Rom for helhetstenkning: En fenomenologisk studie av tre læreres opplevelser med kreativitet og flyt i tilpasset opplæring for unge med AD/ HD
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/269417Utgivelsesdato
2011Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne kvalitative studien har sett på 3 læreres opplevelser av å arbeide med kreative metoder og flyt i forhold til unge med AD/ HD og om dette arbeidet har kunnet styrke den tilpassede opplæringen til denne gruppen. Prosjektet har hatt fokus på lærernes opplevelser av dette fenomenet og det har vært en særlig vekt på faktorer som utvikling av læringspotensialet, sosiale ferdigheter, legge til rette for mestring og benyttelse og utnyttelse av egne ressurser og styrker. Det er opplevelsen til informantene som er retningsgivende i min forskning, og forskningsspørsmålet har derfor vært følgende: Hvilke erfaringer har lærere ved en alternativ skole med bruk av kreative metoder og flyt i arbeid med å styrke tilpasset opplæring for unge med AD/HD?
Tre lærere ved en alternativ ungdomsskole i Trondheim sa seg villige til å bidra som informanter til studien. Det ble gjort digitale opptak av intervjuer med de tre informantene og opptakene ble senere transkribert. Analysen av dette materialet foregikk ved hjelp av fenomenologisk forskningsmetode. Denne resulterte i en kategorisering av informantenes erfaringer og opplevelser. Resultatene av analyseprosessen viste fem kategorier som belyser de felles opplevelsene informantene har gitt uttrykk for: 1) Bruk av kreative metoder, 2) Endring av væremåte og oppførsel, 3) Interesse for å lære og konsentrere seg 4) Kreativitet, lek og flyt og 5) Styrke den tilpassede opplæringen.
Funnene i studien blir drøftet på bakgrunn av en konstruvistisk tilnærming og læringssyn. Masteroppgaven har hatt til hensikt å løfte frem de tre informantenes opplevelser og erfaringer. Det har derfor ikke vært et mål at forskningsresultatene skal representere andre mennesker eller andre sammenhenger.