Inkludering som en paraply - En kvalitativ studie om barn med autismespekterforstyrrelser i barnehagen
Master thesis
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2590370Utgivelsesdato
2018Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne oppgaven handler om inkludering for barn med autismespekterforstyrrelser i barnehagen. Det er en kvalitativ studie hvor det er benyttet både dokumentvurdering og forskningsintervju for å generere data. Forskningsintervjuene som ble gjennomført var delvis strukturerte, med utgangspunkt i en intervjuguide. Utvalget besto av tre spesialpedagoger ansatt i barnehage. Alle disse hadde ansvar for hvert sitt barn med autismespekterforstyrrelser. Dokumentvurderingen var rettet mot disse barnas individuelle opplæringsplaner.
Det å danne et helhetlig tilbud med utgangspunkt i barnehagens fellesskap og på samme tid ivareta barnets individualitet, trekker Martinsen & Tellevik (2012) frem som en utfordring i det spesialpedagogiske arbeidet med barn med diagnoser innen autismespekteret. Solli (2010) betegner dette som spesialpedagogikkens spenningsfelt. Dette er noe jeg har undersøkt med problemstillingen: Hvilke muligheter og utfordringer erfarer tre spesialpedagoger i arbeidet med inkludering for barn med autismespekterforstyrrelser i barnehagen?
Oppgaven inneholder en utgreiing av studiens teoretiske og forskningsmessige utgangspunkt. Her er autismespekterforstyrrelser, inkludering og spesialpedagogikk hovedtemaene. Det gis en beskrivelse av den metodiske tilnærmingen og prosessen. Valgene som er gjort underveis i forskningsprosjektet begrunnes.
Studiens analyse og fremstilling av funn legger grunnlag for en diskusjon omkring bruk av målsettinger og organiseringen av det spesialpedagogiske arbeidet. Ved å vurdere barnas individuelle opplæringsplan og intervjue tre spesialpedagoger, viser jeg hvordan de ulike innfallsvinklene belyser ulikt fokus i dette arbeidet. Dokumentvurderingen bærer preg av et fokus på at barna skal kvalifiseres og viser at mål innen sosiale ferdigheter er hyppige. Spesialpedagogene beskriver en hverdag hvor arbeidet i praksis bygger på barnas subjektivering og mulighet til deltakelse. Deres funksjon som brobygger belyses. Diskusjonen knyttes stadig opp til ulike domener ved pedagogikk (Biesta, 2015). Som en tilnærming til problemstillingen diskuteres funn med vekt på demokratibegrepet og en utvidet forståelse av fellesskapet.