dc.contributor.advisor | Falch, Eva | |
dc.contributor.advisor | Rustad, Turid | |
dc.contributor.advisor | Solvang Feberg, Hanne | |
dc.contributor.author | Hanssen, Andre | |
dc.date.accessioned | 2019-09-11T09:47:58Z | |
dc.date.created | 2018-05-15 | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier | ntnudaim:18440 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2615545 | |
dc.description.abstract | Denne masteroppgaven har som mål å bruke kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) til å analysere marine omega-3 konsentrater, da spesielt med tanke på kvaliteten og effekten av prosesseringen konsentratene gjennomgår. På grunn av flerumettede omega-3 fettsyrers helsefremmende egenskaper har etterspørselen av marine omega-3 fettsyrer økt kraftig siden tidlig på 2000-tallet. Fettsyrene er ettertraktede komponenter i mat, fiskefôr, helsekost og legemiddel. Marine omega-3-oljer inneholder en høy andel PUFA (flerumettede fettsyrer, da hovedsakelig dokosaheksaensyre (DHA) og eikosapentaensyre (EPA)) som gjør disse oljene ekstra ettertraktet i forhold til vegetabilske oljer.
Under oppkonsentrering av EPA/DHA vil man få flere sidestrømmer i form av konsentrater med monoacylglyserol og diacylglyserol. Denne fraksjonen inneholder fremdeles store mengder høyverdig omega-3 fettsyrer. I disse tider er det et stort ønske om å utnytte slike restfraksjoner bedre. En måte å få dette til er øke kunnskapen om kvaliteten og sammensetning i slike reststrømmer. NMR er en god metode til å øke kunnskapen om lipidsammensetning. Da spesielt om de ulike lipidklassene og hvordan fettsyrene er posisjonert i molekylene.
I denne studien ble 1H, 13C og HSQC NMR eksperimenter brukt som metode. Eksperimentene er relativt enkel å utføre og er ikke destruktiv mot prøvematerialet, samtidig er analysene hurtig og gir veldig mye informasjon.
Det kan konkluderes med at NMR (1H og 13C) er en god metode for å følge sammensetningen av ulike produktstrømmer gjennom oppkonsentrering av omega-3 produkter. Metoden gir veldig mye informasjon i forhold til tradisjonelle metoder, da spesielt med tanke på posisjonering av fettsyrene innad i lipidklassene. Den egner seg også godt til å se på uønskede kjemiske endringer som for eksempel oksidasjon i en prosessering av slike produkter. | nb_NO |
dc.language | nob | |
dc.publisher | NTNU | |
dc.subject | Mat og teknologi | en |
dc.title | Kjernemagnetisk resonans spektroskopi (NMR) som verktøy for prosessvurdering under produksjon av marine omega-3 konsentrat. | nb_NO |
dc.title.alternative | Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (NMR) as a tool for process evaluation during the production of marine omega-3 concentrate. | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.source.pagenumber | 46 | |
dc.contributor.department | Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap,Institutt for bioteknologi og matvitenskap | nb_NO |
dc.date.embargoenddate | 2021-05-15 | |