"Den som har skoen på vet best hvor den trykker" - Hvordan opplever barn med funksjonsnedsettelser i 1.-3. klasse (6-9 år) egen mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter?
Master thesis
Date
2015Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for sosialt arbeid [1398]
Abstract
Bakgrunn: Denne kvalitative studien handler om barn med funksjonsnedsettelse i alderen 6-9 år og hvordan de opplever egen mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter. Familien og hjemmet er en viktig del av barns oppvekst. For barna i denne studien er skolen den største arenaen utenom hjemmet. Det har derfor vært hensiktsmessig å utforske hvordan både barn, foreldre og også lærere opplever mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter når det gjelder disse barna.
Problemstilling:
Hvordan opplever barn med funksjonsnedsettelser i 1. – 3. klasse (6-9 år) egen mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter?
Hvordan opplever barnet at de voksne setter mål som angår dem?
Hvordan vurderer foreldre og lærere barnets mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter?
Metode: Kvalitative semistrukturerte intervju med 6 barn med funksjonsnedsettelser, deres foreldre og lærere. Alle intervjuene ble gjennomført hver for seg, til sammen 18 intervju. Systematisk tekstkondensering er brukt i analysen som førte frem til 3 kategorier; aktivitet, fellesskap og oppfølging.
Resultat og konklusjon: Barn med funksjonsnedsettelser vil bli oppfattet som «vanlige barn». Foreldre og lærere ser i større grad barnas funksjonsnivå som utslagsgivende for deltakelse, mens barna selv er opptatt av å være med på det de andre barna gjør. Omgivelser som fremmer deltakelse og aktivitet virker inn på muligheten barn med funksjonsnedsettelser får til å mestre alderstypiske aktiviteter. Selvbestemte mål med utgangspunkt i barnets interesser og beskrivelser av egen aktivitetsutføring, fremmer motivasjon, innsats og mestring. Foreldre og lærere etterspør bistand til identifisering av aktuelle mål og forslag til tiltak.