Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOlsen, Lars André
dc.contributor.authorVatne, Ingrid
dc.contributor.authorFørdestrøm, Ingeborg
dc.date.accessioned2021-09-25T16:43:24Z
dc.date.available2021-09-25T16:43:24Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:82584963:82588975
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2783391
dc.description.abstractHensikt: Oppgavens hensikt er å belyse hvilke utfordringer sykepleier kan møte på når han/hun kommer inn i hjemmet til en pasient med demens og skal utføre ernæringsarbeid, og hvordan vurdere og forebygge underernæring. Oppgaven skal øke kunnskapen om, og rette oppmerksomhet mot underernæring i hjemmesykepleien, og spesielt til pasienter med demens. Metode: Oppgaven er en systematisk litteraturstudie, hvor syv kvalitative- og kvantitative forskningsartikler ble identifisert gjennom et systematisk litteratursøk og en gjennom manuelt søk. Resultat: Studiene viste at vurdering og kartlegging er forutsetninger for å kunne forebygge underernæring, og at kunnskap og tid er rammefaktorer som styrer arbeidet i hjemmesykepleien. Studiene viste også viktigheten av å ivareta pasientens rett til brukermedvirkning. Konklusjon: Våre funn tilsier at tilstrekkelig kompetanse blant sykepleiere innen ernæringsarbeid er nødvendig for å kunne vurdere og kartlegge pasientens ernæringsstatus. Tidlig identifisering av årsaker gir muligheter for å kunne iverksette individuelle tiltak før underernæring oppstår. Sykepleier må ha et bevisst forhold til faktorene som setter rammer for sykepleien, for å kunne utøve sykepleie som er faglig forsvarlig og omsorgsfull. I samarbeid med pasienter med demens kan pårørende være en viktig ressurs og en god samarbeidspartner for sykepleier.
dc.description.abstractAim: The purpose of this assignment is to enlighten which challenges nurses can face when he/she enters the home for at patient with dementia and shall perform nutritional work, and also how to evaluate and prevent malnutrition. This assignment is written to increase knowledge and understanding of malnutrition in the home nursing, especially for patients with dementia. Method: This study is conducted through a systematic literature study. Seven qualitative- and quantitative research articles have been identified through the systematic literature search and one through manual search. Results: Studies shows that assessment and mapping is essential to prevent malnutrition, and that knowledge and time are factors which influence the work in the home nursing. In addition, it shows the importance of the patient´s right to engage in the decisions made for the health of themselves. Conclusion: Our findings indicate that sufficient knowledge among nurses within nutrition work is essential to assessing and mapping the patient’s nutritional status. Early identification of causes provides opportunities for implementing individual actions before malnutrition occurs. Nurses must have a conscious relation with the factors that states the framework for the nurses, to be able to practice nursing that is occupational proper and caring. In collaboration with patients with dementia, relatives can be an important resource and a good collaborating partner for the nurses.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende med demens?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel