Show simple item record

dc.contributor.advisorMork, Paul Jarle
dc.contributor.authorKokkvoll, Laila Morken
dc.contributor.authorSolbakken, Johanne
dc.date.accessioned2022-07-06T17:19:40Z
dc.date.available2022-07-06T17:19:40Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:111350261:112687535
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3003234
dc.description.abstractHensikt: Å undersøke effekten av søvnvarighet på kroppssammensetning for personer med en BMI over tjuefem, og som er i et kaloriunderskudd. Det blir også evaluert om søvnrestriksjon påvirker nivåene av leptin og ghrelin, og om en endring i disse hormonene er assosiert med økt risiko for overvekt og fedme. Metode: Et litteratursøk ble gjennomført på databasene Oria og PubMed. Åtte studier ble inkludert, og fem av dem sammenlignet søvnrestriksjon og kaloriunderskudd med en ikke-eksponert gruppe. Resultat: Flertallet av de inkluderte studiene rapporterte en signifikant forskjell i hva vekttapet besto av; de eksponerte gruppene mister mindre fett, og mer fettfri masse sammenlignet med de ikke-eksponerte gruppene. Studiene viste en nedgang i leptin konsentrasjoner etter søvnrestriksjon, men ingen signifikant forskjell i ghrelin konsentrasjoner. Konklusjon: Tilstrekkelig mengder søvn er en faktor som har stor innvirkning på kroppssammensetningen i en vektreduksjonsfase, og funnene gir bevis for at søvnlengden spiller en nøkkelrolle i det appetittregulerende hormonet leptin.
dc.description.abstractAim: To investigate the effect of sleep duration on body composition for people with a BMI over twenty-five, and who are in a calorie deficit. Also, to evaluate whether sleep restriction affects the levels of leptin and ghrelin, and whether a change in these hormones is associated with an increased risk of overweight and obesity. Methods: A literature search was performed in the databases Oria and PubMed. Eight studies were included, and five of them compared sleep restriction and calorie deficit to a non-exposed group. Results: A majority of these studies reported a significant difference in what the weight loss consisted of; the exposed groups lost less fat, and more fat-free mass compared to the non-exposed groups. The studies showed a decrease in leptin concentrations after sleep restriction, but no significant difference in ghrelin concentrations. Conclusion: Adequate amounts of sleep are a factor that has a major impact on body composition during a weight reduction phase, and the findings provide evidence that sleep duration plays a key role in the appetite-regulating hormone leptin.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe effect of sleep duration on changes in body composition during calorie deficit for obese individuals
dc.typeBachelor thesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record