Ernæringstatus hos eldre på sykehjem
Abstract
Oppgaven belyser faktorer som påvirker ernæringsstatusen til eldre på sykehjem. Vi valgte å fokusere på faktorer som påvirker ernæringsstatusen i negativ retning og kan føre til underernæring, siden dette er et utbredt problem hos eldre på sykehjem. Kunnskap rundt dette temaet er viktig for å yte god og helhetlig sykepleie til eldre på sykehjem.
Oppgaven er en systematisk litteraturstudie som betyr at vi systematisk søker, kritisk gransker og sammenligner litteraturen gjennom en valgt problemstilling.
Ut i fra funn vi gjorde fra relevant pensum, litteratur og forskningsartikler, kom vi frem til seks forskjellige årsaker vi mener og forstår påvirker ernæringsstatusen, og kan medvirke til underernæring. Dette er manglende bruk av kartleggingsverktøy, manglende selvstendighet, manglende kompetanse hos personalet, fysiologiske forandringer, sykehjemsmiljøet og måltidsrytmen. Vi valgte å legge vekt på disse årsakene siden vi oppfatter disse som de største faktorene til underernæring på sykehjem ut i fra det vi har lest og erfart fra praksis. Vi tar for oss disse temaene både i teori, resultat og diskusjonsdelen.