Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorGreenall, Annjo Klungervik
dc.contributor.authorFornes, Ingrid
dc.date.accessioned2022-02-18T18:22:02Z
dc.date.available2022-02-18T18:22:02Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:80303918:12031912
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2980192
dc.description.abstractDe siste årene har vi sett en økning i bruken av internasjonal arbeidskraft i serveringsnæringen i Norge, spesielt i restaurantbransjen. Denne masteroppgaven har som mål å se nærmere på oppfatningene omkring bruken av Engelsk i restaurantbransjen i Norge. Studien benytter en tilnærming av både kvalitativ og kvantitativ metode, nærmere bestemt intervju og spørreundersøkelse. Fem intervju ble gjennomført totalt, bestående av en fra ledelsen og fire servitører. Spørreundersøkelsen var rettet mot gjester, og registrerte 171 svar hvor 121 var kvinner og 50 var menn. Funnene viser at det er generelt få problemer vedrørende bruken av Engelsk i restauranter i Norge, hverken fra ledelsen, servitørene eller gjestene. Flertallet av gjestene ser ikke ut til å ha noen formening angående bruk av språk for kommunikasjon på restauranter, så lenge de blir forstått. Allikevel er det funn som tyder på at servitørene kan oppleve utenforskap på grunn av at de ikke kan Norsk. Det er også indikasjoner på negative holdninger vedrørende bruken av det engelske språket og det kan tyde på at bruken av andre språk enn norsk kan trigge fremmedfiendtlige holdninger. Disse funnene antyder at flerspråklighet på arbeidsplassen kan være utfordrende, spesielt for de ansatte som bare snakker engelsk, selv om flertallet av den norske befolkningen ser ut til å være komfortabel med å snakke Engelsk.
dc.description.abstractIn recent years we have seen an increase in the use of international workforce in the service business in Norway, especially in Norwegian restaurants. This master’s thesis aims to investigate what the perceptions are regarding the use of English by international staff in restaurants in Norway. The study employs a mixed-methods approach including both in-depth interviews and a survey. Five interviews were conducted in total, with one manager and four servers. The survey targeted eating guests which registered 171 responses, 121 were women and 50 were men. The results showed that there are generally few problems with using English in restaurants in Norway as a language for communication, neither from the perspective of management, servers or the guests. The servers favour using English because of efficiency and for its great value as a lingua franca in a multilingual workplace. The majority of the guests do not seem to care whether the communication is in English or Norwegian as long as the guests are understood. However, there are reports of feelings of social exclusions because of the inability to speak the native language of Norway among the servers. The servers also report on challenging situations which include issues with guests regarding the usage of the English language instead of Norwegian, usually because the guests do not feel comfortable speaking English. There are also indications of negative attitudes towards the English language and it can seem like foreign language use sometimes trigger xenophobic attitudes. These results suggest that the multilingual workplace is a challenging situation, especially for the English-speaking servers, however the majority of the population in Norway seem to be comfortable using English for communication even though it is not the local language in Norway.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe use of English in Norwegian restaurants as perceived by the management, servers and guests.
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel