Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHelberget, Lindis Kathrine
dc.contributor.authorVasanthavasan, Sarukesi
dc.contributor.authorLervåg, Emilie Mari Bjørkavoll
dc.date.accessioned2021-09-25T16:44:06Z
dc.date.available2021-09-25T16:44:06Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:82584963:82588993
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2783409
dc.description.abstractHensikt: Hensikten med denne studien var å finne ut hvordan sykepleiere kan bidra til å forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende med demens. Metode: Dette er en systematisk litteraturstudie. Problemstillingen blir drøftet i lys av forskningsartikler, relevant teori og selvvalgt litteratur. Det ble utført et systematisk litteratursøk i ulike databaser som er relatert til helsefag og medisin. Litteraturstudien inkluderer totalt 8 forskningsartikler. Resultat: I denne litteraturstudien kom vi frem til tre hovedresultat som gikk igjen i forskningsartiklene. Et av hovedfunnene er at forebyggingsarbeidet avhenger av sykepleierens kompetanse. Et annet er at manglende ressurser påvirker sykepleierens evne til å gi tilstrekkelig ernæringsomsorg. Det siste hovedfunnet er at samhandling spiller en stor rolle i forebyggingen av underernæring. Dette funnet viser også at det er manglende samarbeid mellom sykepleiere og ledelsen. Konklusjon: Vår konklusjon er at tilrettelagte måltider, kunnskapsbasert planlegging, det sosiale aspektet og kunnskap inngår i sykepleierens kompetanse. Behovet for sykepleierkompetanse er nødvendig i forbedringsarbeidet av pasientens ernæringsstatus. Manglende ressurser er et stort problem i hjemmesykepleien. Sykepleieren er avhengig av tilstrekkelig tid, nok bemanning og kartleggingsverktøy. For å kunne gi best mulig ernæringsomsorg er det viktig at sykepleieren samhandler med pasient, pårørende og andre profesjoner. Sykepleieren må kunne gi tilpasset ernæringsveiledning, respektere pasientens autonomi og gi støtte til pårørende.
dc.description.abstractAim: The aim of the study was to find out how nurses can prevent malnutririon in elderly people with dementia living at home. Method: This is a systematic literature study. The issue is discussed based on research studies, relevant theory and self-chosen literature. A systematic literature search was conducted in different databases that was related to health sciences and medicine. The literature study includes totally 8 research articles. Results: In this literature study we came up with three main results. One of the main findings is that the preventative work is relying on the competence of the nurse. Another finding is that lack of resources is affecting the nurse's ability to give good nutritional care. The last main finding is that interaction plays a big role in the prevention of malnutrition. This finding also shows that there is a lack of collaboration between nurses and the management. Conclusion: Our conclusion is that tailor-made meals, knowlegde-based planning, the social aspect and knowlegde is all included in the competence of nurses. The nurses competence is necessary in improving the patient’s nutritional status. Lack of resources is a big issue in homecare nursing. The nurse is relying on sufficient time, enough staff and nutrition screening tools. To provide good nutritional care it is important that the nurse interacts with the patient, next of kin and other professions. The nurse must be able to give tailored nutritional guidance, respect the patient’s autonomy and give support to next of kin.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos hjemmeboende med demens?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel