Show simple item record

dc.contributor.authorLein, Ingrid
dc.contributor.authorBerge, Gerd Marit
dc.contributor.authorBogevik, André Sture
dc.contributor.authorHamre, Kristin
dc.contributor.authorAas, Grete Hansen
dc.contributor.authorKortner, Trond M.
dc.contributor.authorKousoulaki, Katerina
dc.contributor.authorKrogdahl, Åshild
dc.contributor.authorRemø, Sofie C.
dc.contributor.authorSæle, Øystein
dc.date.accessioned2022-01-10T14:08:28Z
dc.date.available2022-01-10T14:08:28Z
dc.date.created2021-12-06T15:16:35Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-82-8296-691-7
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2836774
dc.description.abstractRognkjeks har et velutviklet tarmsystem, men pH i magen faller først ved 1,0-1,5 gram. Rognkjeksen bør derfor tilbys agglomerert eller kaldekstrudert fôr fram til denne størrelsen. Fôr med 55 % protein, 17 % fett og 6 % karbohydrat ga raskest vekst, mens høyere og lavere proteinnivå ga suboptimal immunrespons. Høyt nivå av fett i fôret ga høyt nivå av fett i lever, muskel og i blindtarmene. Rognkjeks har høy kapasitet til å fordøye fett, medium kapasitet for protein, og lav for karbohydrater. Det kan være nødvendig å tilsette mer kolin i fôrene for å bedre transporten av fett fra tarm til lever og kropp. Veksten kan til en viss grad styres ved å bytte fett mot karbohydrater, men konsekvensen av ulik kroppssammensetning bør undersøkes. Behovet for vitamin C er trolig høyere enn for laks (>360 mg/kg), mens behovet for andre mikronæringsstoffer tilsvarer behovet hos andre arter. Ekstra antioksidanter reduserte alvorlighetsgraden av katarakt noe. Finjustering av vitamin C, vitamin E og astaxantin og andre antioksidanter og utvalgte mineraler er nødvendig. Den høye forekomsten av katarakt i prosjektet tyder på en bør tenke nytt i forhold til fôrsammensetning for rognkjeks, bl.a. undersøke om mindre næringstette fôr gir bedre osmoregulering og dermed mindre katarakt.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to provide new knowledge about nutritional needs of the cleaner fish species ballan wrasse and lumpfish.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNofima ASen_US
dc.relation.ispartofNofima rapportserie
dc.relation.ispartofseriesNofima rapportserie;
dc.rightsNavngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no*
dc.titleErnæringsbehov og fôring for optimal helse og overlevelse av rensefisk - Del 2 Rognkjeksen_US
dc.title.alternativeNutritional needs and feeding for optimal health and survival of cleanerfishen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.source.pagenumber75en_US
dc.source.issue28/2021en_US
dc.identifier.cristin1965184
dc.relation.projectFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering: 901331en_US
dc.relation.projectNofima AS: 12034en_US
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal