Show simple item record

dc.contributor.advisorKjelsvik, Marianne
dc.contributor.authorSjøholt, May-Britt Kjølsøy
dc.contributor.authorSkarstein-Sulebakk, Marte
dc.date.accessioned2021-09-25T16:44:25Z
dc.date.available2021-09-25T16:44:25Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:82584963:82589005
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2783418
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractNorsk tittel: Hvordan kan sykepleier i hjemmesykepleien forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demens? Hensikt: Oppgavens hensikt er å få en bedre forståelse og økt kunnskap om hvordan sykepleiere kan forebygge underernæring hos demente som bor i eget hjem. Metode: Dette er en systematisk litteraturstudie gjort ut ifra åtte vitenskapelige artikler. Artiklene ble analysert gjennom innholdsanalyse og fire tema ble funnet. Problemstillingen er selvvalgt. Resultat: Resultatene i litteraturstudien viser at sykepleiere manglet støtte fra sine ledere når det kom til ernæringskartlegging, og at dette er en viktig del for å kunne forebygge underernæring blant hjemmeboende demente. For liten tid og dårlige rutiner førte til at ernæringskartleggingen ble utsatt. Konklusjon: For at sykepleiere skal kunne forebygge underernæring blant demente som bor hjemme viser det seg å være hensiktsmessig å ha fastsatte kartleggingsverktøy og gode rutiner for kartlegging. Nok tid i ernæringsarbeidet er avgjørende, da pasienter med en demensdiagnose krever det. Det er viktig at sykepleiere får mer kunnskap om ernæring, for å kunne oppdage pasienter som står i fare for underernæring og tidlig sette inn tiltak.
dc.description.abstractEnglish title: How can a home care nurse prevent malnutrition in patients with dementia living at home? Purpose: The purpose of the thesis is to gain a better understanding and increased knowledge of how nurses can prevent malnutrition in dementia sufferers who live in their own homes. Method: This is a systematic literature study based on eight scientific articles. The articles were analyzed through content analysis and four topics were found. Results: The results of the literature study show that nurses lacked support from their managers when it came to nutrition mapping, and that this is an important part of being able to prevent malnutrition among people living at home with dementia. Too little time and poor routines led to the nutrition mapping being postponed. Conclusion: In order for nurses to be able to prevent malnutrition among patients with dementia who live at home, it turns out to be appropriate to have established mapping tools and good routines for mapping. Sufficient time for nutritional work is essential, as patients with a diagnosis of dementia require it. It is important that nurses gain more knowledge about nutrition, in order to detect patients who are at risk of malnutrition and be able to take measures at an early stage.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier i hjemmesykepleien forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demens?
dc.typeBachelor thesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record