Når hverdagen blir en utfordring
Abstract
Hensikt: Oppgaven har til hensikt å få økt kunnskap om ungdommenes utfordringer med diabetes type 1 i hverdagen. Økt kunnskap om ungdommenes erfaringer av utfordringene med sykdommen vil være nyttig for å utvikle god og helhetlig sykepleie med fokus på mestring av utfordringene.
Metode: Oppgaven baserer seg på en systematisk litteraturstudie, og inkluderer fem kvalitative artikler, to kvantitative artikler og en mixed-method artikkel.
Resultat: Resultatene viser at ungdommene hadde utfordringer med å regulere blodglukosenivået, hvor dårlig blodglukoseregulering viste seg å gi flere helsemessige påkjenninger. Ungdommene hadde en kostant frykt for hypoglykemi og hadde negative erfaringer vedrørende symptomene. Flere syntes det var utfordrende å akseptere diabetesen, og sykdommen førte til følelsen av å være annerledes og «unormal». Dermed valgte flere å ignorere diabetesrelaterte rutiner og sykdommen i hverdagen, på grunn av ønske om å være som andre. Løsrivningsprosessen fra foreldrene og overgangen til selvstendighet ble erfart som utfordrende. Mange hadde et ønske om å styre diabetesomsorgen selv, men ble ofte møtt med utfordringer som mangel på kunnskap, ferdigheter, samt støtte fra foreldre og helsepersonell. Flere ungdommer følte også at veiledningen og kommunikasjonen fra helsepersonell ikke var tilpasset eget behov og ønske.
Konklusjon: Ungdommene erfarte både praktiske og følelsesmessige utfordringer, men de følelsesmessige var mest belastende og fremtredende. Behov for støtte av helsepersonell og foreldre var essensielt i ungdomsårene. Det er derfor viktig at helsepersonell utvikler veiledningen med fagkunnskaper og forståelse om hvordan ungdommene streber etter å mestre hverdagslige utfordringer.