Hva fremmer og hemmer læring i et praksisfellesskap ved Luftkrigsskolen? - En casestudie om 5 kadetters subjektive oppfatninger rundt hva som bidrar til å fremme og hemme læring i praksisfellesskap
Abstract
I denne kvalitative studien har jeg sett på hva som fremmer og hemmer læring i et praksisfellesskap ved Luftforsvarets krigsskole (LKSK). Dette er en relevant problemstilling som kan bidra med å supplementere hvordan lederutdanningen ved LKSK kan gjennomføres for å sikre læring hos kadettene. Utdanningen har som mål å utdanne gode og reflekterte ledere, noe som er av stor betydning for Norges forsvar i en verden hvor trusselnivået er høyt.
For å kunne besvare problemstillingen startet jeg med å observere to lag i Kull 85 ved
LKSK. Med utgangspunkt i disse observasjonene gjennomførte jeg intervju med til sammen 5 kadetter fra de lagene som var blitt observert. Observasjonene og funnene fra intervjuene ble deretter analysert og drøftet for å kunne gi et svar på hva som fremmer og hemmer læring i et praksisfellesskap ved LKSK.
Det kom frem at den enkeltes engasjement var viktig for at kadettene skulle involvere seg i
samarbeid med andre kadetter, noe som igjen ble opplevd som en forutsetning for læring. For at kadettene skulle være engasjerte var det viktig at det var et godt miljø i praksisfellesskapet. Dersom trygghet, tillit, aksept og tilhørighet var til stede i fellesskapet, opplevde informantene trivsel og følte seg samtidig komfortable med å involvere seg. I tillegg til engasjement ble mangfold og kommunikasjon nevnt som viktige elementer for kadettenes læring i praksisfellesskapet. Mangfold virker læringsfremmende ved at det innebærer en økt kunnskapsutveksling mellom kadettene ved at de deler sine erfaringer. Dette vil i større grad være mulig dersom miljøet i laget er godt. God kommunikasjon beskrives som en forutsetning for et godt samarbeid og dermed også for læringen i
praksisfellesskapet. Funnene viste også at selvbevissthet og refleksjon er sentralt for læring ved LKSK. Refleksjon ser ut til å bidra til å øke den enkeltes selvbevissthet, og selvbevisste kadetter synes å ha bedre innsikt i egen kompetanse og forbedringspotensial. Mine funn indikerer at tilstedeværelse av de nevnte faktorene er sentrale for å fremme læring i praksisfellesskap ved LKSK, og at fraværet av disse faktorene vil kunne hemme læringen.
Funnene ble sett i lys av relevant teori knyttet til praksisfellesskap og læring i
praksisfellesskap. Det er et håp om at denne studien av hva som påvirker læring i praksisfellesskap kan bidra til å tilrettelegge for en bedre gjennomføring av læring i praksis ved LKSK. Dette kan også være relevant for andre studieretninger som har likhetstrekk med utdanningen ved LKSK.