Deltakelse med aktivitetshjelpemidler i meningsfull aktivitet for barn og unge med fysiske funksjonsnedsettelser
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2669629Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Abstrakt
Hensikt: Denne bacheloroppgaven i ergoterapi har til hensikt å svare på problemstillingen: Hva er erfaringene ved bruk av aktivitetshjelpemidler for deltakelse i meningsfull aktivitet for barn og unge med fysisk funksjonsnedsettelse?
Metode: Oppgaven er en litteraturstudie hvor framgangsmåten for litteraturfunn er basert på scoping review. Det ble først identifisert problemsstilling for oppgaven. Deretter ble det foretatt et grovsøk for å få oversikt over temaet, før det videre ble gjort aktuelle litteratursøk på ulike databaser. Disse søkene ble nøye gjennomgått før litteraturfunnene ble anvendt.
Resultat: Resultatet baserer seg på de seks utvalgte kvalitative forskningsartiklene. Funnene fra studiene er fordelt i fire hovedkategorier: person, meningsfull aktivitet, omgivelser og utfordringer med aktivitetshjelpemidler. Resultatene fra studiene viser erfaringer som: motivasjonsfaktorer for bruk av aktivitetshjelpemidler, endring av selvbilde, sosial deltakelse, sosiale utfordringer, barrierer, muligheter for valg av aktiviteter og hvordan veien til et aktivitetshjelpemiddel oppleves.
Oppsummering: Erfaringer ved bruk av aktivitetshjelpemidler tydeliggjør hvordan et hjelpemiddel kan være en kompensasjon for barn og unge med fysisk funksjonsnedsettelse. Sett sammen med faktorene i ergoterapimodellen CMOP-E, gir det en grundigere forståelse for hvordan et aktivitetshjelpemiddel kan utvide og begrense mulighetene for deltakelse i meningsfull aktivitet. Med tanke på ergoterapeutens spisskompetanse til å se sammenhengen mellom person, aktivitet og omgivelser for å skape et engasjement for aktivitetsutførelse, synligjøres faktorer som ergoterapeuten har kompetanse til å forbedre.
Nøkkelord: barn, unge, deltakelse, aktivitetshjelpemidler, fritidsaktivitet