Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorFalch, Eva
dc.contributor.advisorRustad, Turid
dc.contributor.advisorSolvang Feberg, Hanne
dc.contributor.authorHanssen, Andre
dc.date.accessioned2019-09-11T09:47:58Z
dc.date.created2018-05-15
dc.date.issued2018
dc.identifierntnudaim:18440
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2615545
dc.description.abstractDenne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. På grunn av flerumettede omega-3 fettsyrers helsefremmende egenskaper har etterspørselen av marine omega-3 fettsyrer økt kraftig siden tidlig på 2000-tallet. Fettsyrene er ettertraktede komponenter i mat, fiskefôr, helsekost og legemiddel. Marine omega-3-oljer inneholder en høy andel PUFA (flerumettede fettsyrer, da hovedsakelig dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA)) som gjør disse oljene ekstra ettertraktet i forhold til vegetabilske oljer. Under oppkonsentrering av EPA/DHA vil man få flere sidestrømmer i form av konsentrater med monoacylglyserol og diacylglyserol. Denne fraksjonen inneholder fremdeles store mengder høyverdig omega-3 fettsyrer. I disse tider er det et stort ønske om å utnytte slike restfraksjoner bedre. En måte å få dette til er øke kunnskapen om kvaliteten og sammensetning i slike reststrømmer. NMR er en god metode til å øke kunnskapen om lipidsammensetning. Da spesielt om de ulike lipidklassene og hvordan fettsyrene er posisjonert i molekylene. I denne studien ble 1H, 13C og HSQC NMR eksperimenter brukt som metode. Eksperimentene er relativt enkel å utføre og er ikke destruktiv mot prøvematerialet, samtidig er analysene hurtig og gir veldig mye informasjon. Det kan konkluderes med at NMR (1H og 13C) er en god metode for å følge sammensetningen av ulike produktstrømmer gjennom oppkonsentrering av omega-3 produkter. Metoden gir veldig mye informasjon i forhold til tradisjonelle metoder, da spesielt med tanke på posisjonering av fettsyrene innad i lipidklassene. Den egner seg også godt til å se på uønskede kjemiske endringer som for eksempel oksidasjon i en prosessering av slike produkter.nb_NO
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.subjectMat og teknologien
dc.titleKjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat.nb_NO
dc.title.alternativeNuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR) as a tool for process evaluation during the production of marine omega-3 concentrate.en
dc.typeMaster thesisen
dc.source.pagenumber46
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap,Institutt for bioteknologi og matvitenskapnb_NO
dc.date.embargoenddate2021-05-15


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel