt, med biomasse eller annet fast brensel som energikilde.Slik tilbereding kan være svært forurensende og gir et miljøproblem som følge av avskogingi tett befolkede områder. Det anslås i nevnte rapport at helserisikoen forbundet med luftforurensningfra forbrenning av disse materialene, samt parafin, årlig forårsaker 2,5 millioner prematuredødsfall.
For å bekjempe uren matlaging, har det tidligere blitt utviklet flere rene matlagningsløsninger. Enutfordring med disse er imidlertid at mange av menneskene løsningene er tiltenkt mangler mulighetentil å lagre energi. Det resulterer i begrenset bruk hvis løsningene drives av intermitterendeenergikilder som sol og vindkraft. Bruken av disse systemene kan dermed utvides hvis de implementeresmed en lagringsløsning for å lagre energi over tid. Derfor undersøker denne oppgavendesign og testing av et naturlig sirkulerende varmelager for matlaging som kan implementeres iAfrikanske omgivelser.
Systemet består av to tanker fylt med olje, koblet til hverandre gjennom rør. Den ene tankenfungerer som et lager for energi i form av varme, og den andre som en koker. Kokeren er en mindretank som inneholder et varmeelement og en gryte som kan brukes til matlaging. Denne utformingengjør det mulig å kun måtte varme opp et lite volum olje, som gjennom naturlig sirkulasjon, kanvarme opp lageret eller tillate matlaging. Naturlig sirkulasjon kan også muliggjøre å senere tappelageret for energi for å tillate matlaging, selv når elektrisitet fra energikilden ikke er tilgjengelig.Temperaturer og strømmen av olje i systemet reguleres av en ventil.
Et system er designet, bygget og testet for å demonstrere og videreutvikle konseptet beskrevet ovenfor.Under testingen ble det lagt vekt på effektiviteten til naturlig sirkulasjon for å gi tilstrekkeligkraft til matlaging og på metoder for å kontrollere kokerens temperatur. Gjennom et innledendesett med eksperimenter ble systemet testet med varierende suksess. Når energi ble tilført systemetgjennom varmeelementet, oppsto naturlig sirkulasjon, som ladet og termisk stratifiserte lageretsamtidig som det opprettholdt tilstrekkelige temperaturer i kokeren. Når systemet ble tappet forenergi oppstod tilstrekkelig naturlig sirkulasjon for å opprettholde matlaging bare når systemet varfulladet, og etterlot en betydelig mengde energi i lageret når dette ikke var tilfellet. Utbedringsmetoderble derfor foreslått og testet. Disse besto av en ny ventil, som tillot brukeren å kontrollerestrømmen av olje fra utsiden av systemet, og en manuell pumpe for å hjelpe til med å fullstendigtømme lageret for brukbar energi. Gjennom ett sett med senere eksperimenter ble effekten avmodifikasjonene testet. Eksperimentene viste at fortrengningsventilen ga tilsvarende kontroll, medkun mindre forskjeller fra forrige løsning. Løsningen var imidlertid trygg og lettere å regulere.Pumpen tillot utvinning av brukbar energi selv når lageret ikke var fulladet, men ytterligere optimaliseringer nødvendig før implementering. En matlagingstest av 2 kg kidneybønner fra lagretenergi viste også at systemet er tilstrekkelig til å tilberede mat til et betydelig antall mennesker.Fulladet kan prototypen lagre 6,8 kWh med brukbar energi, og gjennom testing har den vist seg ålagre brukbar energi i over 16 timer.
Basert på resultater fra testing og andre hensyn, anses systemet som klart for testing under virkeligeforhold i det sørlige Afrika. The world has seen significant improvements regarding access to electricity in recent years. Still,approximately 770 million people do not have access in 2021, according to a report by the WorldEnergy Outlook, with the majority living in Sub-Saharan Africa. The lack of electricity causesfood to be cooked traditionally, using biomass or other solid fuels as an energy source. Traditionalcooking can be highly polluting and unclean and contributes to deforestation and the subsequentdegradation of the environment. It is estimated in the same report that health risks associatedwith air pollution from burning these materials, as well as kerosene, cause 2.5 million prematuredeaths annually.
Several clean cooking solutions have been designed and developed to combat unclean cooking, butmany lack the possibility to store energy, resulting in limited use if powered by intermittent energysources such as solar or wind power. Their use can be extended if implemented with a storagesolution to store energy over time. Therefore, the thesis investigates the design and testing of anatural-circulating heat storage solution for cooking to be implemented in rural areas of southernAfrica.
The system consists of two tanks filled with oil, connected to each other through piping, whereone tank serves as a sensible heat thermal energy storage, SHTES, and the other as a cooker. Thecooker is a smaller tank containing a heating element and a pot that can be used for cooking.This design allows for only heating a small volume of oil which, through natural circulation, cancharge the SHTES or allow cooking directly. The SHTES can later be discharged through reversednatural circulation to allow cooking, even when power to the heating element is not available.Temperatures and the flow of oil are regulated through a valve concept.
A system has been designed, built, and tested to demonstrate and further develop the conceptdescribed above. The emphasis during testing was on the efficiency of the natural circulation toprovide adequate cooking power and on methods for controlling the cooker temperature. Througha preliminary set of experiments, the system was tested with varying success. When powering theheating element, natural circulation occurred, which charged and thermally stratified the SHTESwhile maintaining adequate temperatures in the cooker. When discharging, adequate naturalcirculation to sustain cooking only occurred when the system was fully charged, leaving a significantamount of energy in the SHTES when this was not the case. Remediation methods were thereforeproposed and tested. These consisted of a new type of valve, allowing the user control of the flowfrom outside the system, and a manual pump to assist in fully discharging the SHTES of usableenergy. Through a set of final experiments, the effect of the modifications was tested. Experimentsshowed that the displacement valve provided similar control, with only minor differences to theprevious solution, but was safe and easier to regulate. The pump allowed the extraction of usableenergy even when the SHTES was not fully charged, however, further optimization is requiredbefore implementation. A cooking test of 2kg of kidney beans from stored energy also showedthat the system is proficient in cooking wet foods for a substantial amount of people. When fullycharged, the prototype can store 6.8 kWh of usable energy, and through testing, it has been provedto store usable energy for over 16 hours.
Based on results from testing and other considerations, the system is deemed ready for testingunder real-life conditions in rural areas of southern Africa.