Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2615545Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. På grunn av flerumettede omega-3 fettsyrers helsefremmende egenskaper har etterspørselen av marine omega-3 fettsyrer økt kraftig siden tidlig på 2000-tallet. Fettsyrene er ettertraktede komponenter i mat, fiskefôr, helsekost og legemiddel. Marine omega-3-oljer inneholder en høy andel PUFA (flerumettede fettsyrer, da hovedsakelig dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA)) som gjør disse oljene ekstra ettertraktet i forhold til vegetabilske oljer.Under oppkonsentrering av EPA/DHA vil man få flere sidestrømmer i form av konsentrater med monoacylglyserol og diacylglyserol. Denne fraksjonen inneholder fremdeles store mengder høyverdig omega-3 fettsyrer. I disse tider er det et stort ønske om å utnytte slike restfraksjoner bedre. En måte å få dette til er øke kunnskapen om kvaliteten og sammensetning i slike reststrømmer. NMR er en god metode til å øke kunnskapen om lipidsammensetning. Da spesielt om de ulike lipidklassene og hvordan fettsyrene er posisjonert i molekylene.I denne studien ble 1H, 13C og HSQC NMR eksperimenter brukt som metode. Eksperimentene er relativt enkel å utføre og er ikke destruktiv mot prøvematerialet, samtidig er analysene hurtig og gir veldig mye informasjon. Det kan konkluderes med at NMR (1H og 13C) er en god metode for å følge sammensetningen av ulike produktstrømmer gjennom oppkonsentrering av omega-3 produkter. Metoden gir veldig mye informasjon i forhold til tradisjonelle metoder, da spesielt med tanke på posisjonering av fettsyrene innad i lipidklassene. Den egner seg også godt til å se på uønskede kjemiske endringer som for eksempel oksidasjon i en prosessering av slike produkter.