Lønnsomhetsanalyse av Credo Restaurant & Bistro AS
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2998784Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
- NTNU Handelshøyskolen [1623]
Sammendrag
I denne bacheloroppgaven har vi gjennomført en lønnsomhetsanalyse av Credo Restaurant &Bistro AS i perioden 2016 til 2020. Credo Restaurant & Bistro AS er en Michelin-restaurant iTrondheim som eies og drives av Heidi Bjerkan. I tillegg er Credo Restaurant & Bistro ASanerkjent av Michelin med det grønne emblemet for bærekraft, en utmerkelse gitt tilrestauranter som ligger i forkant av bransjen tilknyttet bærekraftig og sirkulær drift avvirksomheten. Dette dannet motivasjonsgrunnlaget for vår oppgave, da vi er interesserte ihvordan bærekraftig drift påvirker en virksomhets lønnsomhet.
For å kunne studere lønnsomheten til Credo Restaurant & Bistro AS, samt utviklingen avdenne, har vi gjennomført en regnskapsanalyse med særlig vekt på lønnsomhet. Utover dettehar vi også undersøkt nøkkeltall innenfor likviditet, soliditet og finansiering, noe som gir etgrunnlag for å kunne studere Credos utvikling på et mer detaljert nivå. For å kunne analysereinterne og eksterne faktorer som påvirker Credo, har vi valgt å gjennomføre en SWOT-analyse.Som et ledd av dette gjennomførte vi et intervju med Heidi Bjerkan, som ga oss en bedreforståelse og innsikt i hvordan Credo drives.
Vi har valgt å sammenligne utviklingen av Credos lønnsomhet med Fagn AS, en annenMichelin-restaurant i Trondheim. Selv om Bjerkan uttalte at de ikke ser på hverandre somkonkurrenter, heller supplementer til hverandre, har vi valgt å gjennomføre en benchmarkingfor å kunne sammenligne Credos lønnsomhet med en lignende aktør i bransjen.
Vår analyse viser at Credo har hatt en overordnet lønnsom drift i perioden. Dette til tross forde eksterne forholdene som har påvirket virksomheten både direkte og indirekte. Dissefaktorene er primært knyttet til bytte av lokaler samt nedstengningen av samfunnet i forbindelsemed Covid-19. Det gjenstår å se de langsiktige virkningene av periodens hendelser. In this bachelor thesis we have conducted a profitability analysis of Credo Restaurant & BistroAS in the period from 2016 to 2020. Credo Restaurant & Bistro is a Michelin-Restaurantlocated in Trondheim, which is run by Norwegian chef and owner Heidi Bjerkan. In additionto being a Michelin star restaurant, Credo was rewarded the Green Star by Michelin, an awardgiven to restaurants at the forefront of the industry regarding sustainable practices. This laidthe motivational foundation of our bachelor thesis, as we were interested in studying how astrong sustainable profile affect a company’s profitability.
To study Credo’s profitability, as well as the development over time, we conducted anaccounting analysis with a strong focus on the profitability aspect. Additionally, we studiedkey financial figures relating to liquidity, solidity, and funding, which gave us insights tofurther evaluate Credo’s economic development over time. To analyse internal and externalfactors that affects Credo, we applied a SWOT-analysis. As part of this we conducted aninterview with Heidi Bjerkan, which gave us valuable insights in Credo’s operations.
Furthermore, we chose to compare Credo’s profitability with Fagn AS, another Michelinrestaurant located in Trondheim. Even though Heidi personally stated that she does not look atFagn as competitors per se, rather supplements to each other, we chose to conduct a comparisonby using Fagn as a benchmark to evaluate Credo’s profitability compared with other companiesin the business.
Our analysis show that Credo generally has a profitable operation, despite external factorswhich affected their business. These factors are primarily linked to the new location of Credo,as well as the lockdown following Covid-19. We are yet to see the long-term effects of theperiod’s events.