En studie av gutters kroppsbilde i tenårene
Abstract
Fokus i denne studien er tenåringsgutters’ kroppsbilde, og hvordan pubertet og medias kroppsfokus har påvirket deres syn på egen kropp. Problemstillingen er belyst ved hjelp av teori og tidligere forskning på områdene kropp, maskulinitet, pubertet, selvoppfatning og mediepåvirkning.
Utvalget er 150 tenåringsgutter på 8. og 9.årstrinn. Utvalget ble hentet fra fire ulike ungdomsskoler, innen samme by.
Forskningsresultatene viser at nesten samtlige gutter har en felles oppfattelse av hva som er idealkroppen, og at de selv ønsker å ha denne kroppen. Denne kroppen tilfredsstiller dagens ideal. Videre viser resultatene at det er en diskrepans mellom den kroppen de har og den kroppen de ønsker å ha. Overraskende nok hevder flertallet at de ikke sammenligner seg, eller ønsker å ligne på personer fra media. Ei heller føler de at pubertetstidspunktet har noe å si for tilfredsheten med egen kropp. Dette til tross for at det er en signifikant tendens til å trene for å forme kroppen.
Både teori og tidligere forskning forteller at ungdom påvirkes av media, en kan da tenkes at idealkroppen er internalisert i samfunnet og slik tatt opp som en naturlig oppfattelse hos respondentene. Videre undres vi over at guttene opplyser at tilfredsheten med egen kropp ikke påvirkes av pubertetstidspunktet, dette til tross for at teorien hevder noe annet.
Funnene i studien vi har foretatt viser ifølge vår oppfatning en bekymringsverdig utvikling og trend blant ungdommene. Kroppsfokuset blant menn har endret seg mye bare de siste tiårene, mye på grunn av medias fokus på idealkroppen. Det er alarmerende å se at ungdommene viser tegn til at den samfunnsskapte idealkroppen er internalisert i deres oppfatning, og at de selv ønsker å etterstrebe denne kroppen.