''Gi meg en jobb, så går alt bra!'' - En Q-metodologisk studie av hvordan innsatte på kortere dommer opplever seg selv i et karriereperspektiv
Abstract
Målet med denne studien er å få innsikt i hvordan innsatte på kortere dommer opplever seg selv i et karriereperspektiv, sett fra deres ståsted. Hensikten er å få mer kunnskap om denne gruppas behov som et utgangspunkt for tilpasset karriereveiledning. Det finnes i dag lite kunnskap om dette.
Q-metodologisk forskningsmetode ble brukt for å besvare studiens problemstilling. Totalt 31 innsatte, som sonet kortere dommer i et lavsikkerhetsfengsel, deltok. De sorterte 32 kort med korte utsagn på et enkelt språk. Utsagnene ble dannet med utgangspunkt i et gruppeintervju med seks innsatte. Fisher`s balanserte blokkdesign ble brukt for å få et balansert utvalg og bedre struktur. Det ble brukt en naturalistisk tilnærming, der alle utsagn ble sortert i grupper etter tema. De 31 deltagernes sorteringer ble analysert ved hjelp av dataprogrammet PQMethod, der tre faktorsyn som skilte seg klart fra hverandre, ble avdekket. Etter faktorfortolkningen ble de gitt følgende navn:
• Faktorsyn 1: «En A4-mann som var på feil sted til feil tid»
• Faktorsyn 2: «Store mål, stor fallhøyde og tro på en lys fremtid
• Bipolært faktorsyn 2: «Stagnasjon, apati og frykten for en mørk fremtid»
• Faktorsyn 3: «Gi meg en jobb, så går alt bra!»
Faktorsynene sier noe om hvordan innsatte på kortere dommer opplever seg selv og fremtiden i et karriereperspektiv. Studienes funn ble drøftet i lys av temaene motivasjon, håp og mening. Problemstillingen blir besvart gjennom to nye modeller kalt «Opplevelse av subjektiv livskvalitet» og «Opplevelse av motivasjonskraft». Studien gir innsikt i hvordan innsatte kan oppleve seg og fremtiden ut fra 3 ulike livssituasjoner: å ha en jobb, å være arbeidsledig med god tilknytning til «A4-livet» eller å befinne seg i såkalt «utenforskap».
Det å lytte til personens subjektive opplevelse av seg selv er et viktig utgangspunkt for en profesjonell hjelper som ønsker å vekke og styrke håpet i en annen. Jeg håper kunnskapen som er blitt avdekket gjennom denne studien kan gi inspirasjon til faglige refleksjoner for alle fagpersoner, på alle nivå, som ønsker å støtte de innsatte på deres karrierevei, både under og etter soning. Studiens funn kan også kaste lys på hvordan personer fra andre utsatte grupper kan oppleve seg selv i et karriereperspektiv, som arbeidsledige over 50 år, langtidssykemeldte og unge langtidsledige med lite arbeidserfaring.